Ελλαδα

Δέκα οι συλλήψεις της Αντιτρομοκρατικής - Συνδέονται και με τον φάκελο-βόμβα στο εφετείο Θεσσαλονίκης

Βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά - Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε συνολικά 10 συλλήψεις προχώρησε η Αντιτρομοκρατική γύρω από τις βομβιστικές επιθέσεις - Συνδέονται με τον φάκελο που εστάλη στο εφετείο Θεσσαλονίκης.
Σε συνολικά δέκα συλλήψεις προχώρησε η Αντιτρομοκρατική γύρω από τις βομβιστικές επιθέσεις © Eurokinissi

Σε συνολικά 10 συλλήψεις προχώρησε η Αντιτρομοκρατική γύρω από τις βομβιστικές επιθέσεις - Συνδέονται με τον φάκελο που εστάλη στο εφετείο Θεσσαλονίκης.

Φωτιά έχουν πάρει τα εγκληματολογικά εργαστήρια μετά τη σύλληψη των 10 ατόμων που φέρονται να συμμετείχαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Μια τρομοκρατική οργάνωση, η οποία επίσημα πλέον από τις αρχές, κρύβεται πίσω από τουλάχιστον πέντε τρομοκρατικές επιθέσεις. Μεταξύ αυτών, και του φακέλου με βόμβα στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, πριν από περίπου 20 ημέρες.

Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, έξι άτομα έχουν ήδη οδηγηθεί στα γραφεία της Υπηρεσίας, ενώ τέσσερις ήταν ήδη κρατούμενοι σε φυλακές της χώρας για διάφορα αδικήματα.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες, φέρονται να απέστειλαν τον φάκελο-βόμβα στο γραφείο της Προέδρου Εφετών στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος εντοπίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου.

Επίσης, κρύβονται πίσω από την έκρηξη βόμβας σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα στις 25 Ιανουαρίου αλλά και την βόμβα σε κτίριο εταιρίας που σχετίζεται με το στέγαστρο Καλατράβα. Παράλληλα, προέκυψαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη δράση τους με τη ρίψη χειροβομβίδας σε όχημα σωφρονιστικού υπαλλήλου του Κορυδαλλού στο Χαϊδάρι καθώς και σε μια ακόμη βομβιστική επίθεση στις 24 Ιουνίου 2023 σε σπίτι στη Λάρισα.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε ευρεία ταυτόχρονη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε διάφορα σημεία, εννέα σπίτια και τρία κελιά φυλακών, όπου μεταξύ άλλων, οι αστυνομικοί εντόπισαν και κατέσχεσαν, πολεμικό τυφέκιο, 3 πιστόλια, περίστροφο, καραμπίνα,  εξαρτήματα όπλων,  ποσότητες εκρηκτικής ύλης, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb),  μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, 2 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα καθώς και χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες αφού δεν αποκλείεται στην συμμορία να εμπλέκονται και άλλα άτομα τα οποία συνεχίζουν να ερευνώνται. Σε βάρος των συλληφθέντων, οι αστυνομικοί σχημάτισαν δικογραφία για –κατά περίπτωση- συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Οι συλληφθέντες, αναμένεται αύριο, Τετάρτη, να οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα Αθηνών.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τις συλλήψεις της Αντιτρομοκρατικής

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ., αναφέρονται τα εξής:

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) πραγματοποιήθηκε σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2024, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και σε καταστήματα κράτησης στην επαρχία για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Για την υπόθεση κατηγορούνται -10- ημεδαποί, από τους οποίους -6- συνελήφθησαν ενώ οι -4- είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.

Ειδικότερα, κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις και συγκεκριμένα:

1) αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,

2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,

3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,

4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και

5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων 3 κελιά καταστημάτων κράτησης και 9 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πολεμικό τυφέκιο,

-3- πιστόλια,

περίστροφο,

καραμπίνα,

εξαρτήματα όπλων,

ποσότητες εκρηκτικής ύλης,

φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,

κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb),

μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών,

-2- αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα και

χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες έκνομες ενέργειες συνεχίζονται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ