Ελλαδα

«Καμπανάκι» Ζερεφού: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα»

Τι ανησυχεί τους ειδικούς

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ομπρέλα σε παραλία και λουόμενοι υπό τον καυτό ήλιο
Καιρός - Ζερεφός: Σε ετοιμότητα για ακραία φαινόμενα © ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Καιρός - Ζερεφός: Σε ετοιμότητα για ακραία φαινόμενα - Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τις υψηλές θερμοκρασίες

«Καμπανάκι» χτυπά ο Χρήστος Ζερεφός για τις πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που καταγράφονται στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για «ακραία καιρικά φαινόμενα», καθώς «οδεύουμε σε μία περίοδο υπερθέρμανσης, η οποία έχει οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του κλίματος»

Πολίτες περπατούν υπό υψηλές θερμοκρασίες
Καιρός - Ζερεφός: Σε ετοιμότητα για ακραία φαινόμενα © ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Καιρός - Ζερεφός: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ακραία φαινόμενα»

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Ζερεφός στο Open, «o χειμώνας έχει συρρικνωθεί, είναι πιο ήπιος δεν έχει βροχές δεν έχει χιόνια, όλα αυτά οδηγούν σε καταστάσεις αφύπνισης και πρέπει να είμαστε έτοιμοι και εμείς και οι διοικούντες, η πολιτεία για να αντιμετωπίσουμε ακραία φαινόμενα»


Καιρός - Λαγουβάρδος: Τον Απρίλιο η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι και τους 30 βαθμούς

«Ο Μάρτιος ήταν ένας μήνας, ο οποίος είχε θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές τιμές σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Σε κάποιες ήταν ο πιο θερμός τουλάχιστον των 15, 20 ετών», ανέφερε ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόσθεσε: «Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι οι μέσοι όροι. Βλέπουμε ότι για πολλούς μήνες, ουσιαστικά από τον Ιούλιο πέρσι μέχρι και τον Μάρτιο η θερμοκρασία στη χώρα μας συνεχώς είναι αρκετά πάνω από τα κανονικά».

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και ο Απρίλιος θα μπει με τον υδράργυρο να φτάνει ακόμη και τους 30 βαθμούς κελσίου δημιουργώντας ένα κοκτέιλ αποπνικτικής ατμόσφαιρας λόγω και της αφρικανικής σκόνης. «Την 1η και την 2η Απριλίου θα έχουμε μια ισχυρή θερμή εισβολή η οποία θα ανεβάσει πολύ τη θερμοκρασία. Θα έχουμε αποκλείσεις 8 βαθμών, ίσως και παραπάνω σε κάποιες περιοχές, ως προς τις κανονικές τιμές. Μιλάμε για μια ακραία συμπεριφορά», πρόσθεσε ο κ. Λαγουβάρδος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d07amzyi00mp)

Νέα επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης μέχρι και το τέλος Μαΐου

Νέα επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης αναμένονται μέχρι και το τέλος Μαΐου, όπως αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής - πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης. Όπως εξηγεί, «κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε εισβολή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο».

Αφρικανική σκόνη πάνω από το κέντρο της Αθήνας
Αφρικανική σκόνη πάνω από το κέντρο της Αθήνας © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ /EUROKINISSI

Σχετικά με την τελευταία εισβολή αφρικανικής σκόνης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης είπε ότι «υπήρχε ένα τριήμερο όπου οι τιμές συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης ήταν σημαντικά υψηλές, ενώ η χειρότερη μέρα ήταν η περασμένη Τετάρτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην περιφέρεια η μέση ημερήσια τιμή συγκέντρωσης σωματιδίων PM10 ήταν 65 μg/m³. Η τιμή αυτή είναι αρκετά σημαντική, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι το όριο των 50μg/m³ δεν πρέπει να το ξεπερνάμε πάνω από 35 φορές το έτος. Ουσιαστικά ήταν ένα από τα σημαντικά επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης, το οποίο όμως δεν είναι δεν είναι ακραίο», αφού, όπως επαναλαμβάνει, «κατά τη διάρκεια της άνοιξης έχουμε εισβολή αφρικανικής σκόνης».

«Άλλωστε», όπως τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «όσο πιο κοντά στην Αφρική βρίσκεται μία περιοχή, τόσο πιο δύσκολη είναι η κατάσταση με την αφρικανική σκόνη, για αυτό ακριβώς και το νησί της Κρήτης αντιμετώπισε τα μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω των υψηλών τιμών συγκέντρωσης σκόνης». Μιλώντας για τις συγκεντρώσεις σωματιδίων ανέφερε πως «το χαρακτηριστικό που έχουμε είναι ότι τα περισσότερα δεν είναι στο έδαφος, αλλά κάποια χιλιόμετρα υψηλότερα, διότι ταξιδεύουν λίγο πιο ψηλά στην ατμόσφαιρα, αφού έρχονται από μακριά».

Επικαλούμενος δορυφορική εικόνα, είπε ότι «βλέπουμε το στρώμα της σκόνης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και στο έδαφος, αφού σε αυτό φθάνει μόνο ένα ποσοστό, το οποίο ούτως ή άλλως το βλέπουμε και το καταλαβαίνουμε στην ορατότητα». Όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια της σκόνης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ «ότι είναι μεγάλα και όχι μικρά σαν αυτά της ρύπανσης που έχουμε τη χειμερινή περίοδο, όπως για παράδειγμα από την καύση των τζακιών. Άρα, στο δικό μας το δίκτυο που δείχνει τις τιμές των μικρών σωματιδίων σε πραγματικό χρόνο, παραδόξως δεν φαινόταν κάτι, ενώ στην πραγματικότητα στα μεγάλα σωματίδια είχαμε πολύ υψηλές τιμές».

Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε ότι «τα αιωρούμενα σωματίδια γενικά είναι ίσως το πιο δύσκολο για εμάς φαινόμενο και ο πιο δύσκολος παράγοντας, όταν θέλει κάποιος να δει το ρόλο της ατμοσφαιρικής επιστήμης, είτε μιλώντας για την πρόγνωση του καιρού την επόμενη μέρα, είτε μιλώντας ακόμα και για την κλιματική αλλαγή... Τα σωματίδια κινούνται όλα προς τα δυτικά και υπάρχουν πολλές εργασίες που δείχνουν το πόσο επηρεάζουν τη γονιμότητα στα εδάφη του Αμαζονίου που είναι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο ξεπερνάει τα όρια ενός κράτους, έχοντας προφανώς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων».

Επίσης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «τα αιωρούμενα σωματίδια έχουν και ένα ακόμη χαρακτηριστικό, δηλαδή επηρεάζουν πάρα πολύ και τη νέφωση» συμπληρώνοντας ότι: «Συγκεκριμένα, από τα πόσα σωματίδια υπάρχουν στην ατμόσφαιρα εξαρτάται το τι θα γίνει με τα σύννεφα. Ως γνωστόν τα σύννεφα δεν έχουν καθαρό νερό, άλλα άλατα, τα οποία στην πραγματικότητα είναι διαλυμένα αιωρούμενα σωματίδια. Αν δεν υπήρχαν αιωρούμενα σωματίδια δεν θα υπήρχαν σύννεφα στην ατμόσφαιρα, εκτός από αυτά που είναι πολύ ψηλά, εκεί δηλαδή που πετούν τα αεροπλάνα και τα οποία είναι λεπτά. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό, το πόσα σωματίδια υπάρχουν, τι σωματίδια είναι αυτά και προς τα πού κινούνται. Έτσι λοιπόν, ο ρόλος τους όπως τα βλέπουμε, αλλά και ο ρόλος τους με το πώς αλληλεπιδρούν με το νερό στην ατμόσφαιρα, είναι οι δύο βασικότεροι παράγοντες που ξέρουμε λιγότερο αυτή τη στιγμή, σχετικά με το πώς συμπεριφέρεται η ατμόσφαιρα και τι πρόκειται να γίνει τα επόμενα χρόνια».

Στο μεταξύ, απαντώντας ο Ανδρέας Καζαντζίδης σε ερώτηση, σχετικά με τη ρύπανση στην ατμόσφαιρα της Πάτρας κατά τη χειμερινή περίοδο από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, κυρίως λόγω της καύσης τζακιών, είπε ότι «ήταν μία καλή χρονιά, γιατί βοήθησαν οι μετεωρολογικές συνθήκες» και προσέθεσε: «Από τη στιγμή που τις βραδινές ώρες δεν είχαμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιήθηκαν λιγότερο τα τζάκια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι λιγότερες οι εκπομπές αιωρούμενων μικροσωματίδιωνΔηλαδή ήταν ένας ήπιος χειμώνας και ως εκ τούτου ήταν ήπιες και οι συνθήκες της ρύπανσης».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ