Ελλαδα

Ψυχρή Λίμνη: Ποιες περιοχές θα επηρεάσει η καιρική αστάθεια που έρχεται το Σαββατοκύριακο

Η προειδοποίηση Μαρουσάκη

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ψυχρή Λίμνη: Έρχεται καιρική αστάθεια - Οι χάρτες με τις περιοχές που θα επηρεάσει - Πώς δημιουργείται το φαινόμενο - Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο

Η «ψυχρή λίμνη» βρίσκεται προ των πυλών, φέρνοντας αστάθεια του καιρού με βροχές και φαινόμενα που απαιτούν προσοχή, γιατί μπορεί να συνοδεύονται από μεγάλη κεραυνική δραστηριότητα, χαλαζοπτώσεις, αλλά και μεγάλο όγκο νερού, όπως προειδοποιεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ο μετεωρολόγος του OPEN σημειώνει σε ανάρτησή του ότι η αστάθεια θα είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών, «ιδιαίτερα για τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας με τους βοριάδες να επικρατούν στο Αιγαίο». Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ενώ με αστάθεια αναμένεται να ξεκινήσει και η επόμενη εβδομάδα. 

Ποιες περιοχές θα επηρεάσει η «Ψυχρή Λίμνη»

Ο Σάκης Αρναούτογλου έδωσε στη δημοσιότητα χάρτες με τις περιοχές που θα επηρεάσει η «Ψυχρή Λίμνη» από την Παρασκευή (24.5) μέχρι και την Κυριακή (26.4). 

Τι είναι ο καιρός της «ψυχρής λίμνης» που θα έρθει το Σαββατοκύριακο

Αλλάζει ο καιρός το Σαββατοκύριακο, αφού η «ψυχρή λίμνη» θα φέρει βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, δίνει την εξήγησή του για το φαινόμενα. 

«Ορισμένοι για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών, των ακροατών ή των τηλεθεατών, κάνουν αναφορά σε αυτές τις αλλαγές με τους ειδικούς όρους των φαινομένων ή των τύπων καιρού, όπως π.χ. γίνονται αναφορές για τη “ψυχρή λίμνη”, το Rex Blocking, το Ωμέγα Blocking κτλ. Δεν πρόλαβε να τελειώσει ακόμη η ζέστη και η σκόνη και ήδη στη ζωή μας μπήκε στους τίτλους των ΜΜΕ ο "καιρός της Ψυχρής Λίμνης" που έρχεται από το Σαββατοκύριακο για να μας τα κάνει απλά -όπως πάντα- ...μούσκεμα! Σήμερα θα εξηγήσουμε γιατί από τo Σαββατοκύριακο και μετά θα έχουμε άστατο καιρό της ψυχρής λίμνης» αναφέρει αρχικά ο Θοδωρής Κολυδάς

Όπως εξηγεί στην ιστοσελίδα του, «ο καιρός αυτός οφείλεται σε ένα αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μία ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αέριες μάζες του χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αντίθεση αυτή, αλλά και η δυναμική του χαμηλού θα προκαλέσουν σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (Cu,CB) και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως στις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά». 

Η πρόγνωση για τον καιρό το Σαββατοκύριακο

Η ΕΜΥ έχει αναρτήσει την πρόγνωσή της για τον καιρό του Σαββατοκύριακου. Για αύριο Σάββατο (25.5) αναφέρει ότι ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος σε όλη τη χώρα. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στη Μακεδονία και τα κεντρικά ηπειρωτικά και σταδιακά στο Ιόνιο και την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι. Στα βόρεια, κυρίως ορεινά, θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες οι οποίες τις βραδινές ώρες θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στο Αιγαίο 5 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Στο Ιόνιο, τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 24 με 26 και τοπικά τους 27 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 24 με 28 και τοπικά στα νότια τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Για την Κυριακή (26.5), στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο αναμένονται αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Στην υπόλοιπη χώρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ηπειρωτικά. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στα δυτικά - βορειοδυτικά, τα κεντρικά ηπειρωτικά και βαθμιαία στην Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα το βράδυ στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και τοπικά στα βόρεια 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.