Ελλαδα

Ποινές από 3 έως 111 έτη για το Μάτι

Φυγαδεύτηκαν οι κατηγορούμενοι - Σφοδρές αντιδράσεις από συγγενείς θυμάτων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δίκη για το Μάτι: Ποινές από 3 έως 111 έτη - Φυγαδεύτηκαν οι κατηγορούμενοι - Σφοδρές αντιδράσεις από συγγενείς θυμάτων

Ποινή φυλάκισης από 3 έως 111 έτη επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στους πέντε καταδικασθέντες για τις πυρκαγιές στο Μάτι που οδήγησε στο θάνατο 104 πολίτες.

Ωστόσο, εκτιτέα είναι μόνο τα 5 έτη. Έτσι αφέθηκαν ελεύθεροι εφόσον η ποινή τους είναι εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα. Το γεγονός προκάλεσε την οργή των συγγενών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες πέταξαν καρέκλες στην αίθουσα των δικαστηρίων.

Συγκεκριμένα στους:

  • Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα ποινή 5 ετών
  • Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη
  • Ιω. Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη
  • Νικ. Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη
  • Χαράλαμπο Χιόνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη
  • Κων. Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Ελαφρυντικό αναγνώρισε το δικαστήριο σε τέσσερις κατηγορούμενους

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αναγνώρισε το δικαστήριο στους τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους.

Ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη .Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Βασίλη Ματθαιόπουλο και στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο

Και αυτή η ανακοίνωση του δικαστηρίου προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από τους κατοίκους. «Να τους δώσετε και επαίνους» ακούστηκε να φωνάζει κάποιος.

Σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν στους κατοίκους του Ματιού τόσο οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των έξι κηρυχθεντων ενόχων για την αναγνώριση ελαφρυντικών όσο και η ανάγνωση των ποινών στους κατηγορούμενους.

«Το δικαστήριο σας αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς, τους ζωντανούς και την αλήθεια» άρχισε να φωνάζει κάποιος από το κοινό προκαλώντας φωνές και ξέσπασμα θυμού από άλλους, με αποτέλεσμα να διακόψει την συνεδρίαση το δικαστήριο για λίγη ώρα.

Η ένταση ξεκίνησε όταν οι πολίτες άκουσαν συνήγορο να αναφέρει για τον εντολέα του πως είναι οικογενειάρχης.

«Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες είναι... Και εμείς οικογένειες είχαμε... Δεν μπορώ άλλο... Περίμενα έξι χρόνια... Θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα. Εχετε καταλάβει τι δικάσατε;» είπε μια γυναίκα..

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε ωστόσο και πάλι διακόπηκε μετά από λίγο. Οι κάτοικοι αντιδρούσαν με χειροκροτήματα αποδοκιμασίας σε κάθε διακοπή ενώ πολλοί από αυτούς φωνάζουν στους δικαστές «Συγχαρητήρια! Τσίπα δεν έχετε;».

Με οργή κάποιοι και κλαίγοντας πολλοί άλλοι φωνάζουν στο δικαστήριο «Στην τρύπα σας...Δεν είστε άνθρωποι.. Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε στο Μάτι και εμείς βασιζόμαστε σε εσάς..»