- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Καραστάθης για Σαντορίνη: Σε 10 μέρες είχαμε σεισμούς ενός έτους
Ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερης δόνησης, σύμφωνα με τον σεισμολόγο
«Εμείς πάντως αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού», δήλωσε ο Βασίλης Καραστάθης
Ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δήλωσε για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: «Παρακολουθούμε μία σταθερότητα στην εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας».
Μιλώντας στο OPEN, ο κος. Καραστάθης είπε ότι «οι σεισμοί γύρω από τη Σαντορίνη είναι πάρα πολλοί. Οι αναλυμένοι σεισμοί έχουν ξεπεράσει τους 15.000, αλλά οι αναλυμένοι σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ έχουν ξεπεράσει τους 1.200. Αυτό για να καταλάβετε, σε έναν χρόνο σε όλη την Ελλάδα δεν φτάνουμε τους 1.000 και αυτό έχει γίνει σε 10 ημέρες. Και μάλιστα, στα υψηλότερα μεγέθη είναι ακόμα μεγαλύτερο το ποσοστό αυτό».
«Αυτό που βλέπουμε είναι η σταθερότητα στην εξέλιξη, έχουμε δει διάφορες αυξομειώσεις στη συχνότητα των σεισμών, βλέπουμε και μερικές εξάρσεις στη συχνότητα της ακολουθίας και παρατηρούμε και περιόδους ηρεμίας. Έχει να κάνει και με τον μηχανισμό που διέπει όλη αυτή τη δημιουργία του σμήνους που παρακολουθούμε. Σημασία έχει τώρα να δούμε σιγά σιγά (το φαινόμενο) να μπαίνει σε μια κατάσταση μειούμενης συχνότητας», συνεχίζει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Απαντώντας στην ερώτηση για το φαινόμενο θα μπει σύντομα σε κατάσταση μειούμενης συχνότητας, αλλά και εάν ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ είναι πιθανός, ο Βασίλης Καραστάθης απάντησε ως εξής:
«Όταν μιλάμε για πρωτοφανή σεισμική ένταση για τα ελληνικά δεδομένα, εννοούμε σε ένα μικρό χρονικό διάστημα γίνονται σεισμοί ενός έτους. Από κει και πέρα (το φαινόμενο), έχει και χαρακτηριστικά μοναδικά, δηλαδή παρατηρούμε κάποια φαινόμενα γρήγορης μετακίνησης των λιθοκέντρων από σημείο σε σημείο εντός του ρήγματος, φαίνεται ότι έχουμε κάτι πιο πολύπλοκο...Συνήθως τα σμήνη σεισμών σβήνουν χωρίς μεγαλύτερο σεισμό. Εμείς πάντως αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς το Πολεμικό Ναυτικό θα καλωσορίσει τη φρεγάτα
Ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη
Οι νεότερες εξελίξεις στην υπόθεση
Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η απεργία στα ταξί
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Η βασική γραμμή της κυβέρνησης είναι να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των αγροτών με εφαρμογή του νόμου
Προσωρινός πρόεδρος αναλαμβάνει ο Παύλος Ασλανίδης
Οι αγρότες ανοίγουν το τελωνείο Προμαχώνα μετά τη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής
Κρίσιμες ημερομηνίες για αντικατάσταση παλαιών διπλωμάτων και νέοι κανόνες ανανέωσης από το 2026
ΥΠΠΟ: Προστασία και ανάδειξη αρχαιοτήτων στο ιστορικό κτήριο της οδού Τριπόδων 32
Η πρώτη ελληνική Belh@rra συναντήθηκε με το «Αιγαίον» στη Μεσόγειο
Τι υποστήριξε ο 16χρος που κατηγορείται για τον φονικό ξυλοδαρμό 17χρονου
Πράξη ύψιστης αλληλεγγύης η δωρεά οργάνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.