Ελλαδα

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα άνοιξε τον δρόμο να γίνει νόμος η προστασία της άμβλωσης

Θα γίνει δημοψήφισμα για να μπει στο Σύνταγμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδηλώσεις υπέρ της άμβλωσης στις ΗΠΑ
Διαδηλώσεις υπέρ της άμβλωσης στις ΗΠΑ © EPA/JIM LO

Άμβλωση: Η Φλόριντα θέλει να γίνει νόμος η προστασία των γυναικών - Το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να περιληφθεί στο Σύνταγμα της πολιτείας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα ενέκρινε χθες Δευτέρα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου προκειμένου να εγγραφεί στο Σύνταγμα της πολιτείας η προστασία του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Αυτή η επιτυχία των ακτιβιστών υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση να θέσουν το ζήτημα στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας μετριάστηκε από μία άλλη απόφαση που έλαβε την ίδια ώρα το Ανώτατο Δικαστήριο αυτής της πολιτείας στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, με την οποία επέτρεψε να τεθεί σε ισχύ νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει αναγάγει την προστασία του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες αναμένεται να αναμετρηθεί και πάλι με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ακτιβιστές υπέρ της άμβλωσης σε περίπου 15 αμερικανικές πολιτείες προσπαθούν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα για το θέμα παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, κυρίως τους νεαρούς. Μεταξύ αυτών των πολιτειών είναι και κάποιες που θεωρούνται κρίσιμες για τις προεδρικές εκλογές, όπως η Πενσιλβάνια, η Αριζόνα και η Νεβάδα.

Μέχρι στιγμής έχουν πετύχει τον στόχο τους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, στο Μέριλαντ και πλέον στη Φλόριντα.

Αίτηση πολιτών, που είχε συγκεντρώσει περίπου 900.000 υπογραφές, ζητούσε να περιληφθεί στο Σύνταγμα της Φλόριντας τροποποίηση που «θα περιορίζει την παρέμβαση της πολιτείας στις αμβλώσεις».

Συγκεκριμένα η τροποποίηση απαγορεύει «την υιοθέτηση οποιουδήποτε νόμου απαγορεύει, ποινικοποιεί, καθυστερεί ή περιορίζει την άμβλωση προτού το έμβρυο είναι βιώσιμο ή όταν αυτή είναι απαραίτητη για την προστασία της υγείας της ασθενούς». Το έμβρυο θεωρείται ότι μπορεί να επιβιώσει εκτός μήτρας περίπου στην 24η εβδομάδα της κύησης.

Αν η πρόταση συγκεντρώσει το 60% των ψήφων τον Νοέμβριο, η τροποποίηση αυτή θα προστεθεί στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Συντάγματος της Φλόριντα.

Ωστόσο, σε ξεχωριστή απόφαση που έλαβε επίσης χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα απέρριψε την αναστολή της εφαρμογής νόμου που επικυρώθηκε τον Απρίλιο του 2023 από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις και ο οποίος απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης.

Κατά συνέπεια ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ σε 30 ημέρες. Μέχρι τώρα στη Φλόριντα απαγορεύονται οι αμβλώσεις μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ