Ελλαδα

Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα

Η ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στις τάξεις

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδιά ανεβαίνουν τις σκάλες σχολείου
Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα 2024 © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα 2024 - Η ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στις τάξεις

Ένας μήνας μαθημάτων απομένει στα σχολεία μέχρι τις διακοπές του Πάσχα. Τα σχολεία θα κλείσουν - όπως κάθε χρόνο - την Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα ανοίξουν μετά την Κυριακή του Θωμά. 

Παιδιά με τις σχολικές τους τσάντες στο προαύλιο
Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα 2024 © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα 2024

Συγκεκριμένα, η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 και το Πάσχα 2024 πέφτει στις 5 Μαΐου. Έτσι, τελευταία ημέρα μαθημάτων πριν από το Πάσχα θα είναι η Παρασκευή 26 Απριλίου, με την επιστροφή των μαθητών να γίνεται τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024. 

Πότε κλείνουν τα σχολεία για καλοκαίρι

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 θα ηχήσει το σχολικό κουδούνι για τελευταία φορά πριν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία κλείσουν για τις καλοκαιρινές διακοπές. Να σημειωθεί ότι η διεξαγωγή των Ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου φέρνει νέα δεδομένα για τη λειτουργία των σχολείων, αφού οι τάξεις θα μετατραπούν σε εκλογικά κέντρα και δεν θα γίνουν μαθήματα την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 έως και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024. 

Τι θα συμβεί στα σχολεία στις 4 Απριλίου

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας την Πέμπτη (4.4) και τα σχολεία θα γιορτάσουν με δράσεις αφιερωμένες στη φιλοζωία

Γατάκι
Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων - 4 Απριλίου © Unsplash / freddie marriage

Ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων θα πραγματοποιηθούν στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και στα ομογενειακά σχολεία του εξωτερικού, μια σειρά από δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών δράσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων σε χώρους φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων, σεμιναρίων για την παροχή πρώτων βοηθειών και φροντίδας σε αδέσποτα ζώα, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων (π.χ. παραστάσεων, καλλιτεχνικών εκθέσεων).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο είναι σημαντική η συνεργασία και συνδρομή ειδικών επιστημόνων όπως κτηνιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ειδικών παιδαγωγών και ατόμων που απασχολούνται επαγγελματικά αλλά και εθελοντικά σε χώρους φιλοξενίας και φροντίδας ζώων, προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται στις δράσεις της ημέρας ομιλίες, προβολές και παρουσιάσεις έργων και δράσεων.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ημέρας είναι:

• Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών /-τριών για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον.
• Η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων από τους/τις μαθητές/-τριες μέσω της ενεργούς προάσπισής τους.
• Η εμπλοκή των μαθητών /-τριών σε δραστηριότητες ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών φιλοζωίας.

Παιδί με τη τσάντα του στη σχολική αίθουσα
Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας - 4 Απριλίου © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Ενδεικτικές δράσεις / δραστηριότητες:

  • Πραγματοποίηση ομιλιών ενημέρωσης και πληροφόρησης της σχολικής κοινότητας με πρόσκληση ειδικών, ατόμων που ασχολούνται με τη φύλαξη άγριων ζώων ή/και ζώων συντροφιάς και εργαζόμενων ή εθελοντών φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων.
  • Υλοποίηση παιδαγωγικά κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων σχετικών με τη φιλοζωία, στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων.
  • Παρακολούθηση ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ έγκριτων φορέων, που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, την άγρια ζωή και τη φιλοζωία, παιδαγωγικά κατάλληλων για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται.
  • Δημιουργία ψηφιακού υλικού ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης (π.χ. ηλεκτρονικά βιβλία, πολυτροπικά και πολυμεσικά κείμενα και αφίσες) και διάχυσή του μέσω ανάρτησης στο ιστολόγιο της σχολικής μονάδας ή/και δημοσίευσή του στη σχολική εφημερίδα.
  • Υλοποίηση πρωτοβουλίας / καμπάνιας σχετικά με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και τις υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντι σε αυτά.
  • Επίσκεψη σε καταφύγια ζώων άγριας ζωής και κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την ενημέρωση των μαθητών /-τριών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα.
  • Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικών με τη βιοποικιλότητα και τη φιλοζωία.
  • Υλοποίηση δράσεων σίτισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων του οικείου δήμου, π.χ.
    τοποθέτηση ταϊστρών, ποτιστρών κ.ά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ