Ελλαδα

Μπορούν οι κάμερες να πατήσουν «φρένο» στα τροχαία;

Το σχέδιο της Κατεχάκη για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου σε έξαρση

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα τροχαία δυστυχήματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα
Τα τροχαία δυστυχήματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα ©Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τροχαία δυστυχήματα: Με κάμερες, ελέγχους ταχύτητας, αλκοτέστ και πρόστιμα η αντιμετώπιση του φαινομένου που βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα

Αποτελεσματική απάντηση για τα τροχαία που κάθε χρόνο κοστίζουν τη ζωή σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την τοποθέτηση καμερών στα φανάρια, ώστε να καταγράφονται όσοι περνούν με κόκκινο.

Κάμερες κατά τροχαίων δυστυχημάτων

Πρόκειται για μόλις μια από τις δράσεις που έχει αναπτύξει η ΕΛ.ΑΣ. στην γενικότερη προσπάθεια μείωσης των τροχαίων που τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της Athens Voice μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να τοποθετηθούν συνολικά 370 κάμερες που θα καταγράφουν τα οχήματα τα οποία θα περνούν με κόκκινο, σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Πρόκειται για τα σημεία όπου καταγράφονται τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, όπως είναι η παραλιακή λεωφόρος, η λεωφόρος Βουλιαγμένης κ.α.. Πρόκειται για κάμερες υψηλής ευκρίνιας οι οποίες θα τοποθετούνται λίγο πριν τα φανάρια. Θα δημιουργούν μια νοητή ευθεία, λίγο πριν τη διάβαση των πεζών και μόλις το όχημα δεν σταματήσει άπαξ και ανάψει το πορτοκαλί, τότε η κάμερα θα ενεργοποιείται καταγράφοντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Έλεγχοι ταχύτητας και αλκοτέστ μεταξύ των μέτρων κατά των τροχαίων
Έλεγχοι ταχύτητας και αλκοτέστ μεταξύ των μέτρων κατά των τροχαίων ©Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Υψηλό το κόστος παραβίασης ερυθρού σηματοδότη

Οι παραβάτες, σύμφωνα με τους αστυνομικούς της Τροχαίας, θα υποχρεώνονται να καταβάλουν πρόστιμο ύψους 700 ευρώ ενώ θα καλούνται να παραδώσουν το δίπλωμα τους για δύο μήνες. Πρόκειται για ένα πρόστιμο εξαιρετικά υψηλό, ωστόσο έχει αποδειχθεί πως η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη κοστίζει τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας κάθε χρόνο.

Οι κάμερες αυτές έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός επιλογής της εταιρίας που θα αναλάβει την παράδοση και τοποθέτηση τους. 

Η διαδικασία εγκατάστασης αναμένεται να ξεκινήσει σχετικά σύντομα, όπως επίσης και οι τοποθετήσεις των ηλεκτρονικών συστημάτων που θα δέχονται τις κλήσεις. Αστυνομικοί θα χειρίζονται τους συγκεκριμένους υπολογιστές και θα φροντίζουν ώστε οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που παραβίασαν τον ερυθρό σηματοδότη να ενημερώνονται για τις …υποχρεώσεις τους.

Πού θα τοποθετηθούν οι κάμερες

Όπως αναφέρουν στην Athens Voice στελέχη της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, η πρώτη κάμερα θα τοποθετηθεί στην Παραλιακή λεωφόρο, περίπου στο ύψος της Αλίμου. Οι επόμενες θα τοποθετηθούν στις λεωφόρους Βουλιαγμένης, Βασιλίσσης Σοφίας, Αλεξάνδρας, αλλά και στην Παραλιακή. Στις περιοχές δηλαδή όπου καταγράφονται τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα.

Οι κλήσεις από τις κάμερες δεν θα είναι δυνατό να ακυρώνονται, πλην συγκεκριμένων ελάχιστων περιπτώσεων, π.χ. για λόγους υγείας και μεταφοράς σε νοσοκομείο. Η τοποθέτηση αυτών των καμερών, είναι μόλις ένα μέτρο της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των τροχαίων.

Έλεγχοι ταχύτητας και αλκοτέστ μεταξύ των μέτρων κατά των τροχαίων
Έλεγχοι ταχύτητας και αλκοτέστ μεταξύ των μέτρων κατά των τροχαίων ©Unsplash+/ Getty Images

Αλκοτέστ και έλεγχοι ταχύτητας

Ανάμεσα στα υπόλοιπα μέτρα, είναι η αύξηση των συνεργείων ελέγχου νομιμότητας και ταχύτητας των οχημάτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Τόσο στα Νότια προάστια, όσο και στα Βόρεια, όπου τα μπλόκα, ειδικά κατά την διάρκεια της νύχτας, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Αλκοοτέστ και έλεγχοι νομιμότητας έχουν υπερδιπλασιαστεί ειδικά μετά την αύξηση του προσωπικού της τροχαίας.

Ενίσχυση του προσωπικού για ελέγχους

Πρόκειται για μια από τις πρώτες κινήσεις του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοίδη να μετακινηθεί προσωπικό στις υπηρεσίες της Τροχαίας, οι οποίες μέχρι πρότινος εμφάνιζαν πρωτοφανείς ελλείψεις. Πλέον, το προσωπικό της συγκεκριμένης υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. επαρκεί για καθημερινούς ελέγχους, οι οποίοι, όπως είναι φυσιολογικό, εντοπίζουν περισσότερους παραβάτες από τους προηγούμενους μήνες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ