- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λέκκας: Μπορεί να φτάσουμε και στην Ελλάδα σε επίπεδα mega εκκενώσεων
Όσα είπε ο καθηγητής με αφορμή τον κυκλώνα Μίλτον που «σαρώνει» τη Φλόριντα
O Ευθύμιος Λέκκας για το χτύπημα του κυκλώνα Μίλτον στη Φλόριντα και τα φαινόμενα στην Ελλάδα
Ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε σήμερα (10.10) στον ΣΚΑΪ για τον κυκλώνα Μίλτον που «σαρώνει» τις τελευταίες ώρες τη Φλόριντα, αφήνοντας πίσω του καταστροφές και δύο νεκρούς στην κομητεία Σεντ Λούσι.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε ότι «το σημαντικό είναι που μειώθηκε η έκθεση του πληθυσμού, καθώς με την απομάκρυνση πάνω από 5 εκατομμυρίων ανθρώπων μειώθηκαν οι πιθανότητες για μεγάλη διακινδύνευση, δηλαδή καταστροφές και κυρίως ανθρώπινες απώλειες. Βεβαίως, το φαινόμενο διακυμάνθηκε πάρα πολλές φορές και είναι φυσικό αυτό να υπάρχει αυτή η αυξομείωση σε μια τόσο μεγάλη περιοχή. Άλλοτε ενισχύεται όταν επικρατήσουν μεγάλες θερμοκρασίες ή χαμηλές στην ανώτερη ατμόσφαιρα και άλλοτε αποσβένεται».
Λίγο αργότερα, ο κ. Λέκκας πρόσθεσε: «Εδώ είχαμε να κάνουμε με μια σταδιακή μείωση καθώς προχωρούσε, αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά πράγματα, γιατί ήδη οι ξαφνικές πλημμύρες και τα θαλάσσια κύματα μπορούν να προσβάλλουν τις πεδινές κατά κύριο λόγο περιοχές της Φλόριντα». Ο καθηγητής χαρακτήρισε την εκκένωση της Πολιτείας ως «διαδικασία πολύ δύσκολη και με υψηλότατο κόστος» που όμως μείωσε τις ανθρώπινες απώλειες. «Οι δραματικοί τόνοι για εκκένωση έχουν να κάνουν με την ψυχολογία που υπάρχει στον κόσμο. Τα Μέσα Ενημέρωσης και το πώς διαβιβάζεται στην κοινή γνώμη μια πληροφορία παίζουν σημαντικό ρόλο».
Λέκκας: Μπορούμε να φτάσουμε και εμείς σε επίπεδα mega εκκενώσεων
Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι ο κυκλώνας Μίλτον είναι μέρος της κλιματικής κρίσης: «κλιματική αλλαγή σημαίνει περισσότερη συχνότητα τέτοιων φαινομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, με μεγαλύτερη έκταση και σε εντονότερο βαθμό». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σημείωσε ότι «φαινόμενα όπως ο Daniel θα πάψουν να είναι φαινόμενα χιλιετίας, οπότε μπορούμε να φτάσουμε και εμείς σε επίπεδα mega εκκενώσεων».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταγγελίες για επαναλαμβανόμενες φθορές - Στο «κόκκινο» οι ελλείψεις και οι κτιριακές υποδομές
Ένταση σε ναό της Εύβοιας - ιερέας επέπληξε δημόσια αντιδήμαρχο που αποχωρούσε μετά το «Χριστός Ανέστη»
Άρνηση του δημάρχου να μιλήσει σε ζωντανή σύνδεση προκάλεσε αμηχανία και αιχμές δημοσιογράφου
Δόνηση 42 χλμ. νοτιοδυτικά της Γαύδου - Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 13 χιλιόμετρα
Η πρόβλεψη Τσατραφύλλια αναφέρει επιδείνωση με σκόνη και νοτιάδες έως Πέμπτη - Άνοδος θερμοκρασίας και περιορισμένη ορατότητα
Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Ο 42χρονος ομολόγησε το έγκλημα
Άφωνοι οι τουρίστες βγάζουν φωτογραφίες
Πιο αραιά τα δρομολόγια
Πλήθος κόσμου στο Βροντάδο για να παρακολουθήσει το έθιμο
Χιλιάδες πιστοί έψαλαν το «Χριστός Ανέστη»
Άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές νεφώσεις σε όλη τη χώρα - Πού αναμένονται βροχές
Η υποδοχή του έγινε με τιμές αρχηγού κράτους στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.