Αποκλειστικές φωτογραφίες από τις πρόβες της παράστασης, λίγο πριν από τη γενική δοκιμή της 18ης Απριλίου
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μουσουλμάνοι προσκυνητές έσπευσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στο Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη, που άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά από το 1922, για να προσευχηθούν για το Εΐντ αλ Φιτρ.
Το Εΐντ αλ Φιτρ σηματοδοτεί τη λήξη της νηστείας του Ραμαζανιού. Είναι μία από τις δύο μεγάλες θρησκευτικές γιορτές του Ισλάμ, που συνοδεύονται από επίσημες αργίες.
Ο χώρος του μνημείου παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Υπουργείο Παιδείας για λίγες ώρες, ώστε οι μουσουλμάνοι της πόλης να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
Όπως αναφέρει το Euronews, ο Ιμάμης του τζαμιού της Αθήνας, Τάχα Αμπντελγκαλίλ, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για τη συγκεκριμένη τελετή, διάβασε στα αραβικά, έκανε το κήρυγμα στην αραβική και ελληνική γλώσσα, μίλησε για το νόημα της γιορτής και ευχήθηκε υγεία και μακροημέρευση.
Ο τόνος της ημέρας είναι εξαιρετικά χαρούμενος και οι πιστοί Μουσουλμάνοι ανταλλάσσουν μεταξύ τους ευχές, όπως «Ιντ Μουμπάρακ» που μεταφράζεται ως «Ευλογημένη Γιορτή» και «Ιντ Σαΐντ» που σημαίνει «Ευτυχισμένη Γιορτή». Η γιορτή μπορεί να διαρκέσει για μία, δύο ή τρεις ημέρες, ανάλογα με τα τοπικά έθιμα σε μία συγκεκριμένη περιοχή.
Φωτογραφίες από τη γιορτή του Εΐντ αλ Φιτρ
Δειτε περισσοτερα
Δεν είναι όμορφη, ούτε εντυπωσιακή. Είναι απλώς ανοιχτή κι αυτό είναι το πραγματικό θαύμα
Το Στρατόπεδο Καραϊσκάκη Α στο Χαϊδάρι μετατράπηκε σε μηχανισμό καταστολής και αντιποίνων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής
Burgers με την υπογραφή του Λευτέρη Πέτρου, μουσική, γέλια και μυρωδιές
Αν ήσουν εκεί, ξέρεις ήδη. Αν όχι, δες τι έχασες.
Η φωτογραφική διείσδυση ως πράξη μνήμης, βλέμματος και ηθικής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής: Το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»