Ελλαδα

Δίωξη του Νίκου Τόσκα ζητά συνήγορος πολυεγκαυματία από το Μάτι

Για ψευδή κατάθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στη δίκη για το Μάτι συγγενείς των νεκρών άφησαν λευκά τριαντάφυλλα στα έδρανα του δικαστηρίου
Δίκη για το Μάτι © EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ (φωτό αρχείου)

Δίκη για το Μάτι: Πολυεγκαυματίας ζητά δίωξη του Νίκου Τόσκα 

Την κίνηση της διαδικασίας για ποινική δίωξη του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα για το αδίκημα της ψευδορκίας ζητά, δια του συνηγόρου της, πολυεγκαυματίας από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, καταλογίζοντας στον πρώην υπουργό ότι «εψεύσθη σε δύο σημεία» όταν κατέθεσε στη δίκη για την τραγωδία.

Σε δελτίο Τύπου του δικηγόρου Παναγιώτη Μπαλακτάρη που εκπροσωπεί ως συνήγορος παράστασης προς Υποστήριξη της Κατηγορίας την πολυεγκαυματία Ιωάννα Γατοπούλου αναφέρεται ότι κατά τη σημερινή δικάσιμο στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο:  «υπέβαλε αίτημα ενώπιον του Δικαστηρίου ώστε να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης κατ' άρθρο 39 ΚΠΔ και να ασκηθεί ποινική δίωξη στον πρώην υπουργό κ. Νικόλαο Τόσκα για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης, καθώς εψεύσθη σε δύο σημεία κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον του Δικαστηρίου. Πρώτον, ο κ. Τόσκας αρνήθηκε ότι έδινε ο ίδιος εντολές σε επιχειρησιακό επίπεδο ενώ ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του και οι κατηγορούμενοι είπαν το αντίθετο και δεύτερον ο κ. Τόσκας κατέθεσε ότι δεν γνώριζε για την εκτροπή του ελικοπτέρου FLOGA 1 από το Νταού Πεντέλης με κατεύθυνση τη MOTOR OIL, ενώ από τις υπόλοιπες καταθέσεις και τις απολογίες προέκυψε ότι το γνώριζε». 

Η πρόταση του εισαγγελέα στη δίκη για το Μάτι

«Ο επικεφαλής της φωτιάς αντιλήφθηκε τη δυναμική, την ταχύτητα και την επικινδυνότητα της φωτιάς, πλην όμως δεν εισηγήθηκε την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών ως ο μόνος αρμόδιος» είπε ο εισαγγελέας για τον τότε διοικητή της Διοίκησης ΠΣ Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στην αγόρευση του που ξεκίνησε στις 9:00 το πρωί και διακόπηκε στις 2:30 μ.μ., ο εισαγγελέας έχει ζητήσει ως τώρα ενοχή για συνολικά τέσσερις κατηγορούμενους: του αρχηγού της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζουδη, του υπαρχηγού Βασίλη Ματθαιόπουλου ,του επικεφαλής του ΕΣΚΕ Ιωάννη Φωστιέρη καθώς και του επίγειου επικεφαλής Νίκου Παναγιωτόπουλου. Παράλληλα ζήτησε την απαλλαγή των τότε επικεφαλής του 199 Χρήστου Γκολφίνου, του Συντονιστικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας της Πυροσβεστικής Φίλιππου Παντελεάκου και του ΠΣ Νέας Μάκρης Δαμιανού Παπαδόπουλου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz3vztstu8oh)

Αναφερόμενος στον τέταρτο κατηγορούμενο από την Πυροσβεστική που του χρεώνει ευθύνες, ο εισαγγελέας τόνισε πως ο κ. Παναγιωτόπουλος το απόγευμα της καταστροφής του Ματιού ήταν επικεφαλής για την φωτιά που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης και έφθασε στη θάλασσα.

Καταπέλτης ο εισαγγελέας: Έπρεπε να έχει εισηγηθεί οργανωμένη απομάκρυνση

Ο εισαγγελέας στάθηκε στον ρόλο του επίγειου επικεφαλής για τον οποίο είπε πως «έπρεπε να έχει εισηγηθεί οργανωμένη απομάκρυνση» καθώς ήταν αυτός που μετέβη σε σημείο που είχε πανοραμική εικόνα της φωτιάς. Όλοι μα όλοι οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι σε εκείνο το χρονικό σημείο κατάλαβαν πως η φωτιά θα έφθανε στη θάλασσα. Δεν το αντιλήφθηκε ένας έμπειρος αξιωματικός;».

Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης: «Μας είπαν ότι δεν υπήρχε χρόνος και ότι η απομάκρυνση χρειάζεται χρόνο να υλοποιηθεί. Αυτό δεν είναι έργο τής Πυροσβεστικής να το κρίνει. Δεν ήταν υποχρεωτική η σύγκληση του ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασία) μπορεί να γίνει μόνο εφόσον υπάρχει χρόνος, διαφορετικά ο αντιδήμαρχος ή ο δήμαρχος μπορεί να τα παρακάμψει. Η απομάκρυνση εκ της φύσεως της δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, συνεπάγεται όμως την προηγούμενη ενημέρωση των κατοίκων. Οπότε κάθε κάτοικος αν ενημερώνονταν θα είχε τη δική του ευθύνη τής απόφασης. Κάτι παρόμοιο έγινε άλλωστε την ίδια ημέρα στη Κινέττα, εκεί οι συνθήκες ήταν πιο περίπλοκες μάλιστα.

Η εντολή που δε δόθηκε από τον Παναγιωτόπουλο

»Και όμως το μέτρο σχεδιάστηκε έγκαιρα και πέτυχε. Η χώρα μας από τότε δεν έχει πάψει να ζει την εμπειρία των μεγάλων πυρκαγιών, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύουν κάτοικοι γιατί λήφθηκε έγκαιρα η πρόνοια να απομακρυνθούν. Μάλιστα, ασκήθηκε και κριτική για κατάχρηση του μέτρου. Νομίζω όμως ότι αποτελεί κατάκτηση το γεγονός ότι η προτεραιότητα δίνεται στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Υπήρχαν και συνέτρεξαν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει εισήγηση για οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων. Υπήρχε χρόνος για ανάληψη δράσης πολιτικής προστασίας των κατοίκων. Έπρεπε να έχει δοθεί εντολή από τον 7ο κατηγορούμενο, τον κ. Παναγιωτόπουλο.

»Η παράλειψη αυτής της εισήγησης συνιστά σφάλμα που συνέβαλε στο τραγικό αποτέλεσμα. Μόνος αρμόδιος είναι ο επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων, να τη δώσει και αυτός είναι ο 7ος κατηγορούμενος. Ούτε το ΕΣΚΕ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων) είχε τέτοια αρμοδιότητα ούτε η ηγεσία της Πυροσβεστικής, η ευθύνη είναι προσωποποιημένη. Δεν έχουν όμως ευθύνη οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που κατηγορούνται για αυτό. Για τους λόγους αυτούς αποδείχθηκε το κατηγορητήριο σε βάρος του 7ου κατηγορούμενου και θα πρέπει να κηρυχθεί ένοχος».

Σε άλλο σημείο της αγόρευσης του ο εισαγγελέας τόνισε:

«Θεωρώ πως αυτή η παράλειψη επέδρασε καταλυτικά στο τραγικό αποτέλεσμα. Δεν τιμά το Πυροσβεστικό Σώμα ούτε την Πολιτική Προστασία. Αν είχε δοθεί η εισήγηση αναπόδραστα οι κάτοικοι θα ενημερώνονταν και οπωσδήποτε θα κινητοποιούνταν. Πιθανώς από ΜΜΕ, μπορεί και από φορείς εκεί. Πώς γίνεται αυτό; Πόρτα πόρτα, με μηχανές, με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.

Η εισήγηση της οργανωμένης απομάκρυνσης θα συνεπαγόταν την ενημέρωση των κατοίκων. Η εισήγηση όμως όπως όλοι γνωρίζουμε δεν έγινε ποτέ, οπότε και η ενημέρωση των κατοίκων δεν έγινε ποτέ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ