Ελλαδα

Στη δικαιοσύνη οι 5 ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας Λυγγερίδη και δεκάδες άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Δικογραφίες κατά 158 ατόμων για επεισόδια οπαδικής βίας

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη οδηγούνται στον Εισαγγελέα
Οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη οδηγούνται στον Εισαγγελέα (φωτ. αρχείου) © ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Δολοφονία Λυγγερίδη: Συνελήφθησαν 5 πρωταγωνιστικά μέλη που οργάνωναν επιθέσεις στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες άτομα

Πέντε πρόσωπα, μεταξύ των δεκάδων συλληφθέντων, φέρονται να είναι οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονικής επίθεσης κατά του αστυνομικού, Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη. Σύμφωνα με πληροφορίες κατηγορούνται για την οργάνωση των επιθέσεων στου Ρέντη και για ηθική αυτουργία και συναυτουργία στη δολοφονία του 31χρονου αστυνομικού, όπως επίσης και για εγκληματική οργάνωση που εμπλέκεται σε τουλάχιστον 10 περιστατικά βίας σε αθλητικούς χώρους.

Οδηγούνται στον εισαγγελέα

Σε λίγη ώρα αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα οι συλληφθέντες κατά την τεράστια αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο 24ωρο. Οι συλληφθέντες, που έχουν φτάσει τους 64, είναι μεταξύ των 158 για τους οποίους έχει σχηματιστεί δικογραφία με τις κατηγορίες της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και κατά περίπτωση για ηθική αυτουργία και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Οι κατηγορίες είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και οι κατηγορούμενοι, αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να παραλάβουν τους φακέλους της δικογραφίας και να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Χειροπέδες σε 20 υψηλόβαθμα στελέχη συνδέσμων

Οι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους 20 υψηλόβαθμα στελέχη οργανωμένων συνδέσμων, πέντε εκ των οποίων εμφανίζονται να είναι και ηθικοί αυτουργοί στη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη.

Ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας Λυγγερίδη αλλά και ως υψηλόβαθμα στελέχη οργανωμένων συνδέσμων συνελήφθησαν ένας 36χρονος με το προσωνύμιο «Ρουμάνος», ο «Κοντός» που συνελήφθη στα Ιωάννινα ενώ προσπαθούσε -κατά την αστυνομία- να διαφύγει στην Αλβανία έχοντας στην κατοχή του 5.000 ευρώ και τέσσερις συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ο «Καρχαρίας» και ο «Όμλε». Όλοι τους, πρόσωπα που έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αρχές για διάφορα αδικήματα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0qwdwt6atoh)

Τα στοιχεία της έρευνας

Ρόλο - κλειδί φαίνεται να έπαιξε ένα βίντεο υψηλής ευκρίνειας που τράβηξε ένας από τους οργανωμένους οπαδούς στο γήπεδο του Ρέντη προκειμένου αυτό να «ανέβει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο πως έφτασε στα χέρια της αστυνομίας.

Το βίντεο απεικονίζει όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που έγιναν έως ότου φύγουν από τις κερκίδες και βγουν έξω για να συγκρουστούν με τους αστυνομικούς.

Επίσης, έγινε μια σειρά από άρσεις απορρήτου. Ποιος τηλεφώνησε σε ποιον τις κρίσιμες ώρες που ακολούθησαν τον τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού.

Επιπλέον, ρόλο - κλειδί έπαιξαν και τα πειστήρια που περισυνελέγησαν από το σημείο των επεισοδίων, υπήρξε η αντιπαραβολή τους με τα 400 άτομα που είχαν προσαχθεί αμέσως μετά τα επεισόδια.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0qs649njmrt)

Σε ποιες υποθέσεις εμπλέκονται οι συλληφθέντες:

  • Δεκέμβριος 2023 Πανθεσσαλικό: Επεισόδια στο Βόλος-Ολυμπιακός
  • Μάρτιος 2019 Ίλιον: Τραυματισμός με μαχαίρι γυναίκας οπαδού Παναθηναϊκού
  • Απρίλιος 2019 Διόδια Τραγάνας: Επίθεση με μαχαίρια σε οπαδούς ΑΕΚ
  • Δεκέμβριος 2021 Γήπεδο Καραϊσκάκης: Επεισόδια με ΜΑΤ
  • Δεκέμβριος 2022 Νέο Φάληρο: Επεισόδια και εμπρησμοί αυτοκινήτων
  • Δεκέμβριος 2022 Ζωσιμάδες: Επεισόδια στο ΠΑΣ Γιάννινα -Ολυμπιακός
  • Απρίλιος 2023 Γήπεδο Καραϊσκάκης: Επίθεση σε πούλμαν ΑΕΚ
  • Ιούλιος 2023 Λεωφόρος Μαραθώνος: Τραυματισμός με μαχαίρι οπαδού Παναθηναϊκού
  • Απρίλιος 2024 Γήπεδο Καραϊσκάκης: Επεισόδια μεταξύ οπαδών Ολυμπιακού

Χρυσοχοΐδης για Λυγγερίδη: Θα αποδοθεί δικαιοσύνη

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων τόνισε πως «θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισήμανε: «Αυτός ο θρήνος, μετά το θάνατο του Γιώργου Λυγγερίδη, πρέπει να μετατραπεί σε μια πράξη τόσο για εκείνον που ''έφυγε'', όσο και για εκείνους που μένουν πίσω. Οφείλουμε να επανεξετάσουμε όλο το νομικό καθεστώς γύρω από την προστασία των θυμάτων της βίας και της τρομοκρατίας.

»Για όσους φεύγουν με αυτό τον άδικο τρόπο, υπάρχει η απόδοση της δικαιοσύνης, έτσι όπως προβλέπει η Δημοκρατία και το Σύνταγμά μας. Ο Γιώργος, θα είναι κάθε μέρα μαζί μας, για να μας θυμίζει πόσο πολύτιμη είναι η ανθρώπινη ζωή και πόσο απεχθής, δολοφονική και καταστροφική είναι η βία για κάθε κοινωνία.

»Για όσους μένουν, τους γονείς του Γιώργου, τους γονείς κάθε θύματος, θέλω να τονίσω πως δεν θα μείνουν μόνοι. Η Ελληνική Αστυνομία, αλλά και όλη η Ελλάδα θα είμαστε δίπλα σας, ούτως ώστε κάθε μέρα να μπορούμε να παλέψουμε, να αγωνιστούμε και να δώσουμε τη μάχη όχι μόνο ως κοινωνία, αλλά και ως Αστυνομία, να καταπολεμήσουμε το έγκλημα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0qnfxewbpgx)

Μάλλιος Η δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας είναι απόλυτη

«Η δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας και συνολικά της ανομίας είναι απόλυτη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο και αποφασιστικότητα για την ασφάλεια των πολιτών και την ειρηνική συνύπαρξη στην κοινωνία μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγος Δημήτρης Μάλλιος σχετικά την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την σύλληψη ατόμων, τα οποία εμπλέκονται στην θανάσιμη επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα κατά του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ, Γιώργου Λυγγερίδη, στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στου Ρέντη.

Όπως τόνισε ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, τους τελευταίους μήνες διεξήχθη υπό άκρα μυστικότητα εκτεταμένη έρευνα που «έφερε στο φως» την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης πίσω από την επίθεση, ενώ επιβεβαίωσε την συσχέτιση της αθλητικής βίας με το οργανωμένο έγκλημα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ