Ελλαδα

Αγωνία για 16χρονη μαθήτρια από τον Βόλο που διαγνώστηκε με εγκεφαλίτιδα

Η ξαφνική κατάρρευση και η μεταφορά της στο νοσοκομείο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ορός κρέμεται από οροστάτη
Βόλος: 16χρονη μαθήτρια διαγνώστηκε με εγκεφαλίτιδα © Unsplash / Marcelo Leal

Βόλος: 16χρονη μαθήτρια διαγνώστηκε με εγκεφαλίτιδα - Η ξαφνική κατάρρευση και η μεταφορά της στο νοσοκομείο

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται μία 16χρονη μαθήτρια από τον Βόλο, η οποία πριν από περίπου έναν μήνα διαγνώστηκε με εγκεφαλίτιδα.

Βόλος: 16χρονη μαθήτρια διαγνώστηκε με εγκεφαλίτιδα

Σύμφωνα με τον Ταχυδρόμο του Βόλου, η περιπέτεια υγείας για το 16χρονο κορίτσι εκδηλώθηκε εντελώς ξαφνικά, αιφνιδιάζοντας τους γονείς και τους παππούδες που βρίσκονται στο πλευρό της, περιμένοντας να ακούσουν από τους γιατρούς μία ευχάριστη είδηση που να παραπέμπει στην πλήρη αποκατάσταση του παιδιού. Από τη μία στιγμή στην άλλη και ενώ το παιδί δεν εμφάνιζε προβλήματα, μία μέρα που επέστρεψε από το σχολείο άρχισε να παραπονιέται για αφόρητους πόνους στο κεφάλι, ενώ σταδιακά μέσα σε λίγες ώρες παρουσίασε κενά μνήμης. Οι γονείς της τη μετέφεραν αρχικά στο Νοσοκομείο του Βόλο. Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι το κορίτσι έχει προσβληθεί από εγκεφαλίτιδα, η οποία προκλήθηκε από αυτοάνοσο, το οποίο εκδηλώθηκε μετά από ίωση.

Ποια η κατάσταση της 16χρονης μαθήτριας από τον Βόλο

Η 16χρονη μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες που μεταφέρει το τοπικό μέσο από το οικογενειακό της περιβάλλον, αναφέρουν ότι τις τελευταίες μέρες η 16χρονη έχει επαφή με το περιβάλλον και αντιδρά σε διάφορα ερεθίσματα, οι γιατροί όμως λένε ότι ο δρόμος για την αποκατάσταση και πλήρη λειτουργία του οργανισμού της είναι ακόμη πολύ μακρύς.

Όπως σημειώνει το μέσο, οι γονείς είναι άνεργοι και τα έξοδα που έχει να αντιμετωπίσει η οικογένεια τεράστια. Το σχολείο της 16χρονης ανέλαβε πρωτοβουλία για να βοηθήσει συγκεντρώνοντας ένα χρηματικό ποσό για τη στήριξη της οικογένειας. Ανάλογη πρωτοβουλία έχει αναληφθεί και από κάποιους άλλους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων που κινητοποιήθηκαν μέσω των social media.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czbpt6q90fo9)

Τι είναι η εγκεφαλίτιδα

Η εγκεφαλίτιδα είναι μια φλεγμονή του εγκεφάλου. Ο όρος συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μόλυνση που προκαλείται από βακτηρίδια, παράσιτα, εμβόλια και ιούς. Μη μολυσματικοί παράγοντες, όπως τα δηλητήρια, μεταβολικές ανωμαλίες που οφείλονται σε ανεπάρκεια ήπατος ή νεφρού και όγκοι, μπορούν επίσης να προκαλέσουν καταστάσεις σαν την εγκεφαλίτιδα. Οι περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε ιούς: εντεροϊούς, ερπητοϊούς, αρμποϊούς. Η ιοί της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς σήμερα είναι σπάνιο αίτιο. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν αυτοάνοσες ασθένειες και ορισμένα φάρμακα. Σε πολλές περιπτώσεις η αιτία παραμένει άγνωστη.

Η σοβαρότητα ποικίλει με συμπτώματα όπως μειωμένη συνείδηση, πονοκέφαλο, πυρετό, σύγχυση, άκαμπτο λαιμό και εμετό. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, ψευδαισθήσεις, προβλήματα ομιλίας, μνήμης και ακοής. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν ένα ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα. Η διάγνωση βασίζεται συνήθως σε συμπτώματα και υποστηρίζεται από εξετάσεις αίματος, ιατρική απεικόνιση και ανάλυση εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Η πρόληψη ορισμένων τύπων εγκεφαλίτιδας μπορεί να γίνει με εμβόλια. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιιικά φάρμακα, αντισπασμωδικά και κορτικοστεροειδή, η οποία πραγματοποιείται γενικά στο νοσοκομείο. Μερικά άτομα χρειάζονται τεχνητή αναπνοή. Μόλις τεθεί υπό έλεγχο το άμεσο πρόβλημα, μπορεί να χρειαστεί αποκατάσταση.Το 2015, η εγκεφαλίτιδα εκτιμάται ότι επηρέασε 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους και είχε ως αποτέλεσμα 150.000 θανάτους παγκοσμίως.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ