Ελλαδα

Γιατί η πανσέληνος Απριλίου 2024 ονομάζεται και «Ροζ Φεγγάρι»

Πότε θα τη δούμε στον ουρανό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πανσέληνος Απριλίου ή αλλιώς το «ροζ φεγγάρι» πάνω από τον ουρανό του Ναυπλίου
Πανσέληνος Απριλίου 2024: Ονομάζεται «Ροζ Φεγγάρι» © EUROKINISSI / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Πανσέληνος Απριλίου 2024: Ονομάζεται «Ροζ Φεγγάρι» - Πότε θα τη δούμε στον ουρανό

Η πανσέληνος Απριλίου 2024 είναι γνωστή και ως «Ροζ Φεγγάρι» και θα τη δούμε στον νυχτερινό ουρανό σε μία εβδομάδα από σήμερα, στις 24 Απριλίου. Ποια είναι, όμως, τα άλλα ονόματα που έχουν αποδοθεί στην πανσέληνο του Απριλίου

H πανσέληνος Απριλίου θα βρίσκεται στο μέγιστο της φωτεινότητάς της για τρεις ημέρες, ήδη από τις 23 Απριλίου 2024. 

Πανσέληνος Απριλίου 2024: Ονομάζεται και «Ροζ Φεγγάρι»

Τα ονόματα της πανσελήνου που χρησιμοποιούνται από το The Old Farmer's Almanac προέρχονται από διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ιθαγενών Αμερικανών, των Αποικιακών Αμερικανών και των Ευρωπαϊκών πηγών. 

Η πανσέληνος του Απριλίου αντιστοιχούσε συχνά με τις πρώιμες ανθοφορίες της άνοιξης ενός συγκεκριμένου αγριολούλουδου, ιθαγενούς της ανατολικής Βόρειας Αμερικής:  Phlox subulata —που κοινώς αποκαλείται έρπουσα φλοξ ή βρύα phlox—που ονομαζόταν επίσης «ροζ βρύα». Χάρη σε αυτόν τον εποχιακό συσχετισμό, αυτή η πανσέληνος ονομάστηκε «Ροζ» Φεγγάρι.

Τι σηματοδοτεί η πανσέληνος Απριλίου σε άλλες θρησκείες

Σύμφωνα με το Almanac.com, η πανσέληνος του Απριλίου 2024 φέρει και το όνομα «Πασχαλινή Πανσέληνος»Στο εβραϊκό ημερολόγιο αυτή η πανσέληνος είναι στη μέση του Νισάν, με το Πέσαχ ή το Πάσχα να ξεκινά τη 15η ημέρα του Νισάν. Το Pesach ή το Πάσχα ξεκινά με τη δύση του ηλίου τη Δευτέρα 22 Απριλίου και τελειώνει το βράδυ στις 30 Απριλίου 2024. Οι γιορτές Seder γίνονται τα δύο πρώτα βράδια του Πάσχα. 

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του ινδουιστικού σεληνιακού ημερολογίου, αλλά για τις περισσότερες περιοχές αυτή η πανσέληνος αντιστοιχεί στο φεστιβάλ Hanuman Jayanti, τον εορτασμό της γέννησης του Λόρδου Hanuman.  Για τους Βουδιστές, ειδικά στη Σρι Λάνκα, αυτή η πανσέληνος είναι το Μπακ Πόγια, σε ανάμνηση της επίσκεψης του Βούδα στη Σρι Λάνκα, όπου διευθέτησε μια διαμάχη μεταξύ των αρχηγών, αποφεύγοντας τον πόλεμο.  Αυτή η πανσέληνος είναι κοντά στα μέσα του ShawwÄ l, του δέκατου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου και στα μέσα του τρίτου μήνα του κινεζικού έτους του Δράκου.

Η πανσέληνος ανατέλλει πίσω από βουνό
Πανσέληνος Απριλίου 2024: Ονομάζεται «Ροζ Φεγγάρι» - Ποια άλλα ονόματα τη συνοδεύουν © ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Οι άλλες ονομασίες για την πανσέληνο Απριλίου 2024

Στα ονόματα της Σελήνης του Απριλίου, οι αναφορές στην άνοιξη αφθονούν! Το Breaking Ice Moon (Algonquin) και το Moon When the Streams Are Again Navigable (Ντακότα) αναφέρονται στο λιώσιμο των πάγων και στην αυξημένη κινητικότητα της πρώιμης περιόδου της άνοιξης.

Άλλα ονόματα αναφέρονται στην επανεμφάνιση ορισμένων ζώων, όπως το Moon When the Ducks Come Back (Lakota), το Moon When the Geese Lay Eggs (Dakota) και το Frog Moon (Cree). Στο ίδιο μήκος κύματος, το Sucker Moon (Anishinaabe). 

Με πληροφορίες από Almanac.com και NASA

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ