Ελλαδα

«Δεν μπορείτε να καταλάβετε τους πόνους»: Το σημείωμα του 72χρονου καρκινοπαθή που αυτοκτόνησε στην Κρήτη

«Το φάρμακο υπήρχε σε έλλειψη για μερικές ημέρες», λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνδρας με σκοινί - Εικόνα που διαμορφώνει την εντύπωση περί αυτοκτονίας με θηλιά
Κρήτη: Αυτοκτονία 72χρονου καρκινοπαθή - Το σημείωμα (φωτογραφία αρχείου) © Eva Blue / Unsplash

Κρήτη: Αυτοκτονία 72χρονου καρκινοπαθή - Το σημείωμα που άφησε, η έλλειψη του φαρμάκου και η απάντηση Γεωργιάδη

Συγκλονίζει η αυτοκτονία 72χρονου καρκινοπαθή στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο άνδρας φέρεται να έδωσε τέλος στη ζωή του μην αντέχοντας τους πόνους, τη στιγμή που ανάμενε να πάρει φάρμακο το οποίο - όπως καταγγέλλεται - βρισκόταν σε έλλειψη. Στο σημείωμα που άφησε ο αυτόχειρας ζητά συγγνώμη από τους οικείους του και υπογραμμίζει: «δεν μπορείτε να καταλάβετε τους πόνους». 

Αυτοκτονία 72χρονου καρκινοπαθή στην Κρήτη - Το σημείωμα που άφησε

Ο 72χρονος είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον πνεύμονα. Όπως καταγγέλλουν συγγενείς του, οι γιατροί του είχαν γράψει φάρμακο το οποίο βρισκόταν σε έλλειψη. Το φάρμακο βρέθηκε και η χημειοθεραπεία ήταν προγραμματισμένη να γίνει, ωστόσο, ο 72χρονος έδωσε την Κυριακή (10.3) τέλος στη ζωή του. «Τέλη Δεκέμβρη διαγνώστηκε με καρκίνο στον πνεύμονα. Ξεκίνησε η διαδικασία για να μπορέσει να κάνει θεραπείες. Το ραντεβού κλείστηκε για τέλος Φλεβάρη μετά από 2 μήνες. Ο όγκος είχε πάει στα 9,5 εκατοστά, είχε αρχίσει να αισθάνεται πόνους», δήλωσε ο ξάδερφός του στο Mega και συνέχισε: «βρίσκουμε ότι το κόστος (σ.σ. του φαρμάκου) ήταν στα 11,75 ευρώ και χρειαζόταν 3 φιαλίδια. Το φάρμακο δεν υπήρχε πουθενά, πάθαμε πλάκα, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει». Όπως υποστηρίζει ο ξάδελφος του αυτόχειραμετά από παρεμβάσεις σε τοπικό ραδιόφωνο, το φάρμακο βρέθηκε και το ραντεβού της χημειοθεραπείας κλείστηκε για το πρωί της Τρίτης. «Ήταν τόσο απογοητευμένος από την όλη κατάσταση. Βρέθηκε μπροστά σε έναν τοίχο», συμπληρώνει συγγενής του. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czrwg8id6wg1)

Σύμφωνα με το Mega, από το νοσοκομείο που επρόκειτο να ξεκινήσει θεραπείες ο 72χρονος  υποστηρίζουν πως πράγματι το φάρμακο αυτό ήταν σε έλλειψη στα φαρμακεία. Ωστόσο, η ογκολογική μονάδα έκανε έναν αγώνα και βρέθηκε ένα σκεύασμα, από άλλον ασθενή που είχε ολοκληρώσει το σχήμα του, ώστε να ξεκινήσει ο 72χρονος τη θεραπεία του.  Τον κάλεσαν για την Δευτερά 4 Μαρτίου για να ξεκινήσουν τις χημειοθεραπείες, εκείνος δεν μπόρεσε και είχαν ορίσει ραντεβού για την Τρίτη (12.3).

Στο σημείωμα που άφησε ο 72χρονος καρκινοπαθής έγραψε: «Σας ζητάω ένα μεγάλο συγγνώμη για την αποτρόπαια πράξη που έκανα. Δεν μπορείτε να καταλάβετε τους πόνους, ειδικά την τελευταία εβδομάδα γι’ αυτό δεν μπορούσα να κοιμηθώ».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czryvewgn4sp)

Αυτοκτονία καρκινοπαθή στην Κρήτη - Ξεσπά η κόρη του 72χρονου

Η κόρη του 72χρονου πωλητή βιβλίων ξέσπασε για την αυτοκτονία του πατέρα της, καταγγέλλοντας το ΕΣΥ. «Αυτός ήταν ο πατέρας μου. Καρκινοπαθής σε προχωρημένο στάδιο που διαλύθηκε μέσα στο διαλυμένο ΕΣΥ, με εξετάσεις που έπρεπε να κάνει εκτός νοσοκομείου με το εξαντλημένο φάρμακο της χημειοθεραπείας που έπρεπε να βρει και να φέρει ο ίδιος στο νοσοκομείο, χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη, από τον Άννα στον Καϊάφα με το Port για τη χημειοθεραπεία ήδη έναν μήνα στο σώμα του και τελικά αυτοκτόνησε την Κυριακή το μεσημέρι».

Αυτοκτονία καρκινοπαθή στην Κρήτη - Τι δηλώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης 

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στον Mega για τον 72χρονο καρκινοπαθή που αυτοκτόνησε και αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 72χρονου, σημείωσε: «Επειδή ακούστηκε ότι την ευθύνη την έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω της ελλείψεως της ετοποσίδης, αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Η ετοποσίδη είναι ένα φάρμακο φθηνό, των 11 ευρώ, υπήρχε σε έλλειψη για μερικές ημέρες. Είχαμε παρέμβει άμεσα από το υπουργείο και είχαμε εξασφαλίσει μέσω του ΙΦΕΤ παραγγελία άμεσα. Τώρα γίνεται κανονική εισαγωγή, έχει αποκατασταθεί πλήρως η έλλειψη. Είχαμε κλείσει στον ασθενή, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό μας σύστημα, ραντεβού για να λάβει τη θεραπεία του στις 4/3. Εκείνος δεν προσήλθε και είχε ειδοποιηθεί και ηλεκτρονικά. Του κλείσαμε νέο ραντεβού για σήμερα όπου τελικά δεν προσήλθε. Το PET SCAN είναι μια πολύ βαριά εξέταση, δεν υπάρχει σύστημα Υγείας που να έχει πληθώρα PET SCAN, αυτό δεν είναι τόσο πολύ εύκολο να γίνει. Κάποια μικρή αναμονή πάντα υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «το φάρμακο θα το έπαιρνε ο ασθενής, βρέθηκε φάρμακο, κλείστηκε ραντεβού και δεν ήρθε. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει έλλειψη φαρμάκου, έχουμε κάνει εισαγωγή, έχουμε διορθώσει το πρόβλημα που υπήρχε με την τιμή του».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czrwn877bbd5)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ