Ελλαδα

Πύρρος Δήμας: «Με βάφτισε κρυφά η γιαγιά μου στη Χειμάρρα και ξαναβαφτίστηκα στην Ελλάδα»

«Η ημερομηνία που ήρθα στην Ελλάδα ήταν τα δεύτερα γενέθλιά μου»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πύρρος Δήμας: Η εξομολόγηση για τα παιδικά του χρόνια και τις βαφτίσεις σε Χειμάρρα και Ελλάδα

Ο Πύρρος Δήμας παραχώρησε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο The 2night Show με τον Γρηγόρη Αρνατούτογλου και αποκάλυψε ότι έχει βαφτιστεί δύο φορές. Μία στη Χιμάρα και μία με τον ερχομό του στην Ελλάδα. 

Πύρρος Δήμας: «Η γιαγιά μου με βάφτισε κρυφά»

«Γεννήθηκα το 1971 στη Χιμάρα. Μια χώρα με Χότζα, καθεστώς πολύ κλειστό, σε ένα σπίτι με τη γιαγιά μου έμενα τότε. Οι γονείς μου ήταν στα Τίρανα με τον αδελφό μου τον μεγάλο. Μέχρι τα έξι μου χρόνια έμενα στη Χιμάρα και πήγα στα Τίρανα στα 6 μου. Με κρατούσε η γιαγιά μου. Μιλούσαμε μόνο ελληνικά. Με βάφτισε κρυφά η γιαγιά μου γιατί είχε κλείσει η εκκλησία λόγω Χότζα. Η γιαγιά πήρε κρυφά τον παπά. Και ξαναβαφτίστηκα δεύτερη φορά στην Ελλάδα για να έχω χαρτί να αποδείξω τη βάπτισή μου. Μου έβαλε λάδι ο Γιάννης Σγουρός και πήγε καλά», εξομολογήθηκε ο Πύρρος Δήμας. 

Ο Πύρρος Δήμας μίλησε για τα παιδικά του χρόνια 

Με εξομολογητική διάθεση μίλησε και για τα παιδικά του χρόνια: «Κάποια στιγμή πήγαινα στο σχολείο και μάθαινα ότι χτυπούσαν τον αδελφό μου και πήγαινα να πάρω την εκδίκησή μου. Κάποια στιγμή με είδε ένας προπονητής να κλέβω μούσμουλα και μου λέει "Θες να κάνεις άρση βαρών;”. Κάτι είδε σε εμένα, τα πόδια μου μάλλον. Ο Μπουγιάρ ήταν ωραίος άνθρωπος, καλός άνθρωπος και παιδαγωγός. Ο πατέρας μου από τότε δεν ξανά ήρθε στο σχολείο μου γιατί ήξερε ότι αν έπαιρνα κάτω από 8 δεν θα έκανα προπόνηση. Άρχισα να διαβάζω γιατί φοβόμουν μην με βγάλει από την προπόνηση. Παίζαμε ποδόσφαιρο στο σχολείο και κάποια στιγμή στα 13 μου και μου είπε ότι αυτά τα δύο δεν συμβαδίζουν και έπρεπε να αποφασίσω τι πρέπει να κάνω. Και εκεί πήρα την απόφαση να κάνω άρση βαρών. Έρχομαι στην Ελλάδα 19 χρονών, 7 Φεβρουαρίου του 1991. Ήταν τα δεύτερα γενέθλιά μου αυτά! Θυμάμαι ότι φεύγω από Τίρανα, πήγα Κακαβιά και ήρθα στη Νέα Σμύρνη. Είχα έρθει το ’88 με την αλβανική ομάδα. Την πρώτη φορά που ήρθα δεν κοιμήθηκα σε όλη την διαδρομή. Κοιτούσα και τα δέντρα και μου φαινόντουσαν τόσο ωραία. Σαν παιδί από τη Χιμάρα βλέπαμε την Κέρκυρα, όταν βλέπαμε κανένα φως λέγαμε "πώς να είναι εκεί;”. Ήταν όλα στη φαντασία μας!»

«Νιώθεις την πίκρα αυτή, να νιώθεις Αλβανός στην Ελλάδα και Έλληνας στην Αλβανία και το συναίσθημα αυτό σε σκοτώνει. Τι να αποδείξω; Δυστυχώς η βλακεία είναι ανίκητη!», πρόσθεσε ο Πύρρος Δήμας. 

Ο Πύρρος Δήμας σε γλυκιά αναμονή για τη γέννηση της κόρης του

«Περιμένουμε κοριτσάκι, την κοράκλα μου! Θα έπαιρνα άδεια λεωφορείου αλλά τα μεγάλα έφυγαν, οπότε… Εγώ έκανα το χρέος προς την πατρίδα! Η μεγάλη μου κόρη είναι εδώ, ο Βίκτωρας και η Μαρία είναι Αμερική σπουδάζουν και ο Νικόλας είναι εδώ. Όλοι κάνουν αθλητισμό, τον έχουν κάνει τρόπο ζωής. Αν ήθελε κάποιος να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό θα τον στήριζα. Τα πρώτα χρόνια οι γονείς μου ήταν "χορηγοί”, να είναι καλά! Στην άρση βαρών πλέον στέλνουμε τα παιδιά στο εξωτερικό σαν Ομοσπονδία, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα σωματεία και τα παιδιά μας αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Μεγάλωσα με δυσκολίες αλλά πολλή αγάπη. Η γιαγιά μου ήταν ολόκληρο Πανεπιστήμιο γιατί είχε χάσει τον άντρα της στον Ελληνοιταλικό πόλεμο. Μεγάλωσε μόνη της τέσσερα παιδιά!», είπε ο Πύρρος Δήμας στον Γρηγόρη Αρναούτογλου.