Ελλαδα

Ποιος παλαιοχριστιανός; Κλασικός νεοέλληνας

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο 45χρονος πατέρας της οικογένειας παλαιοχριστιανών που ζουν στην Κορινθία σε λαγούμι 30 μέτρων
Παλαιοχριστιανοί: Τηλεργασία σε υπηρεσία καθαριότητας © Youtube

Το σχόλιο του Μάνου Βουλαρίνου για την οικογένεια παλαιοχριστιανών στην Κόρινθο και οι ομοιότητές τους με τον νεοέλληνα

Ομολογώ ότι μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν είχα ιδέα τι είναι οι «παλαιοχριστιανοί». Δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν και αν κανείς μου έλεγε τη λέξη «παλαιοχρστιανός» ο νους μου θα πήγαινε στην Ελένη τη Λουκά ή στον πρόεδρο της Νίκης, Νατσιό. Ομως χάρη στην υπόθεση της οικογένειας στην Ερέτρια έμαθα ότι οι παλαιοχριστιανοί υπάρχουν και είναι συμπολίτες οι οποίοι μην αντέχοντας να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και την εξέλιξη αποφασίζουν να ζήσουν μακριά από τον σύγχρονο πολιτισμό, την τεχνολογία και τις βλαβερές συνέπειες τους. Κάτι σαν κνίτες που δεν θέλουν να ενοχλούν τους γύρω τους δηλαδή (ναι ξέρω οτι πρόκειται για σχήμα οξύμωρο αφού ο κνίτης ζει για να ενοχλεί τους γύρω του αλλά είναι το πιο κοντινό που σκέφτηκα).

Και κάπου εδώ είναι που το πράγμα κάπως μπερδεύεται αφού η εικόνα του «παλαιοχριστιανού» που απασχολεί την επικαιρότητα μόνο με εικόνα ανθρωπου που αρνείται τον σύγχρονο πολιτισμό και την τεχνολογία δεν μοιάζει. Και δεν μιλάω για το κόντρα ξύρισμα που αναδεικνύει την αλογοουρά, ούτε για το μακιγιάζ της ωραίας δεσποινίδας με τον μπερέ που κάνει δηλώσεις, αλλά για το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο «παλαιοχριστιανός» είχε εγκαταστήσει ηλιακά πάνελ προκειμένου να έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Άλλωστε και χωρίς τη μαρτυρία του δικηγόρου οι πρίζες είναι ολοφάνερες στα ρεπορτάζ από τα καλύβια των «παλαιοχριστιανών» οι οποίοι όσο έβλεπα τα σχετικά ρεπορτάζ τοσο περισσότερο με ανθρώπους που απλώς δεν θέλουν πολλά πάρε δώσε με άλλους ανθρώπους μου έμοιαζαν.

Όμως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι των φερόμενων ως «παλαιοχριστιανών» δεν είναι αυτό. Δεν είναι ούτε τα «Μητσοτάκη τον π@@ρνεις» σε συνδυασμό με τα «μετανοείτε αντίχριστοι» που ακούστηκαν μέσα από το λαγούμι σε ένα ρεπορτάζ του Αντ1 και ταιριάζουν περισσότερο σε ψεκασμένους ψηφοφόρους του Νατσιού, του Βελόπουλου ή των «Σπαρτιατών» (συγγνώμη για τον πλεονασμό).

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι το οτι ο κύριος με το κόντρα ξύρισμα και την αλογοουρά «εργαζόταν» στον δήμο Ερέτριας. Ή για να είμαι πιο ακριβής αμοίβοταν για χρόνια ως εργαζόμενος στον δήμο Ερέτριας παρότι δεν πατούσε το πόδι του στην εργασία του.

Με λίγα λόγια έχουμε έναν συμπολίτη που αμοίβεται από το δημόσιο χωρίς να προσφέρει κάποια υπηρεσία, αυτοαπαλλάσεται από άλλες υποχρεώσεις (όπως π.χ. να στέλνει τα παιδιά του στο σχολείο), ισχυρίζεται ότι ανήκει σε μια ομάδα που θέλει να απαρνηθεί το σύγχρονο πολτισμό αλλά παρόλα αυτά δεν θέλει να χάσει τις ανέσεις του και φωνάζει φασιστικομμουνιστικά συνθήματα για έναν πρωθυπουργό που δεν φαίνεται να τον επηρεάζει στο παραμικρό (θυμίζω ότι για χρόνια πληρώνεται από το δημόσιο για να «δουλεύει» εξ αποστάσεως). Με ακόμα λιγότερα λόγια, εδώ δεν βλέπω κάποιον παλαιοχριστιανό αλλά για τον ορισμό του νεοέλληνα. Και μπράβο του. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ