Ελλαδα

Σκρέκας για καλάθι Σαρακοστής: «Ίδιο ή και φθηνότερο με πέρυσι»

Τι είπε για την τιμή της λαγάνας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χαλβάς
Καλάθι της Σαρακοστής © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Σκρέκας: Τι είπε για το Καλάθι της Σαρακοστής - Τι είπε για την τιμή της λαγάνας

Για τις αποκλίσεις τιμών στα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «Καλάθι της Σαρακοστής» από σουπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ μίλησε στο ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών στον σταθμό.

«Οι αποκλίσεις οφείλονται είτε σε πραγματικά δεδομένα - όπως τα κόστη λειτουργίας των αλυσίδων σουπερ μάρκετ - ή λόγω διαφορετικής εμπορικής πολιτικής κάθε αλυσίδας» σημείωσε ο υπουργός.

Σε γενικές γραμμές πάντως φέτος το καλάθι της Σαρακοστής είναι «μεσοσταθμικά ίδιο η φθηνότερο με πέρσι» τόνισε ο υπουργός ανάπτυξης.

Επιπλέον, είναι σε λειτουργία πλατφόρμα του υπουργείου e-katanalotis όπου οι καταναλωτές μπορούν να δουν και να συγκρίνουν τις τιμές για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν από τα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς τους, ώστε να φτιάξουν το δικό τους «Καλάθι».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε και ποια είναι φέτος η τιμή της λαγάνας, ώστε οι πολίτες να ξέρουν πότε γίνεται αισχροκέρδεια.

Όπως είπε ο υπουργός, η τιμή της μεγάλης λαγάνας (750 γρ) κυμαίνεται από 2, 80 - 3,50 ευρώ και για την μικρή από 1,80 - 2 ευρώ.

Πρεμιέρα χθες για το Καλάθι της Σαρακοστής - Τα προϊόντα που περιλαμβάνει 

Από χθες (13.3) τίθεται σε ισχύ το Καλάθι της Σαρακοστής, το οποίο περιλαμβάνει πέρα από τα προϊόντα που βρίσκονται ήδη στο Καλάθι του Νοικοκυριού, νηστίσιμα προϊόντα, όπως για παράδειγμα όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά και κατεψυγμένα λαχανικά, προστίθεται ο χαλβάς, τα κατεψυγμένα θαλασσινά και οι νηστίσιμες σαλάτες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czsc5gmj9bdt)

Καλάθι της Σαρακοστής: Πρεμιέρα σήμερα - Τα προϊόντα

«Για τα κατεψυγμένα θαλασσινά, υπάρχουν δύο ενδιαφέροντα στοιχεία. Θα δίνονται δύο κατηγορίες από κάθε σουπερμάρκετ για τη Σαρακοστή, τουλάχιστον δύο είδη, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα κατεψυγμένα θαλασσινά βρίσκονται περίπου 4% φθηνότερα από ό,τι ήταν την ίδια εποχή. Ελπίζουμε ότι με το Καλάθι της Σαρακοστής θα πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση και αυτό μένει να το δούμε και στα στατιστικά στοιχεία τους επόμενους μήνες», αυτό ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος μιλώντας χθες Τρίτη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ενώ πρόσθεσε:

Γενικά για την εφαρμογή των μέτρων για την πάταξη της ακρίβειας ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε πως «σε ό,τι αφορά στα καθαριστικά προϊόντα και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, καθώς και στις βρεφικές πάνες έχουμε μείωση μεταξύ 15 και 20%. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, και επιβεβαιώνεται και απ' την ηλεκτρονική παρακολούθηση ότι πράγματι τα στοιχεία τα οποία έχουν δηλωθεί είναι ειλικρινή. Έλεγχοι γίνονται διαρκώς, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, έχουν κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνουν και έχουν συμμορφωθεί με το νόμο».

Ακόμη, πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που έχουμε απαγορεύσει τις προωθητικές ενέργειες όταν έχει προηγηθεί αύξηση τιμής, έχει παρατηρηθεί ότι όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες χρησιμοποιούσαν τις προωθητικές ενέργειες ως μέσο επικοινωνίας με τον καταναλωτή, έχουν σταματήσει να αυξάνουν τις τιμές τους και μάλιστα ορισμένες, πολλές θα έλεγα, έχουν ανακαλέσει και νέους αυξημένους τιμοκαταλόγους τιμών από την αρχή του χρόνου ή και πριν από αυτή, δηλαδή περίπου τον Δεκέμβρη. 'Αρα αυτές οι τιμές δεν εμφανίστηκαν ποτέ».

Λαγάνα και σαρακοστιανά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Λαγάνα και σαρακοστιανά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας © EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Καθαρά Δευτέρα 2024: Πόσο θα κοστίσει φέτος η λαγάνα - Οι τιμές στα σαρακοστιανά

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και οι καταναλωτές ήδη έχουν ρίξει μία πρώτη ματιά στις τιμές των σαρακοστιανών, περιμένοντας να δουν πού θα κυμανθεί το 2024 η τιμή της παραδοσιακής λαγάνας. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας θα είναι ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι, αφού οι τιμές σε πολλά από τα σαρακοστιανά έχουν πάρει αύξηση. 

Συγκεκριμένα, οι τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

Θαλασσινά

  • Καλαμάρια 10 ευρώ
  • Χταπόδι 17-21 ευρώ
  • Ανάμεικτα θαλασσινά 9-11 ευρώ
  • Σουπιές 10 -14 ευρώ

Σαρακοστιανά

  • Χαλβάς 5,5 - 8 ευρώ
  • Ταραμοσαλάτα 9 - 12 ευρώ
  • Μελιτζανοσαλάτα 5,5 - 7 ευρώ
  • Ελιές 4,5 - 6 ευρώ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τιμή της λαγάνας θα κυμανθεί από 3 έως 3.20 ευρώ. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czo9dl92yz9d)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ