Ελλαδα

Ιταλός συνελήφθη στη Βάρκιζα για απάτη 21 δισ. δολαρίων - Έμενε σε βίλα και κυκλοφορούσε με πανάκριβα αυτοκίνητα

Σε βάρος του 47χρονου είχε εκδοθεί «ερυθρά αγγελία» - Πώς δρούσε η εγκληματική του οργάνωση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ.
(φωτογραφία αρχείου) © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EYROKINISSI

Βάρκιζα: Σύλληψη Ιταλού με «ερυθρά αγγελία» - Η απάτη, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης και η ζωή στην Ελλάδα

Ένας 47χρονος Ιταλός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή σε διεθνή σπείρα λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών, συνελήφθη στη Βάρκιζα από την Υποδιεύθυνση Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Βάρκιζα: Σύλληψη Ιταλού με «ερυθρά αγγελία»

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., σε βάρος του 47χρονου είχε εκδοθεί ερυθρά αγγελία από την INTERPOL. Ο Ιταλός ήταν ηγετικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είχε ως έδρα τη Λατινική Αμερική.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση στην οποία ήταν ηγετικό μέλος

Η οργάνωση, ως ιδιοκτήτρια δεξαμενοπλοίων, υπό την κάλυψη νομιμοφανών ναυτιλιακών εταιριών, φόρτωνε προϊόντα πετρελαίου από λιμάνια της Λατινικής Αμερικής και πετύχαινε την ιδιοποίησή τους κατά τη μεταφορά τους, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα. Ειδικότερα, προμηθευόταν συσκευές δορυφορικής αναμετάδοσης και αναγνώρισης από ακινητοποιημένα πλοία, που βρίσκονταν σε λιμάνια της Ασίας, στη συνέχεια τις τοποθετούσε σε δεξαμενόπλοιά της και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τις απενεργοποιούσε, καταφέρνοντας να εξαπατήσει τους ναυλωτές. Σημειώνεται ότι το παράνομο οικονομικό όφελος της σπείρας ξεπερνάει τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α, ζημιώνοντας τόσο τους ναυλωτές όσο και το κράτος τους.

Επίσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ., ο Ιταλός έκανε πολυτελή ζωή στην Ελλάδα. Διέμενε με την οικογένειά του σε βίλα στη Βάρη και κυκλοφορούσε με πανάκριβα αυτοκίνητα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του 47χρονου Ιταλού στη Βάρκιζα

«Από την Υποδιεύθυνση Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθη χθες, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, κατόπιν ενδελεχών ερευνών, σε περιοχή της Βάρκιζας, αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, με έδρα χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εκδοθείσα ερυθρά αγγελία από την INTERPOL και με πληροφορίες από Αρχές του εξωτερικού, ο αλλοδαπός ήταν ηγετικό μέλος της οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιούνταν στο λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών διεθνώς. Η εν λόγω οργάνωση, ως ιδιοκτήτρια δεξαμενοπλοίων, υπό την κάλυψη νομιμοφανών ναυτιλιακών εταιριών, φόρτωνε προϊόντα πετρελαίου από λιμάνια της Λατινικής Αμερικής και επετύγχανε την ιδιοποίησή τους κατά τη μεταφορά τους, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα. Ειδικότερα, προμηθεύονταν συσκευές δορυφορικής αναμετάδοσης και αναγνώρισης από ακινητοποιημένα πλοία που βρίσκονταν σε λιμάνια της Ασίας, τις τοποθετούσαν στα δεξαμενόπλοιά τους, και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τις απενεργοποιούσαν, καταφέρνοντας να εξαπατήσουν τους ναυλωτές.

Το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α., ζημιώνοντας τόσο τους ναυλωτές όσο και το κράτος τους.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ