Ελλαδα

Κοκαΐνη σε κοντέινερ: Σε κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου σκόπευε να διαθέσει μέρος του φορτίου το κύκλωμα

Παλιός γνώριμος των αρχών ο εγκέφαλος

Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κοκαΐνη σε κοντέινερ στον Πειραιά: Πού θα διέθεταν το ναρκωτικό οι διακινητές - Νέες αποκαλύψεις για τη δράση τους

Σε κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου σκόπευαν να διαθέσουν ένα μέρος της τεράστιας ποσότητας κοκαΐνης που εισήγαγαν από την Κολομβία τα μέλη του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε στον Πειραιά από ταυτόχρονες επιχειρήσεις αστυνομικών, λιμενικών και άλλων υπηρεσιών.

Κοκαΐνη σε κοντέινερ στον Πειραιά: Η συμφωνία με ναρκέμπορους της Λατινικής Αμερικής και η στάση σιωπής μετά τη σύλληψη

Ο αρχηγός και ο φερόμενος ως υπαρχηγός του κυκλώματος, είναι δύο πρόσωπα που έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αρχές και όπως φαίνεται είχαν κλείσει μια σοβαρή συμφωνία με τους ναρκέμπορους της Λατινικής Αμερικής για την εισαγωγή τεράστιας ποσότητας κοκαΐνης με διαφορετικά κοντέινερ. Εχθές είχε εντοπιστεί ένα κοντέινερ με 210 κιλά της πανάκριβης ναρκωτικής ουσίας, που ήταν κρυμμένη ανάμεσα σε φορτία με γαρίδες. Ωστόσο, οι περαιτέρω έρευνες έφεραν στο φως ένα ακόμη κοντέινερ στο οποίο υπήρχαν κρυμμένα επιπλέον 100 κιλά κοκαΐνης. Εάν και οι νάιλον συσκευασίες δεν είχαν το ίδιο λογότυπο, οι αστυνομικοί θεωρούν πως τα ναρκωτικά αποτελούν μέρος της ίδιας παρτίδας, απλά είχαν άλλους παραλήπτες. Οι συλληφθέντες, προς το παρόν, τηρούν σιγήν ιχθύος αρνούμενοι να αποκαλύψουν, να παραδεχθούν ή να αρνηθούν τις κατηγορίες. Ωστόσο, τα στοιχεία που εντόπισαν οι αστυνομικοί σε βάρος τους είναι συντριπτικά. Ο εγκέφαλος του κυκλώματος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω.

Η αξία των κατασχεθέντων ναρκωτικών ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας και άλλα ηλεκτρονικά που εντοπίστηκαν στην κατοχή των τεσσάρων συλληφθέντων έχουν αποσταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για να βρεθούν στοιχεία που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Παλιός γνώριμος των αρχών ο εγκέφαλος του κυκλώματος

Ως αρχηγός της συμμορίας εμφανίζεται ο 48χρονος Τζέισον Μ., παλιός γνωστός των αρχών αφού έχει καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλάκισης για εμπλοκή στο κύκλωμα Αλβανών, Τούρκων και Ελλήνων που είχαν κρύψει σε αποθήκη 634.246 ναρκωτικά χάπια «Captagon» και σκόπευαν να τα προωθήσουν σε Τζιχαντιστές. Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις των διωκτικών υπηρεσιών, η αξία της κατασχεθείσας ποσότητας είχε προσδιοριστεί στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο 48χρονος σήμερα Αλβανός υπήκοος είχε καταφέρει να εξαφανιστεί χωρίς ποτέ να φυλακιστεί.

Την ίδια τύχη όμως δεν είχε τα προηγούμενα χρόνια και ο φερόμενος ως υπαρχηγός του κυκλώματος, ο Γ. Β., ο οποίος το 2012 συνελήφθη επειδή προσπάθησε να πουλήσει σε πράκτορα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA) βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό. Μεταξύ αυτών, ρουκέτες, εκτοξευτές, σφαίρες και καλάσνικοφ, τα οποία ο Γ.Β. θεωρούσε ότι πωλούσε σε εκπρόσωπο της αντάρτικης οργάνωσης «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας». Ως αντάλλαγμα για τα όπλα, ο Έλληνας διακινητής είχε ζητήσει 50 κιλά κοκαΐνης. Αντί των ναρκωτικών ωστόσο, ο Γ.Β. «πληρώθηκε» με 10 χρόνια φυλάκισης σε αμερικανικές φυλακές.

Μόλις όμως αποφυλακίστηκε, ο Έλληνας διακινητής συνέχισε τις παράνομες δραστηριότητες του, σύμφωνα με τους αστυνομικούς και ενεπλάκη στη συμμορία που είχε στήσει ο 48χρονος εγκέφαλος.