Ελλαδα

Οι μαθητές γίνονται πρεσβευτές της φιλοζωίας - Γεγονός η 1η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας

Από το Δημοτικό έως το Λύκειο οι μαθητές παίρνουν πρωτοβουλίες

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκυλάκι παίζει με σκυλάκι στο γρασίδι
Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας © Unsplash +

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας - Γιατί καθιερώνεται - Ο στόχος και οι δράσεις

Κατά καιρούς μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές έχουν ανοίξει την αγκαλιά τους και έχουν δώσει λίγη από τη φροντίδα και την αγάπη τους σε μικρούς τετράποδους φίλους τους, που «εισέβαλαν» στη σχολική καθημερινότητα για να δώσουν το δικό τους μάθημα για τη φιλοζωία. Σχολεία, τάξεις, μαθητές και δάσκαλοι έχουν «υιοθετήσει» σκυλάκια, γατάκια ή και άλογα, που αισθάνθηκαν ότι τους είχαν ανάγκη. Έτσι, η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας δεν είναι διόλου ξένη για τους μαθητές των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων της Ελλάδας. Σε μία εποχή που η βία με ανήλικους πρωταγωνιστές –μαθητές ως θύτες και θύματα– παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να καθιερώσει την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας. Αρχής γενομένης από φέτος, η 4η Απριλίου κάθε έτους θα είναι αφιερωμένη στα ζώα. Άλλωστε, σήμερα τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. 

Παιδάκι με ζώο
Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας © Unsplash / Amy Treasure

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας - Οι μαθητές γίνονται πρεσβευτές της φιλοζωίας

Η βία που ασκούν τα παιδιά στα ζώα δεν είναι ένα άγνωστο ή σπάνιο φαινόμενο. Ένδειξη δύναμης, «για πλάκα», αποτελεί για τους ψυχολόγους μια αλυσίδα στον κύκλο βίας. Συνδέεται με την ενδοοικογενειακή βία και την εγκληματικότητα. Είναι όμως, η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας μέσω «εκτόνωσης» της ενδοσχολικής βίας και των περιστατικών βίας με ανήλικους δράστες που όλο και αυξάνονται; Πηγές από το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζουν ότι με την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και την ευαισθητοποίηση για κάθε ζωντανό ον μπορεί να μπει ένα λιθαράκι για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων, γι' αυτό άλλωστε οι δράσεις στα σχολεία ξεκινούν από το Δημοτικό και δεν αφήνουν εκτός τα Λύκεια, παρά το φορτωμένο πρόγραμμα ενόψει των Πανελληνίων Εξετάσεων. Οι μαθητές θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της δράσης με την ανάληψη πρωτοβουλιών, γίνονται πλέον πρεσβευτές των ζώων, που δεν μπορούν να αρθρώσουν τη δική τους φωνή. 

Μέσα στην καταιγιστική καθημερινότητα, ανάμεσα σε φροντιστήρια, δραστηριότητες και «κακές ειδήσεις», οι μαθητές –ειδικά των μεγάλων πόλεων– θα μπορέσουν να έρθουν ίσως για πρώτη φορά σε επαφή με την άγρια ζωή, επισκεπτόμενοι καταφύγια άγριων ζώων, αλλά και φιλοζωικές οργανώσεις, στις οποίες φιλοξενούνται κακοποιημένα σκυλιά, παραμελημένα και παρατημένα από τις «οικογένειές» τους. Εκπαιδευτικοί σημειώνουν ότι η 4η Απριλίου δεν είναι μία ακόμη ευκαιρία για ζωγραφική. «Μία γατούλα και ένα σκυλάκι μπορούμε να τα ζωγραφίσουμε, όμως, η δράση είναι στο πεδίο. Πρέπει οι μαθητές να καταλάβουν ότι τα ζωάκια δεν είναι δώρο γενεθλίων, αλλά μία τεράστια ευθύνη που μπορεί να λειτουργήσει μόνο ευεργετικά για όλες τις ηλικίες. Ναι, δεν μπορούν όλοι να έχουν ένα σκυλάκι, ένα γατάκι ή ένα άλλο ζωάκι στο σπίτι τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αδιαφορούν. Στόχος είναι τα παιδιά (και όλοι μας) να υπερασπιζόμαστε τα ζώα και να δείχνουμε την αγάπη μας με όποιον τρόπο μπορούμε. Μια επίσκεψη σε μία φιλοζωική οργάνωση είναι ένα πρώτο βήμα. Μία Κυριακή εθελοντικής δράσης ή η συγκέντρωση χρημάτων για τα αδέσποτα ζώα είναι ένα δεύτερο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσουμε και οι μαθητές μας. Με το κοφτερό τους μυαλό και την αθώα παιδική τους σκέψη, είμαι σίγουρη ότι θα μας προτείνουν σήμερα ακόμη περισσότερους» μας λέει η κ. Ελένη, δασκάλα σε σχολείο της Αττικής. 

Και αν κάποτε οι εκδρομές σε φιλοζωικές οργανώσεις έμοιαζαν απλά σαν μια ευκαιρία για μία ημέρα χωρίς μαθήματα, ευτυχώς, οι εποχές έχουν αλλάξει και ήδη οι εκπαιδευτικοί έχουν δημιουργήσει το δικό τους υλικό για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να «περάσουν» το μήνυμα της πρώτης Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας. Όπως για παράδειγμα το βίντεο που δημιούργησε και μοιράστηκε στο YouΤube η εκπαιδευτικός Ολυμπία Γιαννακοπούλου.

Ήδη τα σχολεία έχουν αναπτύξει δράσεις ενημέρωσης. Μάλιστα, promo video δημιούργησαν και οι μαθητές του Γυμνασίου Νέας Αλικαρνασσού

Γιατί η 4η Απριλίου καθιερώνεται ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας

Η 4η Απριλίου καθιερώνεται ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, καθώς την ίδια ημέρα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ