Ελλαδα

Φάλαινα φυσητήρας εθεάθη σε παραλία της Εύβοιας - Βίντεο από τις «βόλτες» στα νερά

Ο «Ζιφιός» φέρεται πως έχασε τον προσανατολισμό του λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας της θάλασσας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φάλαινα φυσητήρας εθεάθη σε παραλία της Εύβοιας - Βίντεο από τις «βόλτες» στα νερά
Φωτογραφία Αρχείου © Unsplash

Εύβοια: Φάλαινα φυσητήρας εθεάθη σε παραλία - Ο «Ζιφιός» φέρεται πως έχασε τον προσανατολισμό του λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας της θάλασσας

Ένας κάτοικος στην Εύβοια αντίκρισε ένα μοναδικό θέαμα, όταν είδε μια φάλαια - φυσητήρας να κολυμπά λίγα μέτρα από την ακτή.

Συγκεκριμένα όπως περιέγραψε στο evima.gr, o Δ.Α «είδα ένα τεράστιο ψαρί στην περιοχή Ήλια στη Βόρεια Εύβοια, να κολυμπάει μέσα στη θάλασσα, όταν πλησίασα είδα πως ήταν φάλαινα».

Φάλαινα σε παραλία της Εύβοιας

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για το είδος «Ζιφιός» και φέρεται πως έχασε τον προσανατολισμό του, ίσως, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας της θάλασσας των τελευταίων ημερών.

Φάλαινα στην Εύβοια

Ποιος είναι ο Ζιφιός;

Ο Ζιφιός είναι μια από τις φάλαινες που ξωκείλουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά, συνήθως βαθύτερα από 1.000 μέτρα.

Ο Ζιφιός έχει κοσμοπολίτικη κατανομή σε βαθιά, υπεράκτια νερά από τις τροπικές έως τις δροσερές, εύκρατες θάλασσες. Στον Βόρειο Ειρηνικό, εμφανίζεται τόσο βόρεια όσο οι Αλεούτιες και στον Βόρειο Ατλαντικό, τόσο βόρεια όσο και ο Καναδάς στα δυτικά έως τα Σέτλαντ στα ανατολικά. Στο νότιο ημισφαίριο, εμφανίζεται τόσο νότια όσο η Γη του Πυρός, η Νότια Αφρική, η νότια Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι νήσοι Τσάταμ. Συχνά απαντά επίσης σε πιο κλειστά υδάτινα σώματα όπως ο Κόλπος του Μεξικού και οι θάλασσες της Καραϊβικής και της Μεσογείου. Ο μεσογειακός πληθυσμός είναι γενετικά διαφορετικός από τους πληθυσμούς του Βόρειου Ατλαντικού.

Ο Ζιφιός μπορεί να είναι μια από τις πιο κοινές και άφθονες φάλαινες, με παγκόσμιο πληθυσμό πιθανότατα πάνω από 100.000. Υπολογίζεται ότι 80.000 βρίσκονται στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό, σχεδόν 1.900 βρίσκονται ανοικτά της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών (εξαιρουμένης της Αλάσκας) και περισσότεροι από 15.000 βρίσκονται κοντά στη Χαβάη.

Με πληροφορίες από Evima

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ