Ελλαδα

Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Τι θα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις του υπουργείου Υγείας - Τι θα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων αφρικανικής σκόνης και αυτό το γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

Το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τελευταία ενημέρωση σήμερα στις 8:00) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συστήνει τις ακόλουθες οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ως εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • Καρδιοπαθείς
  • παιδιά καθώς και
  • τα άτομα άνω των 65 ετών

θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Πότε θα «καθαρίσει» η ατμόσφαιρα

Ακόμη μία ημέρα που οι περισσότερες περιοχές της χώρας, κυρίως στα νότια, δείχνουν απόκοσμες από την αφρικανική σκόνη. Το ξημέρωμα της Τετάρτης 24 Απριλίου, βρήκε την Αθήνα μέσα σε ένα έντονο και αποπνικτικό κλοιό σκόνης, ενώ και στη Θεσσαλονίκη η σκόνη έκανε την εμφάνισή της.

Οι σκηνές και οι εικόνες χθες από την αφρικανική σκόνη θυμίσαν ταινίες sci-fi με τους μετεωρολόγους να τονίζουν από τις μεσημβρινές ώρες η ατμόσφαιρα θα «καθαρίσει».

Το φαινόμενο φαίνεται να εγκαταλείπει τη χώρα σήμερα το μεσημέρι καθώς αναμένονται δυτικοί άνεμοι οι οποίοι θα μετατοπίσουν την σκόνη προς τα ανατολικά. Η ατμόσφαιρα αναμένεται να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς από την Πέμπτη.

Σταδιακά και από τα δυτικά απομακρύνεται η σκόνη από τη χώρα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Το απόγευμα θα έχει περιοριστεί στο ανατολικό Αιγαίο και μέχρι το βράδυ θα έχει εξαφανιστεί. 

«Πνιγμένη» στην αφρικανική σκόνη η χώρα και τις πρωινές ώρες © ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
«Πνιγμένη» στην αφρικανική σκόνη η χώρα και τις πρωινές ώρες - Πότε θα «καθαρίσει» η ατμόσφαιρα © ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI