Λέκκας για Σαντορίνη: Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2 Ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις
«Η έξαρση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες» τόνισε
Λέκκας για Σαντορίνη: Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2 Ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις - «Η έξαρση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες» τόνισε
Δύσκολη νύχτα και η χθεσινή για τους κατοίκους της Σαντορίνης, της Αμοργού και των γύρω νησιών από τις σεισμικές δονήσεις που δε λένε να σταματήσουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταγραφεί 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου το τελευταίο τριήμερο με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο καταγεγραμμένο τα 4,9. Μια τέτοια ιδιαίτερα αισθητή δόνηση σημειώθηκε στις 04:46 τα ξημερώματα της Τρίτης με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα Νότια -Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις, 4, 4,2, και 4 βαθμών Ρίχτερ, καταγράφηκαν στις 05:03, στις 04:48 και στις 03:19— με επίκεντρο στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας. Και οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίζονται «ασθενείς».
«Η έξαρση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες»
Για την ανησυχητική σεισμική ακολουθία μίλησε ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
«Μας έχει καλέσει για διυπουργική σύσκεψη ο κ. Κικίλιας, να ενημερώσουμε τους υπουργούς για την κατάσταση και μετά θα επιστρέφω στην Σαντορίνη. Σήμερα το πρωί στις 4.40 είχαμε έναν σεισμό της τάξης των 4,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Το βραδύ ήταν σχετικά ήρεμο αλλά στην συνέχεια είχαμε μια ανοδική έξαρση.
Εκτιμούμε ότι η έξαρση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Με αυτούς τους σεισμούς εκτονώνεται αργά και σταδιακά. Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2-5,3 ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις. Με έναν σεισμό της τάξης των 5,5 ρίχτερ εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο νησί», είπε αρχικά.
«Το σενάριο των 6 ρίχτερ και πάνω συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Οι κάτοικοι στην Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο πανικός για φυγή που υπάρχει. Έχω διαπιστώσει ότι φεύγουν κυρίως αλλοδαποί που εργάζονται εδώ. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε βάθος 15 χιλιομέτρων. Είναι σημαντικό για εμάς το βάθος που εκδηλώνεται ένας σεισμός. Έχει σημασία γιατί προσδιορίζουμε το σεισιμίκο ρήγμα και αυτό είναι σημαντικό γιατί εκεί έχουμε ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων και ο ακριβής υπολογισμός του ρήγματος, μας κάνει να είναι πιο εύκολη η ερμηνεία».
Για την μετατόπιση του σεισμού και το ηφαίστειο της Σαντορίνης: «Το επίκεντρο του σεισμού μετατοπίζεται, πάει προς τα ΒΑ προς Αμοργό. Αυτό σημάνει ότι απομακρύνεται από την Σαντορίνη και αυτό είναι καλό αλλά πηγαίνει προς την Αμοργό. Η Αμοργός δεν έχει τόση μεγάλη τρωτότητα όσο έχει η Σαντορίνη. Τα αποτελέσματα ενός σεισμού θα είναι πιο μικρά στην Αμοργό από την Σαντορίνη. Καμία σχέση με το ηφαίστειο δεν έχει όλο αυτό. Όχι ότι δεν υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα, υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για να επαναληφθεί η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουμε υπολογίσει ότι χρειάζονται περίπου 17.000 χρόνια. το ηφαίστειο εκρήγνυται τα τελευταία 200.000 χρόνια κάθε 20.000 χρόνια. μικρότερες δραστηριοποιήσεις υπήρχαν αλλά είναι πολύ αργές» είπε ο Ευθύμιος Λέκκας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Yποστήριξε ότι είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τον Πάνο Ρούτσι
Συνομίλησε με πολίτες, αλλά δεν απευθύνθηκε στο πλήθος
Τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας και διάνοιξη του μεγάλου παρακαμπτήριου άξονα της Αθήνας
Στις 23 Μαρτίου ξεκινά η δίκη
Αναλυτικά πότε θα αναχωρήσουν οι πρώτοι και οι τελευταίοι συρμοί σε μετρό και τραμ
Οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να δουν από κοντά τις αρκούδες στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Προστασίας Αρκούδας
Eξέχουσα και επιδραστική προσωπικότητα που υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο με σπάνιο ήθος και απαράμιλλο σθένος
Συγκλονιστική ομιλία στα αποκαλυπτήρια μνημείου -Δεν είμαστε λαθρέμποροι, απαντά
Νυχτερινή εισβολή σε εκκλησία νεκροταφείου, με εργαλεία ανασκαφής και ανιχνευτή μετάλλων
Νεφώσεις, τοπικές βροχές και βοριάδες έως 7 μποφόρ σε αρκετές περιοχές
Μοιραίο δυστύχημα κατά την αποβίβαση, σοβαρός τραυματισμός και κατάληξη στο Γεννηματάς
Σε κλίμα βαθιάς οδύνης η κηδεία της δημοσιογράφου στου Παπάγου
Αυτοψία Χαρδαλιά στα έργα που αλλάζουν το ενεργειακό αποτύπωμα της Γκράβας
Ήλιος και άνοδος της θερμοκρασίας την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου
Στάσεις εργασίας, κλειστοί σταθμοί και αλλαγές σε όλα τα δρομολόγια των μέσων σταθερής τροχιάς
Οι επεξηγηματικοί χάρτες του Meteo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.