Ελλαδα

Τι τα θέλουμε τα δικαστήρια; Αφού έχουμε «επιτροπές», εκπομπές και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες φέρονται ως δικαστές που όχι μόνο έχουν πλήρη γνώση μιας υπόθεσης και της νομοθεσίας αλλά έχουν ήδη βγάλει και απόφαση

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι τα θέλουμε τα δικαστήρια; Αφού έχουμε «επιτροπές», εκπομπές και μέσα κοινωνικής δικτύωσης
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η δίκη για την 12χρονη από τον Κολωνό διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Πράγμα που σημαίνει ότι ελάχιστοι άνθρωποι ξέρουν τι έχει ειπωθεί και ακουστεί στην αίθουσα, τι έχουν καταθέσει οι μάρτυρες και ποια είναι τα επιχειρήματα των δικηγόρων. Λίγοι επίσης είναι αυτοί που ξέρουν τη νομοθεσία. Παρ’ όλα αυτά δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες επιτέθηκαν στην εισαγγελέα για την πρότασή της να απαλλαχθεί της κατηγορίας του βιασμού ο βασικός κατηγορούμενος. Χωρίς να ξέρουν τίποτα για τη δίκη και χωρίς να έχουν ιδέα του πώς στοιχειοθετείται νομικά ένας βιασμός* και αν τα αδικήματα για τα οποία πρότεινε την ενοχή του είναι επίσης ή και περισσότερο βαριά. Με μοναδικά τους εφόδια τις δικές τους αντιλήψεις και τα όσα είχαν δει στα δελτία ειδήσεων (τα οποία κατά τα άλλα δεν εμπιστεύονται), τα μεσημεριανάδικα και τα πρωινάδικα. Από κοντά και μια «Επιτροπή αλληλεγγύης» η οποία μάλλον αποτελείται από επιφανείς νομικούς καθώς τα μέλη της έχουν ήδη εκδώσει αποφάσεις και οργανώνουν διαδηλώσεις προκειμένου να τις επιβάλουν.

Προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που πλήθη ασχέτων φέρονται ως δικαστές που όχι μόνο έχουν πλήρη γνώση μιας υπόθεσης και της νομοθεσίας αλλά έχουν ήδη βγάλει και απόφαση για την οποία είναι απολύτως σίγουροι. Συνήθως οι δυναμικοί αυτοί συμπολίτες τυγχάνει να είναι αριστεροί (συχνά συνοδευόμενοι από τους καλούς τους συνεργάτες της ακροδεξιάς) αλλά αυτό νομίζω είναι μια σύμπτωση και δεν πρέπει να οδηγεί σε καμία σύνδεση της αριστεράς με την οχλοκρατία ή τα λιντσαρίσματα. Το ότι, ας πούμε, δεν θα δείτε καμία συγκέντρωση μετά την αθώωση της Ρένας της Δούρου για την τραγωδία της Μάνδρας είναι μάλλον  συμπτωματικό και δεν αποκαλύπτει κάποια ιδιαίτερη σχέση συγκεκριμένων κομμάτων με τις «αυθόρμητες» αντιδράσεις «οργής». Όπως συμπτωματικό είναι που η «λαϊκή οργή» ξεχειλίζει για υποθέσεις στις οποίες οι κατηγορούμενοι συνδέονται εμμέσως ή αμέσως ή ακόμα και αυθαιρέτως με τη Νέα τη Δημοκρατία και είναι εντελώς απούσα στις περιπτώσεις που εγκαλείται κάποιος σύντροφος ή κάποιος φίλος των συντρόφων.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχω καμία ιδιαίτερη εμπιστοσύνη σε τίποτα ελληνικό πλην της φέτας, και η ελληνική δικαιοσύνη δεν αποτελεί εξαίρεση. Και μπορεί η εισαγγελέας στη συγκεκριμένη περίπτωση να λέει μπούρδες. Αλλά αυτό δεν θα το μάθω από κανένα κομματόσκυλο και κανέναν αφιονισμένο συμπολίτη. Γιατί ακόμα και την ελληνική δικαιοσύνη την εμπιστεύομαι περισσότερο από τον κάθε δικαστή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από κάθε κομματόσκυλο με συγκεκριμένη ατζέντα ή από κάθε συμπολίτη που γυρεύει να εκτονώσει τα απωθημένα του. Αλλά δεν είμαι αριστερός και δεν αποκλείω την πιθανότητα να κάνω λάθος.

Δεν αποκλείω την πιθανότητα οι δικαστές του ίντερνετ, οι «ευαίσθητοι» και ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να διαδηλώσουν συμπολίτες να ξέρουν καλύτερα από όλους και τις υποθέσεις και τη νομοθεσία. Και σε αυτή την περίπτωση ίσως να πρέπει να κλείσουμε τα δικαστήρια και να αναθέσουμε όλες τις υποθέσεις, ή τουλάχιστον αυτές που έχουν πάρει δημοσιότητα, στους χρήστες του X, του face του book, του tik του tok, σε μερικούς γιουτιούμπερ και στις επιτροπές αυτόκλητων ή κομματόκλητων υπερασπιστών του δικαίου. Ξέρετε, σαν αυτούς που έγραφαν και διαδήλωναν υπέρ της μητέρας της 12χρονης. Και μπράβο τους.

Υ.Γ. Θυμίζω ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση δικάζονται με τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ