Ελλαδα

«Αγοράστε σουβλάκια»: Πάνω από 15 ευρώ τα αμνοερίφια στη Θεσσαλονίκη

Kρεοπωλείο συμβουλεύει τους πελάτες του να αγοράσουν σουβλάκια αντί για αρνί

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πάσχα 2024: Κρεοπωλείο στη Θεσσαλονίκη προτείνει σε όσους βρίσκουν απλησίαστο το αρνί και το κατσίκι λόγω τιμών, να αγοράσουν σουβλάκια. 

Οι τιμές στα αμνοερίφια έχουν ανέβει κατά πολύ την περίοδο του Πάσχα, με τους καταναλωτές να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ για την τιμή στα αμνοερίφια στη Θεσσαλονίκη, η δημοσιογράφος μετέφερε όσα της λένε οι κρεοπώλες.

«Tο αρνάκι φέτος είναι "αλμυρό", κάντε έγκαιρα τις παραγγελίες σας για σουβλάκια»

Συγκεκριμένα, αρχικά προβλήθηκε ένα πλάνο με μια υπάλληλο να γράφει σε πινακίδα κρεοπωλείου: «Επειδή το αρνάκι φέτος είναι "αλμυρό", κάντε έγκαιρα τις παραγγελίες σας για σουβλάκια».

Στην συνέχεια η δημοσιογράφος ανέφερε: «Έχει ξεκινήσει από μια συγκεκριμένη τιμή το κατσίκι και το αρνί και αν εξαιρέσουμε τα σούπερ μάρκετ που έχουν αυτό το πλαφόν, όλη η υπόλοιπη αγορά έχει ανεβάσει στα ύψη την τιμή του.

»Χθες στο Καπάνι είχαμε αύξηση είχε πάει στα 13 ευρώ και στα κρεοπωλεία χτες, π.χ. στο συγκεκριμένο κρεοπωλείο είχε 15,80. Ο άνθρωπος (σ.σ. ο κρεοπώλης) μου λέει "αν πάρω κι άλλα δεν ξέρω αν η τιμή θα παραμείνει η ίδια, μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Δεν με συμφέρει να αγοράσω κι άλλα". Το ίδιο μου είπαν και αρκετοί κρεοπώλες στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τι να κάνουμε; Ε, πάρτε σουβλάκια».

Αρνιά: Πώς κινούνται οι τιμές στην αγορά

Στις 6 μεγαλύτερες αλυσίδες το αρνί πωλείται οριακά κάτω από 10 ευρώ και συγκεκριμένα από 9,78 ευρώ το κιλό έως και 9,99 ευρώ το κιλό ενώ μεταξύ των 16 συνολικά αλυσίδων που μετέχουν στο μέτρο, φτάνουν έως και τα 11,89 ευρώ το κιλό.

Να θυμίσουμε πως από την Τετάρτη 24 Απριλίου έχει τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα». Τα σούπερ μάρκετ έχουν αναρτήσει στην πλατφόρμα e-katanalotis τις λίστες που περιέχουν τα 4 επιπλέον προϊόντα που περιλαμβάνουν.

Έστω η μέση τιμή πώλησης από τους κτηνοτρόφους κυμαίνεται στα 8,50 €/κιλό συν τα έξοδα των σφαγείων και τα μεταφορικά στο 1,20€ = 9,70€, τιμή στην οποία θα το αγοράσει ο χονδρέμπορος.

Έστω ότι το ελάχιστο κέρδος είναι της τάξης του 20% που μεταφράζεται σε 1,94€. Άρα, θα το πουλήσει στον κρεοπώλη 11,64€

Έστω ότι το κέρδος του κρεοπώλη είναι της τάξης του 20% που μεταφράζεται σε έξτρα 2,33€ (13,97€) συν το ΦΠΑ (13%) που είναι 1,81€.

Τελική τιμή καταναλωτή: 15,78€

Την ίδια ώρα, η τιμή του αρνιού στα σούπερ μάρκετ κυμαίνεται από 9,80 € ως 14,90€ / κιλό

Πού κυμαίνεται η τιμή για το ψημένο αρνί και το κοκορέτσι

Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να αγοράσουν έτοιμο ψημένο το αρνί και το κοκορέτσι τους για το πασχαλινό τραπέζι.

Οι τιμές που υπάρχουν σε αυτά τα προϊόντα είναι οι εξής:

  • Αρνί (ψημένο):35 – 40€ /κιλό
  • Κοκορέτσι (νωπό): 12€ – 15€ /κιλό
  • Κοκορέτσι (ψημένο): 30 – 35€ / κιλό