Ελλαδα

Λέκκας: «Πρέπει να γίνει άμεσα ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη»

Το κομμάτι ρήγματος που δεν έχει «σπάσει» και η εκτίμηση για μεγάλες απώλειες

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευθύμιος Λέκκας για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: Το ρήγμα που δεν έχει «σπάσει» και η εκτίμηση για μεγάλες απώλειες

Ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ για τον σεισμό που αναμένεται στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου μέσα στην επόμενη πενταετία να εκτονωθούν οι εντάσεις. «Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει επισημάνει ότι πρέπει να γίνει άμεσα ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη».

Ο Ευθύμιος Λέκκας για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη © ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη

«Λέω “πρέπει” γιατί είναι το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος. Το ρήγμα της Ανατολίας αποτελείται από 13 κομμάτια, 13 τμήματα. Τα 12 τμήματα έχουν σπάσει. Το τελευταίο τμήμα που έχει σπάσει, έχει δώσει δηλαδή μεγάλο σεισμό, ήταν το 1999 στη Νικομήδεια. Το τελευταίο ρήγμα τώρα που δεν έχει σπάσει, από το 1911 μέχρι τώρα, είναι το ρήγμα που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον υποθαλάσσιο χώρο. Είχαν υπολογίσει οι διεθνείς επιστημονικές ομάδες ότι έπρεπε να είχε σπάσει μέχρι το 2020. Όσο καθυστερεί συσσωρεύονται εντάσεις και μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας και εξήγησε: «Επίσης, το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα γιατί είχαμε δύο σεισμούς στην Προύσα και στο Κοβατσκίλι, προάστιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο είναι στις άκρες του ρήγματος και υποψιαστήκαμε ότι εδώ κάτι γίνεται, σπάνε οι άκρες του ρήγματος, πιθανώς να σπάσει και όλο το ρήγμα». 

Σε άλλο σημείο ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει στην επόμενη πενταετία να υπάρχει ένας μεγάλος σεισμός, γιατί όσο περνάει το χρονικό διάστημα ο σεισμός από τα 7,8 μεγαλώνει και πάει στο 8, πάει στο 8,2. Οπότε καταλαβαίνετε εκεί θα υπάρχουν τεράστιες απώλειες».