Ελλαδα

Αναστάτωση από ανακοίνωση στον προαστιακό Θεσσαλονίκης για τα αναπηρικά αμαξίδια

Η ανάρτηση - καταγγελία της δικηγόρου Αλέκας Ζορμπαλά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αναστάτωση προκλήθηκε με την ανακοίνωση της Hellenic Train για τον προαστιακό Θεσσαλονίκης
Αναστάτωση προκλήθηκε με την ανακοίνωση της Hellenic Train για τον προαστιακό Θεσσαλονίκης © (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Προαστιακός: Εκτός συρμών αναπηρικά αμαξίδια - Αναστάτωση προκλήθηκε με την ανακοίνωση στον προαστιακό Θεσσαλονίκης 

Αναστάτωση προκλήθηκε από την ανακοίνωση που αποδίδεται στην Hellenic Train, η οποία τοιχοκολλήθηκε σε σταθμούς, όπου ενημέρωνε ότι για τον προαστιακό Θεσσαλονίκης – Λάρισας δεν θα ήταν δυνατή η μετακίνηση ατόμων με αναπηρικά αμαξίδια και ποδηλάτων μέχρι νεοτέρας.

Στην ανακοίνωση, όπως φαίνεται σε φωτογραφία από σταθμό του Προαστιακού, αναφέρεται ότι «οι αμαξοστοιχίες προαστιακού από 19/2/2024 και μέχρι ανακοίνωσης της αλλαγής τους, δε δέχονται ποδήλατα και καροτσάκια ΑΜΕΑ. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση το γραφείο έκδοσης εισιτηρίων είναι στη διάθεσή σας».

Hellenic Train
Η ανακοίνωση της Hellenic Train τοιχοκολλημένη © Aleka Zorbala

Η απόφαση αναιρέθηκε και οι αμαξοστοιχίες εξυπηρετούν όλους τους επιβάτες

Η σχετική πρωτοβουλία ωστόσο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Έθνους, η οποία πήρε τη μορφή ανακοίνωσης με τη χρήση και λανθασμένης ορολογίας για τα αμαξίδια, φαίνεται ότι δεν ελήφθη κεντρικά με αποτέλεσμα το απόγευμα της 20ής Φεβρουαρίου, η εταιρία επισήμως να ανακοινώνει ότι από σήμερα 21/2, οι συρμοί του Προαστιακού Θεσσαλονίκη - Λάρισα, θα εξυπηρετούν όλους τους επιβάτες.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο απαιτούμενος εξοπλισμός για μετακίνηση ατόμων με κινητικές δυσκολίες υπάρχει μόνο σε 4 από τους 12 σιδηροδρομικούς σταθμούς της προαστιακής γραμμής. Συγκεκριμένα, η εξυπηρέτηση προς το παρόν αφορά επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών με αμαξίδια στους ΣΣ Σταθμούς Θεσσαλονίκη, Πλατύ, Κατερίνη και Λάρισα, με την εταιρία να σημειώνει πως εργάζεται ώστε να βρεθεί λύση σε περισσότερους σταθμούς.

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε από τη δικηγόρο Αλέκα Ζορμπαλά, η οποία κατήγγειλε το γεγονός και καταγράφει τις δυσκολίες που έχουν τα ΑμΕΑ όσον αφορά τη μετακίνησή τους.

Η ανάρτηση της Αλέκας Ζορμπαλά

Τους τελευταίους μήνες, λόγω ενός σοβαρού και επώδυνου προβλήματος υγείας, είμαι καθηλωμενη στο σπίτι. Τις ελάχιστες φορές, που έπρεπε να βγω (νοσοκομείο, εξετάσεις κλπ), κυκλοφορούσα με αναπηρικό καροτσάκι, πάντα με την βοήθεια των ανθρώπων μου, του άντρα και του γιου μου.
Και έτσι διαπίστωσα, βιωματικά, πόσο απάνθρωπη είναι αυτή η πόλη, πόσο ανάλγητη είναι η πολιτική εξουσία (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι) πέραν όλων των άλλων, και για τους ανθρώπους αυτούς, που η ζωή το έφερε, είτε να γεννηθούν, είτε στην πορεία να αποκτήσουν μόνιμα ή παροδικά προβλήματα κινητικότητας.
Δεν θέλω να πω πολλά, μια ζωή καταγγέλω και παλεύω ενάντια στις ανισότητες, στην καταπίεση, στην αδικία, για κάθε μειοψηφία, για κάθε ευάλωτη ομάδα.
Αλλά κι αυτό, να μην επιτρέπει ο Προαστιακός την μεταφορά ανθρώπων με αναπηρικά καροτσάκια ξεπερνά κάθε όριο κυνισμού, σκληρότητας και απανθρωπιάς.
Σου στερούν τη μετακίνηση.
Σου στερούν το ταξίδι.
Αν δεν έχεις δικό σου αυτοκίνητο και ανθρώπους να σε μεταφέρουν
Αν δεν έχεις λεφτά για ταξί
Θα ζει, θα επιβιώσει μόνον ο έχων και ο κατέχων.
Οι υπόλοιποι ας κόψουν το λαιμό τους.
Αυτή είναι η ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης, την παρουσίασε ανερυθρίαστα δια του Αδωνιδος με τα απογευματινά χειρουργεία.
Οποιος ασθενής έχει, θα παίρνει τη θέση του δύσμοιρου, που περιμένει στη λίστα
Αυτός θα σώζεται
Ο άλλος θα πεθαίνει
Κι όμως τους ανεχόμαστε, κι αυτούς και τις πολιτικές τους.

Τους τελευταίους μήνες, λόγω ενός σοβαρού και επώδυνου προβλήματος υγείας, είμαι καθηλωμενη στο σπίτι. Τις ελάχιστες...

Posted by Aleka Zorbala on Tuesday, February 20, 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ