Ελλαδα

Φαρμακευτική κάνναβη: Η πρώτη συνταγή αφορά ανακούφιση της ψωριασικής αρθρίτιδας

Μέχρι σήμερα οι ασθενείς που ήθελαν να λάβουν θεραπεία οδηγούνταν σε προμήθεια σκευασμάτων μέσω διαδικτύου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άρχισε η συνταγογράφηση φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας και η διάθεσή της από τα φαρμακεία - Πού μπορούν να εφαρμοστούν οι θεραπείες.
Οι ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν κάνναβη για πολλές παθήσεις © Unsplash+/Getty Images

Φαρμακευτική κάνναβη: Άρχισε η συνταγογράφηση και η διάθεσή της από τα φαρμακεία

Διαθέσιμη είναι πλέον η φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα, ενώ άρχισε και η συνταγογράφησή της με το κόστος της θεραπείας να βαρύνει εξ ολοκλήρου τον ασθενή, καθώς τα προϊόντα ανήκουν στα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται. Μια 60χρονη, μητέρα τριών παιδιών που ζει στην Αθήνα, θα περάσει τις επόμενες ημέρες την πόρτα του φαρμακείου για να εκτελέσει την πρώτη συνταγή στη χώρα μας. Στόχος η συνέχιση της θεραπείας για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου που οφείλεται σε ψωριασική αρθρίτιδα.

«Ενα πρωί σηκώθηκα από το κρεβάτι μου και απλά δεν μπορούσα να περπατήσω. Πόνοι αφόρητοι σε όλο το σώμα, σε όλα τα οστά, δεν μπορούσα να σταθώ. Αφού είδα ότι δεν λειτουργούσαν τα φάρμακα , άρχισα να ψάχνω και κατέληξα σε μια ομάδα για την φαρμακευτική κάνναβη. Νιώθω σαν να έχει φύγει ένας τόνος από τους ώμους μου, όταν ήρθε η συνταγή, την κοίταγα, την ξανα κοίταγα και ήταν από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής μου», είπε η ασθενής.

Μέχρι σήμερα οι ασθενείς που ήθελαν να λάβουν θεραπεία οδηγούνταν σε προμήθεια σκευασμάτων μέσω διαδικτύου, είτε σε αυτοκαλλιέργεια και οι δύο παράνομες διαδικασίες.

Δικαίωμα συνταγογράφησης της φαρμακευτικής κάνναβης σύμφωνα με τον ΕΟΦ έχουν αναισθησιολόγοι, νευρολόγοι, παθολόγοι με εξειδίκευση στην ογκολογία και τη λοιμωξιολογία και οι ρευματολόγοι.

Η φαρμακευτική κάνναβη προς το παρόν υπάρχει μόνο σε συσκευασία 5 γραμμαρίων ξηρού ανθού ο οποίος πρέπει να τοποθετηθεί σε ειδικά εγκεκριμένη ιατροτεχνολογική συσκευή προκειμένου να ατμίσει ο ασθενής. Το προϊόν μπορεί να το προμηθευτεί ο ασθενής αυστηρά με ιατρική συνταγή.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουμε πλέον λάβει έχουν την τετραυδροκανναβινόλη στο 9%.

Με ειδικό κονιορτοποιητή ο ασθενής τρίβει τον ανθό σε μικρότερα κομμάτια και οι κάψουλες οι οποίες γεμίζουν με το τρίμα του ξηρού ανθού μπαίνουν στη συσκευή.

Από το 2018 έως σήμερα έγιναν σημαντικά βήματα μέχρι να ενταχθούν τα κανναβινοειδή στα φαρμακευτικά πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, «η Ελλάδα μας μετατρέπεται σε βασική xώρα παραγωγής, κυκλοφορίας και εξαγωγής προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης. Ένα διαχρονικό αίτημα διαφόρων Συλλόγων Ασθενών γίνεται πραγματικότητα και μία νέα Παραγωγική δραστηριότητα λαμβάνει σάρκα και οστά».

Πηγή: ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ