Ελλαδα

ΔΟΥ Χαλκίδας: Το σημειωματάριο των εφοριακών που κατέγραφαν τα ονόματα και τα πόσα

«Μιλούν» οι σημειώσεις από τον Νοέμβριο του 2020

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΔΟΥ Χαλκίδας: Το σημειωματάριο με τα στοιχεία των μελών - «Μιλούν» οι σημειώσεις από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα 

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τη δράση της διευθύντριας και των υπαλλήλων στη ΔΟΥ Χαλκίδας έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με τελευταίο στοιχείο ένα σημειωματάριο της προισταμένης που κρατούσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, με ονόματα μελών του κυκλώματος, εμπλεκόμενων, ημερομηνίες και χρηματικά ποσά.

Όπως αναφέρει το Open, στο σημειωματάριο υπάρχει αρχείο από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα ενώ μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου στη ΔΟΥ Χαλκίδας, η αστυνομία λαμβάνει ανώνυμα τηλεφωνήματα από άτομα που έπεσαν θύματα του κυκλώματος.

«Έχω πέσει θύμα των εφοριακών της Χαλκίδας, με εκβίασαν και μάλιστα παρέδωσα το ποσό των 5.000 ευρώ. Οι συννενοήσεις έγιναν στο γραφείο μιας υπαλλήλου της εφορίας», αναφέρει ανώνυμος τηλεφωνητής στο Open.

Ο διάλογος της διευθύντριας της ΔΟΥ Χαλκίδας με το λογιστή

Σύμφώνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σε μία από τις φερόμενες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε η διευθύντρια με τον λογιστή που συμμετείχε στο κύκλωμα, συζητούν ενδεχομένως αναφέρονται μεταξύ άλλων πως ο … έχει στην τράπεζα 75.000 ευρώ κι ότι «Α, έχει λεφτουδάκια».

Λογιστής: Ο … ήταν να έρθει, να πάρουμε τηλέφωνο τον … δεν ήρθε. Οπότε…
Διευθύντρια: Ο … έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.
Λογιστής: Πόσα έχει;
Διευθύντρια: 75
Λογιστής: Α, έχει λεφτουδάκια.
Διευθύντρια: Έχει λεφτουδάκια.
Λογιστής: Και 600 που θα πάρει;
Διευθύντρια: Ναι, έχει.
Λογιστής: Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;
Διευθύντρια: Δεν ξέρω. Γι’ αυτό σου κρατάω ακόμα.
Λογιστής: Το ξανασκέφτομαι τώρα.
Διευθύντρια: Ναι, δεν ξέρω.
Λογιστής: Και εγώ αυτές τις επιφυλάξεις έχω.

ΔΟΥ Χαλκίδας: Πώς αποκαλύφθηκε η δράση της εγκληματικής οργάνωσης

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αποκαλύφθηκε την Τρίτη (21.5), όταν ένα από τα θύματα αποκάλυψε στους αστυνομικούς πως λίγη ώρα νωρίτερα είχε δώσει έναν λευκό φάκελο με 10.000 ευρώ στην Προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, μετά από εκβιασμό που είχε υποστεί από υπάλληλους της εφορίας. Σε έρευνα που πραγματοποίησαν επιτόπου οι αξιωματικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων βρήκαν τα χρήματα, την ύπαρξη των οποίων δεν μπορούσε να δικαιολογήσει η 50χρονη. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και σχεδόν 89.000 ευρώ σε μετρητά. Ωστόσο, η έρευνα της υπηρεσίες Εσωτερικών Υποθέσεων φαίνεται ότι είχε ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από καταγγελία άλλου θύματος των εφοριακών. 

Η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας υποστήριξε ότι ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2023 τα καθήκοντά της και γνώριζε πως το κύκλωμα λειτουργούσε από πολύ νωρίτερα. Η 50χρονη δήλωσε ότι την πλησίασαν δύο από τις συλληφθείσες και της είπαν ότι ακολουθούσαν την «τακτική» επί χρόνια και ότι θα έπρεπε να εμπλακεί αν θα ήθελε να έχει έξτρα εισόδημα. Από την έρευνα προέκυψε ότι τα ποσά που κατέληγαν στη φερόμενη επικεφαλής του κυκλώματος μοιράζονταν μεταξύ των υπολοίπων συνεργατών της, ενώ λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης είχε ξεκινήσει ο σχεδιασμός απομάκρυνσης μέλους της ομάδας και για λόγους προστασίας των «στεγανών» της. Στο σπίτι της διευθύντριας βρέθηκαν ακόμη 40.000 ευρώ και ένα σημειωματάριο με αναφορές από το 2020 με όλα τα ονόματα των μελών του κυκλώματος και τα ποσά που μοιράζονταν το οποίο οδήγησε στην πλήρη αποδόμησή τους.

Η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας ήταν ο εγκέφαλος 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η αρχηγός της οργάνωσης, προϊστάμενη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει τον συντονισμό τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα. Η ίδια ωστόσο αρνείται τις κατηγορίες.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε στο κτήριο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) της Χαλκίδας, κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των 10.000 ευρώ.

Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το συνολικό χρηματικό ποσό των 78.795 ευρώ,
  • 10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
  • 4 σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,
  • πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και
  • δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους 95.600 ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Πιτσιλής: Αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη η μηδενική μας ανοχή

Για την υπόθεση διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας τοποθετήθηκε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

«Από την πρώτη στιγμή, που ενημερωθήκαμε για το περιστατικό, βρισκόμαστε - όπως πάντα - σε διαρκή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, παρέχοντας κάθε χρήσιμο στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αυτό κάνουμε και με το σύνολο των διωκτικών και δικαστικών αρχών για την υποβοήθηση ερευνών σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς» είπε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ.

«Η μηδενική μας ανοχή είναι αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη σε κάθε μορφή παραβατικότητας, από όπου και αν προέρχεται. Το ίδιο και η τήρηση του νόμου, τόσο από τους πολίτες, όσο και από το σύνολο των εργαζομένων της ΑΑΔΕ. Συνεχίζουμε να υπηρετούμε πιστά το δημόσιο συμφέρον, θωρακίζοντας τους πολίτες, την οικονομία και την κοινωνία από κάθε είδους παραβατικές και εγκληματικές δραστηριότητες» πρόσθεσε ο κ. Πιτσιλής.

Κωστής Χατζηδάκης για ΔΟΥ Χαλκίδας: Δεν μπήκα στην πολιτική για να καλύπτω κλέφτες

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε την υπόθεση διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας, σημειώνοντας πως δεν μπήκε στην πολιτική για να καλύπτει κλέφτες. Μεταξύ άλλων ο υπουργός τόνισε για τη ΔΟΥ Χαλκίδας πως η κυβέρνηση έχει ισχυρή θέληση να συγκρουστεί με κάθε μορφή παρανομίας ακόμα και αν αυτή πηγάζει στην ίδια την Δημόσια Διοίκηση.

«Δεν μπήκα στην πολιτική για να καλύπτω κλέφτες. Την αρχή αυτή τηρώ απαρέγκλιτα από την πρώτη στιγμή που μπήκα στη πολιτική και το ίδιο μήνυμα επαναλαμβάνω και σήμερα με αφορμή την υπόθεση στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Η συστηματική δουλειά της ΕΛΑΣ, της ΑΑΔΕ και των δικαστικών αρχών αποδεικνύει την ισχυρή μας θέληση να συγκρουστούμε με κάθε μορφή παρανομίας ακόμα και αν αυτή πηγάζει στην ίδια τη Δημόσια Διοίκηση. Και είναι προφανές πως δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε ενάντια σε παραβατικές συμπεριφορές σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις. Είτε μιλάμε για περιπτώσεις διαφθοράς, είτε για λαθρεμπόριο, είτε για άλλα οικονομικά εγκλήματα. Είναι δίκαιο πρωτίστως για τους πολίτες, αναγκαίο για την οικονομία, αλλά και βασική αποστολή της ίδιας της Κυβέρνησης».