Ελλαδα

Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς περιγράφουν την ιεραρχία και τις μεθόδους της οργάνωσης, οι 3 μάρτυρες

Μπλεγμένοι σε ληστείες και μαχαιρώματα τα αρχηγικά μέλη

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «καίνε» τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης

Την εσωτερική ιεραρχία των κατηγορούμενων αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε η φονική επίθεση κατά των ΜΑΤ στου Ρέντη, περιγράφουν οι τρείς προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης.

Οι μαρτυρίες αυτές, που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία, ήταν και το κλειδί στην έρευνα της αστυνομίας για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης των χούλιγκαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Τραμπουκισμοί και βία σε όσους δεν υπακούν  

Ο μάρτυρας «67Β» περιγράφει ότι τα αρχηγικά μέλη των οργανωμένων και διωκόμενοι στην τρέχουσα έρευνα, είχαν πλήρη ελευθερία κινήσεων καθώς: «Τους βλέπουμε όλους μαζί να κάθονται κάτω, δηλαδή σε χώρο που δεν επιτρέπεται η είσοδος σε θεατές αλλά μόνο σε διαπιστευμένα πρόσωπα και αυτοί έχουν καρτελάκι. Επίσης, κινούνται ελεύθερα σε όλους τους χώρους των γηπέδων χωρίς περιορισμό, δηλαδή εισέρχονται σε όποια θύρα θέλουν στη διάρκεια του αγώνα, περιφέρονται στον αγωνιστικό χώρο και κάποιοι από αυτούς δίνουν και εντολές στον οργανωτή που τις μεταφέρει στους οργανωμένους οπαδούς με την ντουντούκα».

Καταθέτοντας συγκεκριμένα για τον φερόμενο ως αρχηγό και βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση, λέει ότι είναι αυτός που έχει τον απόλυτο πρόσταγμα και δεν διστάζει να κινηθεί εναντίον όσων τον αμφισβητούν: «Τον έχω δει να μπαίνει στη φυσούνα στο γήπεδο. Δίνει και τις εντολές στον οργανωτή και όταν κάποιοι από την εξέδρα δεν υπακούν στις εντολές του μαζεύει ομάδα δικών του ατόμων και τραμπουκίζουν και δέρνουν τα άτομα που δεν υπακούν».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, αρκετοί από την φερόμενη ως ηγετική ομάδα, υποκινούσαν επεισόδια και έδιναν εντολές για επιθέσεις σε οπαδούς άλλων ομάδων. Ενδεικτικά αναφέρει την επίθεση εναντίον φίλων αντίπαλης ομάδας τον Ιανουάριο του 2023: «Χρησιμοποίησε φωτοβολίδα στυλό, η οποία πέτυχε κατά λάθος φίλαθλο που συνόδευε δύο-τρία παιδάκια. Όταν ο φίλαθλος αντέδρασε, εκείνος πήγε και τον χτύπησε».

Με σχέδιο και αποφασιστικότητα η επίθεση στου Ρέντη

Σε κομβόι κινήθηκαν οι χούλιγκαν τον Δεκέμβριο του 2023 όπως φαίνεται από τα βίντεο ντοκουμέντα και αποκαλύπτουν ότι συνολικά 10-15 μηχανάκια και τέσσερα αυτοκίνητα αποτελούσαν το κομβόι που μετέφερε τις εκρηκτικές μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες, βεγγαλικά και άλλα πολεμοφόδια. Τα αυτοκίνητα σύμφωνα με πληροφορίες του ertnews, ήταν όλα νοικιασμένα με τα πολεμοφόδια να είναι μέσα στα αυτοκίνητα με τα δίκυκλα δίπλα τους δημιουργώντας ουσιαστικά έναν κλοιό ασφαλείας.

Την στιγμή που δόθηκε η εντολή να βγουν οι χούλιγκαν έξω από το γυμναστήριο, περιγράφει ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας «67ΣΤ»: «Στο τέλος του 1ου σετ είδα μία αναμπουμπούλα στο γήπεδο και είδα άτομα να φοράνε κράνη, μάσκες, full face και γάντια κοκκάλινα. Ήταν περίπου 80 άτομα και βγήκαν έξω άλλοι από αριστερά και άλλοι από δεξιά. Την ώρα που όλοι ντύνονταν, είδα έναν μαυροφορεμένο με καλυμμένα χαρακτηριστικά να μιλάει στο κινητό και να φωνάζει “πάμε”».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια προσπαθούσαν να εξαφανίσουν στοιχεία που μπορούσαν να τους ενοχοποιήσουν: «Μόλις μαθεύτηκε ότι θα μας πάρουν προσαγωγή αρκετοί από το πέταλο, άρχισαν να πηδάνε μέσα στο γήπεδο. Κάποιοι βανδάλισαν το κυλικείο κάνοντας ζημιές και παίρνοντας προϊόντα και κάποιοι έβαλαν φωτιά στις τουαλέτες καίγοντας ρούχα».

Στις υπόλοιπες φωτογραφίες φαίνεται η πορεία που ακολούθησε η ομάδα των χούλιγκαν από το εσωτερικό του γηπέδου μέχρι το σημείο όπου βρισκόταν η διμοιρία των ΜΑΤ, αλλά και στιγμιότυπα από τις σφοδρές επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ο Απόστολος Λύτρας δικηγόρος κατηγορουμένου, δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν τώρα να μιλάμε για 165 άτομα εγκληματική οργάνωση. Όσον αφορά τον δικό μου εντολέα, τον 16χρονο, δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τα επεισόδια. Μάλιστα, δεν βγήκε καθόλου από το γήπεδο».

Οι αστυνομικές δυνάμεις φαίνεται ότι ήταν πάντα στόχος των χούλιγκαν που δρούσαν με σχέδιο και διψούσαν για αίμα. Ο προστατευόμενος μάρτυρας «67Ε» περιγράφει περιστατικό που έψαχναν για διμοιρίες ώστε να εξαπολύσει το απάνθρωπο μένος του: «Στις 5 Δεκεμβρίου 2022 στο ΣΕΦ, άκουσα ότι οπαδοί ομάδας ντυμένοι Άγιοι Βασίληδες και επειδή δεν υπήρχε διμοιρία στο γήπεδο, πήγαν ως τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ για να βρουν διμοιρία να επιτεθούν, όπως και έκαναν ρίχνοντας τους μολότοφ και ναυτικές φωτοβολίδες».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ανέφερε πως: «Η ανάκριση τώρα θα πάει τα πράγματα παρακάτω διότι μία αστυνομική έρευνα δεν μπορεί να φτάσει στην απόλυτη διερεύνηση, τεκμηριώνει, τα δίνει στην δικαιοσύνη και αυτή το ξεκινάει, το συνεχίζει.

Οι μάρτυρες αναγνωρίζουν συγκεκριμένα άτομα της λεγόμενης ηγετικής ομάδας να βρίσκονται στο σημείο των επεισοδίων του Ρέντη και αναφέρονται σε πλήθος άλλων περιστατικών στο παρελθόν με πρωταγωνιστές τους κατηγορούμενους».

Προφυλακιστέοι για ναρκωτικά 3 κατηγορούμενοι - Το Σάββατο οι απολογίες

Οι δέκα κατηγορούμενοι που οδηγηθήκαν το πρωί ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας απολογήθηκαν για την κατηγορία της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι τρεις κρίθηκαν προφυλακιστέοι ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων για αυτήν την υπόθεση.

Από την ομάδα των κατηγορουμένων που βρέθηκαν σήμερα στα δικαστήρια, τρεις αντιμετωπίζουν μόνο κατηγορίες σχετικά με ναρκωτικά και δεν είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Από αύριο οι απολογίες για την εγκληματική οργάνωση και τη δολοφονία Λυγγερίδη

Οι άλλοι επτά θα είναι ανάμεσα σε εκείνους που θα οδηγηθούν ανά ομάδες αύριο και την Κυριακή ενώπιον των ανακριτών για να απολογηθούν για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, τη δολοφονία του αστυνομικού και άλλες σοβαρές κατηγορίες όπως αποδίδονται στον καθένα.