Ελλαδα

Ηλεία: Το πανηγύρι με βραστή προβατίνα που οδήγησε 37 άτομα στο κέντρο υγείας με τροφική δηλητηρίαση

«Κάποιο λάθος έγινε» είπε ο ιερέας - Ταλαιπωρία για τους κατοίκους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ηλεία: Τροφική δηλητηρίαση από βραστή προβατίνα
Ηλεία: Τροφική δηλητηρίαση από βραστή προβατίνα που σερβιρίστηκε σε πανηγύρι ( φωτ. αρχείου) © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI

Ηλεία: Τροφική δηλητηρίαση από βραστή προβατίνα - «Κάποιο λάθος έγινε» είπε ο ιερέας -  Ταλαιπωρία για τους κατοίκους

Με τροφική δηλητηρίαση και 37 άτομα στο Κέντρο Υγείας Βάρδας έληξε το πανηγυρικό εορταστικό τραπέζι που έγινε έξω από εκκλησία του Αγίου Γεωργίου σε χωριό της Βουπράσιας στην Ηλεία. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d151jrlikx49)

Η δηλητηρίαση προέρχεται μάλλον από τη βραστή προβατίνα, την οποία μαγείρεψε, όπως και κάθε χρόνο, η παπαδιά, όπως ανέφερε ο ιερέας στον Alpha. «Η παπαδιά μαγείρεψε την προβατίνα, συγγνώμη γι` αυτό που έγινε» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι είναι γνωστή μαγείρισσα στην περιοχή και έχει αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο κάθε χρόνο. Πάντως για του χρόνου ξεκαθάρισε ότι οι διαδικασίες θα είναι διαφορετικές, καθώς όλα θα είναι τυποποιημένα.

Ηλεία: 37 κατοίκοι με τροφική δηλητηρίαση

Ο ιερέας πάντως δεν έχει πειστεί ότι η προβατίνα φταίει για όσα έγιναν. «Έφαγα και εγώ προβατίνα. Εγώ δεν είχα συμπτώματα. Αυτό το έθιμο υπάρχει εδώ και 20 χρόνια. Σε μια τραπεζαρία μεγάλη γύρω στα 70 μέτρα, βρίσκονται τα εδέσματα των συμπολιτών. Βρισκόταν η προβατίνα η βρασμένη, δύο ταψιά αρνί, φράουλες, γλυκά που είχαν φέρει οι ενορίτες. Με το που είπαμε το “Χριστός Ανέστη”, κληρώσαμε τα δώρα, τους ευχαρίστησα όλους και όλοι κατευθυνθήκαν στο τραπέζι. Ήρθαν περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Δεν φταίει η ποσότητα του κόσμου. Κάποιο λάθος έγινε. Πού έγινε το λάθος; Σε αυτά που έφεραν ή στο βραστό; Δίπλα από τον δρόμο ακριβώς στα 3 μέτρα είναι οι κάδοι των απορριμμάτων. Κάθε χρόνο υπάρχουν εκεί, ποιος μπορεί να ξέρει τι έγινε;», ανέφερε, προσθέτοντας: «Ο ένας λέει έφαγα από όλα και δεν με πείραξε τίποτα. Εγώ δεν μπορώ να πω ότι οι άνθρωποι είπαν ψέματα. Τα αίτια πολλά – λέγανε στο στρατό – η εμπλοκή μια».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d154sgbci8lt)

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση βίωσαν μεγάλη ταλαιπωρία. Ένας εξ αυτών αναφέρθηκε στον τεράστιο χρόνο που χρειάστηκε να περιμένει ο ίδιος και η κόρη του στο Κέντρο Υγείας, όπου πήγαινε ο ένας μετά τον άλλον.

Ο ίδιος δεν είχε πάει στο πανηγύρι και είναι βέβαιος ότι η δηλητηρίαση επήλθε από την προβατίνα, καθώς είναι και το μόνο έδεσμα που έφαγε ο ίδιος και η κόρη του, που ήταν σπίτι. «Η γυναίκα μου είχε πάει και γυρίζοντας έφερε προβατίνα μου λέει “πάρε ένα κομματάκι”. Έφαγα μόνο εγώ και η κόρη μου. Βρεθήκαμε στο Κέντρο Υγείας με πόνους στην κοιλιά και διάρροιες. Ήταν ήδη εκεί 18 άτομα, δεν είχαν πού να μας βάλουν. Και μετά έρχονταν ο ένας πίσω από τον άλλον», ανέφερε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d15446fxr75l)

«Τα συμπτώματα ήταν έντονα»: Τι έγινε στο Κέντρο Υγείας


Ο αναπληρωτής διευθυντής του Κ.Υ., Σταύρος Λεβέντης δήλωσε ότι οι πρώτοι ασθενείς ήταν δύο αδέρφια 15 και 16 ετών και η μητέρα τους. «Αρχικά νομίσαμε ότι πρόκειται για γαστρεντερίτιδα. Μόλις όμως άρχισαν να έρχονται και άλλοι ασθενείς, οι οποίοι ήταν όλοι από το ίδιο χωριό και βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι, διαπιστώσαμε αμέσως ότι πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα ήταν έντονα: πόνοι στην κοιλιακή περιοχή, ναυτία, εμετός και διάρροια. Αμέσως παρασχέθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και διαχειριστήκαμε την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας, χωρίς να χρειαστεί καμία διακομιδή».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.