Ελλαδα

«Ηρεμεί η κατάσταση»: Ο Ευ. Λέκκας για τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στη Μεσσηνία και την κόντρα των σεισμολόγων

«Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός», σημειώνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας
Σεισμός Μεσσηνία: Ο Λέκκας για την κόντρα σεισμολόγων © ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στη Μεσσηνία: Ο Ευθύμιος Λέκκας για τη δόνηση και την κόντρα σεισμολόγων

Ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ στη Μεσσηνία αναστάτωσε το πρωί της Παρασκευής (29.3) την Πελοπόννησο και προκάλεσε κόντρα μεταξύ γνωστών σεισμολόγων. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του στο OPEN υποστήριξε ότι πλέον «η κατάσταση ηρεμεί» και συμπλήρωσε ότι «κατά πάσα πιθανότητα τα 5,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός». 

«Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Υπήρξε ένα σύνολο μετασεισμών μετά το 5,7. Βλέπουμε ότι ηρεμεί η κατάσταση, εκτονώνεται. Έστω κι αν είχαμε μεγαλύτερο σεισμό δεν θα είχαμε επιπτώσεις επειδή το επίκεντρο είναι πολύ μακριά από κατοικημένες περιοχές», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας και πρόσθεσε ότι ένας μεγαλύτερος σεισμός στη συγκεκριμένη περιοχή δεν θα είχε επιπτώσεις και δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Όλα πήγαν καλά», σημείωσε.

Σεισμός Μεσσηνία: Ο Λέκκας για την κόντρα σεισμολόγων

Ο κ. Λέκκας ρωτήθηκε και για την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ σεισμολόγων για τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στη Μεσσηνία. «Υπάρχει εύλογος προβληματισμός και μια διαφορετική άποψη. Δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία. Ο στόχος μου είναι να συγκλίνουν οι απόψεις. Αυτό κάνουμε μέσω των επιτροπών. Είναι αυτή η περιοχή υψηλής σεισμικότητας αλλά ευτυχώς τα ρήγματα αυτά είναι μακριά από τις πόλεις. Σε πολύ μεγάλη απόσταση», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Σε ερώτηση για το ποια περιοχή της Ελλάδας τον ανησυχεί περισσότερο, εκείνος δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα, αλλά εξήγησε ότι σε κάθε περιοχή πρέπει να υπάρχει σεισμική ασφάλεια, πρωτοβάθμιος έλεγχος και συγκεκριμένες επιχειρησιακές δράσεις. «Μέσα από αυτή τη διαδικασία είμαστε πιο ισχυροί και πιο έτοιμοι» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d06v3vohlztl)

Άγρια κόντρα σεισμολόγων για τον σεισμό στη Μεσσηνία

Ο Άκης Τσελέντης και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος βρέθηκαν στο επίκεντρο κόντρας για τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στη Μεσσηνία. 

«To θρίλερ με το δήθεν διπλό σεισμό στο θαλάσσιο χώρο του Κυπαρισσιακού κόλπου έληξε. Αρχικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο ανακοίνωσε 2 σεισμούς μεγεθών 5,6 και 5,7. Τελικά, μετά από μισή ώρα ανακοίνωσε 4,5 και 5,7. Τέτοια σφάλματα έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Πρέπει να εξαλειφθούν. Δημιουργούν σύγχυση και δυσκολεύουν την αξιολόγηση. Ως προς την ουσία, προς το παρόν δεν είμαστε βέβαιοι αν ο 5,7 ήταν ο κύριος σεισμός. Η περιοχή έχει κάνει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν. Θα επανέλθω όταν συλλεγούν περισσότερα δεδομένα», γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. 

To θρίλερ με το δήθεν διπλό σεισμό στο θαλάσσιο χώρο του Κυπαρισσιακού κόλπου έληξε. Αρχικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο...

Posted by Gerasimos Papadopoulos on Friday, March 29, 2024

Απάντηση έδωσε ο Άκης Τσελέντης μέσω δική του ανάρτησης στο Facebook: «Νισάφι πια με αυτόν τον δήθεν καθηγητή σεισμολογίας συνταξιούχο Φυσιογνώστη πρώην υπάλληλο του Γεωδυναμικού που δεν σεβάστηκε το χώρο που έφαγε ψωμί και συνεχώς βγαίνει στα ΜΜΕ και μας κατηγορεί τόσο λόγο επιστημονικής ανεπάρκειας όσο και λόγο εμπάθειας. Μιλά ο άνθρωπος που έχει κάνει προβλέψεις για όλη την Ελλάδα και αν συμβεί κάποιο γεγονός θα βγει και θα μας πει ότι το πρόβλεψε. Πριν ένα χρόνο μου πήρε 5 μήνες να ηρεμήσω τη Θήβα που μίλαγε για 7 Ρίχτερ. Δε σέβεται ούτε την τουριστική περίοδος τινάζοντας το τουρισμό στον αέρα». Μάλιστα, ο κ. Τσελέντης παρέπεμψε στο δελτίο Τύπου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. 

ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΛΑΣΠΟΛΟΓΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ Νισάφι ποια με αυτόν τον δήθεν...

Posted by Akis Tselentis on Friday, March 29, 2024

Το δελτίο Τύπου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στη Μεσσηνία

Την 29η Μαρτίου 2024 και ώρα 09:12:48.74 είχαμε ανατολικά των Στροφάδων πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.7 στην κλίμακα Richter. Πριν τον σεισμό αυτό και ώρα 09:11:54.78, δηλαδή πριν από 53.96 δευτερόλεπτα, είχε σημειωθεί προσεισμός στην ίδια περιοχή. Το αυτόματο σύστημα εντόπισε άμεσα και σωστά την ύπαρξη δύο σεισμών και μάλιστα υπολόγισε και τα επίκεντρα στη σωστή θέση. Ωστόσο, ενώ το μέγεθος του δεύτερου ισχυρού σεισμού υπολογίστηκε σωστά, ο προσεισμός εμφανίστηκε με λάθος μέγεθος στην αυτόματη λύση.

Ο λόγος ήταν ότι για όλα τα αυτόματα συστήματα, ο υπολογισμός του μεγέθους βασίζεται τυπικά σε ένα διάστημα (παράθυρο) καταγραφής 120 δευτερολέπτων για τον κάθε σεισμό. Αυτό γίνεται, ώστε η μέτρηση να περιλαμβάνει ικανό αριθμό σταθμών στους υπολογισμούς, ακόμα και για την περιοχή του Ελληνικού τόξου αλλά και τις συνοριακές περιοχές της Ελλάδας. Στην εν λόγω περίπτωση το αυτόματο σύστημα για τον υπολογισμό του μεγέθους του προσεισμού, χρησιμοποίησε παράθυρο στο οποίο είχε ήδη εισέλθει ο μεγάλος σεισμός και έτσι επηρεάστηκε. Η βάρδια ταυτοποίησε άμεσα την ύπαρξη του λάθους στο μέγεθος, ωστόσο, έπρεπε να στείλει άμεσα την επείγουσα προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι, αφού το μέγεθος του σεισμού ήταν

Μ 5.7 (άνω του Μ 5.5). Η προειδοποίηση τσουνάμι ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο χρόνο και συγκεκριμένα μόλις σε 6 λεπτά (9:18). Αμέσως μετά, στις 9:21:28 (3 λεπτά μετά) είχε ολοκληρωθεί η λύση του ισχυρού σεισμού και στις 09:23:17 (1 λεπτό και 49 δευτερόλεπτα μετά), διορθώθηκε άμεσα και ο προσεισμός.
Θεωρούμε ότι είναι αβάσιμη η κριτική, ότι μπορούσε να ρυθμιστεί καλύτερα το αυτόματο σύστημα. Με 50 δευτερόλεπτα παράθυρο υπολογισμού, ώστε να μην υπάρχει το πρόβλημα, δεν θα μπορούσαμε να βγάλουμε αξιόπιστο μέγεθος για τους περισσότερους σεισμούς νότια της Κρήτης, ή στη Ρόδο και σε καμία περίπτωση στο Καστελόριζο. Αλλά και τι θα γινόταν αν ο προσεισμός ήταν 30 δευτερόλεπτα ή 20 πριν; Πάλι θα γινόταν κριτική;

Επίσης, είναι αβάσιμη η κριτική ότι έπρεπε να γίνει η διόρθωση πριν την προειδοποίηση για τσουνάμι, ρισκάροντας έτσι την ασφάλεια των πολιτών. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αντέδρασε ψύχραιμα και υπεύθυνα, ακόμα και σε αυτή την πολύ δύσκολη περίπτωση σεισμού (προσεισμός με διαφορά δευτερολέπτων και ανάγκη προειδοποίησης τσουνάμι) και ανακοίνωσε μια φορά τις ορθές λύσεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ