Ελλαδα

Ο πρώτος Ασπροπάρης έφτασε στα Μετέωρα - Επέστρεψε στο «σπίτι» του την ίδια ημερομηνία με πέρυσι

Ο αρσενικός γύπας επέστρεψε στην ίδια φωλιά που διατηρεί εδώ και 10 χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώτος Ασπροπάρης έφτασε στα Μετέωρα - Επέστρεψε στο «σπίτι» του την ίδια ημερομηνία με πέρυσι
Ο πρώτος Ασπροπάρης έφτασε στα Μετέωρα - Επέστρεψε στο «σπίτι» του την ίδια ημερομηνία με πέρυσι © Δημήτρης Βαβύλης/ Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Ασπροπάρης - αετός: Έφτασε στα Μετέωρα - Ο αρσενικός γύπας επέστρεψε στην ίδια φωλιά που διατηρεί εδώ και 10 χρόνια

Η είδηση που προκαλεί κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των κατοίκων στα Μετέωρα, είναι η άφιξη του Ασπροπάρη στην περιοχή.

Την άφιξη του ή για κατά πολλούς την επιστροφή του Ασπροπάρη στο «σπίτι» του ανήγγειλε ο Βιολόγος-Ορνιθολόγος Δημήτρης Βαβύλης το Σάββατο.

«Πριν λίγο με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος κτηνοτρόφος να μου πει ότι ήρθε ο Ασπροπάρης των Μετεώρων. Κατά πάσα πιθανότητα είναι το τελευταίο αρσενικό της περιοχής, το οποίο πιστό στο ραντεβού του, πήγε κατευθείαν στην παλιά του φωλιά. Ακόμη είναι μόνος του, αλλά όπως κάθε χρόνο, ελπίζω να βρει ένα ταίρι. Στην φωτογραφία είναι το πουλί στα αριστερά και δίπλα του είναι το τότε ζευγάρι του, που από το 2019 και έπειτα δεν επέστρεψε στα Μετέωρα. Μόλις ξεκολλήσω από τον υπολογιστή θα πάω και εγώ να τον «χαιρετήσω». Καλή Άνοιξη να έχουμε ή όπως λένε στα Χάσια, «Ήρθε ο Τυροκομ(π)ος, ήρθε και η χοντρή μαρκάτη».

Πριν λίγο με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος κτηνοτρόφος να μου πει ότι ήρθε ο Ασπροπάρης των Μετεώρων. Κατά πάσα πιθανότητα...

Posted by Dimitris Vavylis on Friday, March 29, 2024

Η ανάρτηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο πρώτος #Ασπροπάρης έφτασε στα Μετέωρα!
Η είδηση* μας έφτασε πριν λίγες ώρες: ο “τελευταίος των Ασπροπάρηδων” των Μετεώρων είναι και πάλι στο σπίτι του, επιστρέφοντας στην ίδια φωλιά που διατηρεί εδώ και 10 και πλέον χρόνια.
Ταξιδεύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα για να φωλιάσει στα επιβλητικά βράχια, έφτασε για μία ακόμη χρόνια στην ώρα του και, μάλιστα, την ίδια ακριβώς ημερομηνία με πέρυσι!
Όντας πλέον 18+ χρονών, ευχόμαστε ο αρσενικός του μοναδικού ζευγαριού που έχει απομείνει στην περιοχή να βρει φέτος ένα ταίρι, ώστε να μην είναι και αυτή τη χρονιά τα #Μετέωρα αποκλειστικά αρσενική υπόθεση...
* Όπως κάθε χρόνο, η είδηση μας ήρθε από κτηνοτρόφους-μέλη του τοπικού μας Δικτύου για την προστασία του Ασπροπάρη, που τέτοια εποχή περιμένουν τον "Τυροκόμο" να φανεί και μαζί του να φέρει την άνοιξη.
Καλώς τα δεχτήκαμε!

Ποιος είναι ο Ασπροπάρης;

Ο Ασπροπάρης είναι είδος γύπα, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Neophron percnopterus και περιλαμβάνει 3 υποείδη. Αυτήν την στιγμή (2024) πια μετρά μόνο 3 ζευγάρια σε όλη την Ελλάδα.
Το όνομα του γένους προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Ο Νεόφρων (Neophron) και ο Αιγυπιός (Aegypius), υπήρξαν τα τραγικά πρόσωπα της ιστορίας μιας παράνομης ερωτικής σχέσης με τη μητέρα του πρώτου Τιμάνδρα και, της τελικής μεταμόρφωσης όλων σε πτηνά από τον Δία.

Η λατινική λέξη percnopterus σημαίνει, «αυτός που έχει σκοτεινόχρωμες φτερούγες» και, πιθανότατα, σχετίζεται με τα μαύρα πρωτεύοντα ερετικά φτερά του είδους.

Η αγγλική ονομασία του είδους Egyptian Vulture σχετίζεται, τόσο με τις κύριες περιοχές αναπαραγωγής του πτηνού στη Β. Αφρική, όσο και με την ιερή σημασία του στην αρχαία Αίγυπτο.

Η ελληνική του ονομασία αντιστοιχεί στο λευκό, γενικότερα, παρουσιαστικό των ενήλικων ατόμων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ