Ελλαδα

Πώς λειτουργεί το σύστημα εκτίναξης που χρησιμοποίησε ο 29χρονος πιλότος του F-16 που κατέπεσε

Έτσι σώθηκε ο Παναγιώτης Αποστολάκης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πτώση F-16 - Ο 29χρονος πιλότος
Πτώση F-16: Πώς σώθηκε ο 29χρονος πιλότος

Πτώση F-16: Πώς σώθηκε ο 29χρονος πιλότος - Πώς λειτουργεί το σύστημα εκτίναξης

Εξιτήριο αναμένεται να πάρει τις επόμενες ώρες ο Παναγιώτης Αποστολάκης, ο 29χρονος πιλότος του F-16 που κατέπεσε στη νήσο Ψαθούρα το μεσημέρι της Τετάρτης (20.3). Ο νεαρός πιλότος κατάφερε να βγει σώος ενεργοποιώντας το σύστημα εκτίναξης του αεροσκάφους, μετά το πρόβλημα που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της πτώσης. Ο υποσμηναγός βρέθηκε για περίπου 1,5 ώρα στη θάλασσα, παλεύοντας με τα κύματα, ενώ μετά τον εντοπισμό του μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czz7jl3sq5z5)

Πτώση F-16: Πώς σώθηκε ο 29χρονος πιλότος - Το χρονικό 

Το F-16 είχε απογειωθεί από την 110 πτέρυγα μάχης στη Λάρισα. Ο πιλότος αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει κοντά στη νησίδα Ψαθούρα των Βορείων Σποράδων, χρησιμοποιώντας με επιτυχία το σύστημα εγκατάλειψης του αεροσκάφους και να πέσει στη θάλασσα. Αμέσως απογειώθηκε ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης από τη Λήμνο ενώ στην περιοχή έσπευσαν σκάφη του λιμενικού και παραπλέοντα. Δύο λεπτά μετά τις τρεις το μεσημέρι της Τετάρτης (20.3) οι διασώστες εντόπισαν και ανέσυραν από τη θάλασσα τον χειριστή. Ο πιλότος που πάλευε μέσα στη θάλασσα για 1,5 ώρα μεταφέρθηκε άμεσα στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η αξονική και η μαγνητική βγήκαν καθαρές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση ενώ στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή βρίσκεται η σύζυγός του. «Από ότι άκουσα, χωρίς να είμαι 100% σίγουρος, είναι καλά, ήταν καλά στην υγεία του, ήταν μέσα σε μια μικρή βάρκα λέει, είχε ανοίξει προφανώς η μικρή βάρκα», ανέφερε ψαράς.

Ο 29χρονος πιλότος συμμετείχε στην άσκηση «Ιέραξ». Στη συγκεκριμένη άσκηση πολλαπλά αεροσκάφη με πολλαπλά ζεύγη, 4 στην προκειμένη περίπτωση εκτελούν αερομαχίες, σκληρές και κλειστές, χωρίς σχεδόν όρια. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πιλότος ανέφερε πρόβλημα στον κινητήρα. Δεν είναι ωστόσο γνωστή η φύση του προβλήματος ή το τι το προκάλεσε αλλά αυτή είναι η πρώτη εικόνα για τους λόγους της πτώσης του αεροσκάφους. Στο σημείο αυτό συνάδελφοί του ενημερώνουν ότι υπάρχει εγκατάλειψη και ευτυχώς βλέπουν να έχει ανοίξει θόλος από αλεξίπτωτο. Την ίδια ώρα, στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας το στίγμα του αεροσκάφους γίνεται κόκκινο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czyrv87ufoc1)

Πώς λειτουργεί το σύστημα εκτίναξης που χρησιμοποίησε ο 29χρονος πιλότος του F-16

Ο ΣΚΑΪ παρουσίασε βίντεο στο οποίο απεικονίζεται το πώς γίνεται η εκτίναξη πιλότου μαχητικού.Το κάθισμα του αεροσκάφους εκτινάζεται. Στη συνέχεια μηχανισμός απελευθερώνει αλεξίπτωτο που κρατά τον πιλότο. Αυτοματοποιημένα κόβονται οι ιμάντες και το κάθισμα απομακρύνεται και στη συνέχεια χαμηλώνει σιγά σιγά. Κάτω από τους γλουτούς, υπάρχει το πακέτο των σωστικών όπου υπάρχουν πράγματα που τον κρατούν στη ζωή όταν φτάνει στο νερό. Μεταξύ αυτών βάρκα, σωσίβιο και ένα ολόκληρο κιτ. Την ώρα της εκτόξευσης ο πιλότος είναι αναίσθητος καθώς υπερβαίνει τα ανθρώπινα όρια αντοχής. Όποτε όλα γίνονται μηχανικά και αυτόματα διότι είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι ο ίδιος. Συνήθως πριν φτάσει στο έδαφος επανέρχονται οι αισθήσεις του πιλότου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι δεδομένο. Οι κατασκευαστές θεωρούν πως ο πιλότος δεν ανακτά τις αισθήσεις του ακόμα και όταν φτάσει στο νερό. Τότε μέσω των αισθητηρων που έχει πάνω το σωσίβιο φουσκώνει, ταυτόχρονα φουσκώνει και το βαρκάκι που είναι δεμένο πάνω στο πόδι του.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czz619d65qn5)

Από τα Τρίκαλα ο 29χρονος πιλότος του F-16 

Ο 29χρονος Παναγιώτης Αποστολάκης, έχει καταγωγή από το Πολυνέρι Τρικάλων με τα συγγενικά του πρόσωπα, μεταξύ αυτών και η γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του, να διαμένει στα Τρίκαλα.

Με αγωνία αλλά και λυτρωτική χαρά, οι συγγενείς στα Τρίκαλα υποδέχθηκαν την είδηση ότι διασώθηκε. «Σώθηκε χάρη στη ψυχραιμία του» ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Trikalanews.gr, τονίζοντας την αγάπη του για το επάγγελμά του και την ευσυνειδησία του. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος καθώς και οι γονείς του μένουν στη Λάρισα, οι οποίοι μεταβαίνουν για να δούνε από κοντά τον γιο τους συγκλονισμένοι από το συμβάν που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ