Εισαγγελική παρέμβαση για τις άθλιες συνθήκες σε Κέντρο Αποθεραπείας ΑμεΑ
Πριν από τρία χρόνια είχε διαταχθεί έρευνα για τον θάνατο του 21χρονου Πάρη
Εισαγγελική παρέμβαση για τις άθλιες συνθήκες σε Κέντρο Αποθεραπείας ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη μετά από δημοσιεύματα
Παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε δημοσίευμα για τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης δεκάδων περιθαλπόμενων στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος».
Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στυλιανή Γιαϊλόγλου, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες. Κατά πληροφορίες, τα διερευνώμενα αδικήματα είναι αυτά της έκθεσης (κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση), της παράνομης βίας κατά ανηλίκων και αδύναμων προσώπων (κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση) και της παράβασης υγειονομικού κανονισμού στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την έγγραφη παραγγελία προς το ΤΑ Πυλαίας, στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας θα εξεταστούν οι συνθήκες διαβίωσης των περιθαλπόμενων και προς αυτή την κατεύθυνση θα κληθούν να καταθέσουν γονείς, κηδεμόνες και δικαστικοί συμπαραστάτες τους. Κατά την ίδια παραγγελία, ζητείται να διεξαχθεί υγειονομικός έλεγχος από αρμόδια επιτροπή στις εγκαταστάσεις της δομής, όπως επίσης να επισυναφθούν στη δικογραφία φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο σχετικό δημοσίευμα.
Η έρευνα της ΕΑΔ μετά τον θάνατο νεαρού του 21χρονου Πάρη
Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο Κέντρο είχε διαταχθεί έρευνα προ τριετίας από κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) και συγκεκριμένα μετά τον θάνατο ενός περιθαλπόμενου, 21 ετών, τον Νοέμβριο του 2021, που φέρεται να έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από νοσηλευτή. Από την έρευνα της Αρχής διαπιστώθηκαν παραλείψεις και παρατυπίες στη λειτουργία του, με συνέπεια να ζητηθεί (και να γίνει δεκτή), η παραίτηση του συνόλου των μελών της τότε διοίκησης.
Η έκθεση ελέγχου που συνέταξε η ΕΑΔ και περιλαμβάνει, επιπλέον, περιστατικά τραυματισμού του 21 ετών τρόφιμου προ του θανάτου του (σε βάθος τριετίας), είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Αξιολογώντας ποινικά τα ευρήματα της έκθεσης, η εισαγγελική Αρχή αποφάσισε να παραπέμψει σε δίκη, ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, συνολικά 18 στελέχη και εργαζόμενους του Κέντρου (η δίκη προσδιορίστηκε για τον προσεχή Φεβρουάριο, μετά από συνεχείς αναβολές).
Για τον θάνατο του νεαρού περιθαλπόμενου κατέστη κατηγορούμενος ο νοσηλευτής, σήμερα 57 ετών, που δικάζεται αυτές τις μέρες στο Μικτό Δικαστήριο Κατερίνης για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου ατόμου. Η δίκη ξεκίνησε με εξέταση μαρτύρων και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, 21/10.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Σε μία από τις επιθέσεις, όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, τραυμάτισαν υπάλληλο καταστήματος με μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα
Ο αγροτοσυνδικαλιστής του μπλόκου των Μαλγαρών ως γνωστόν βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης
Στο σημείο 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα
Οδηγίες αυξημένης ασφάλειας από το ΥΝΑΝΠ μετά τα πλήγματα σε ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια
Παρόντες ήταν η σύζυγός του Άννα Μαρία και οι γιοι του Παύλος και Νικόλαος
Επτά αγρότες κατηγορούμενοι για απάτη σε βάρος της ΕΕ επέστρεψαν χρήματα και καταδικάστηκαν με μειωμένες ποινές
Άφησε ξεχωριστό στον καλλιτεχνικό και τοπικό κόσμo
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πώς το Πολεμικό Ναυτικό θα καλωσορίσει τη φρεγάτα
Ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη
Οι νεότερες εξελίξεις στην υπόθεση
Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η απεργία στα ταξί
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Η βασική γραμμή της κυβέρνησης είναι να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των αγροτών με εφαρμογή του νόμου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.