Ελλαδα

Σφοδρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους τη Δευτέρα - Πώς θα κινηθεί ο καιρός στην Αττική

Αναλυτική πρόγνωση από Meteo και EMY

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σφοδρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους τη Δευτέρα - Πώς θα κινηθεί ο καιρός στην Αττική
© (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Καιρός σήμερα: Η κακοκαιρία θα δείξει τα «δόντια» της - Αναλυτική πρόγνωση από Meteo και EMY

Ο καιρός τη Δευτέρα θα δείξει τα «δόντια» του σε πολλά μέρη της χώρας. Θα υπάρξουν οπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες με μεγάλα ύψη βροχής και τοπικές χαλαζοπτώσεις κυρίως στα βορειοανατολικά και στα δυτικά. Άνεμοι νοτιοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο, με εξασθένηση το απόγευμα, ενώ έντονη μεταφορά σκόνης από την Αφρική και λασποβροχές.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 αρχικά θα επικρατήσει κακοκαιρία σε μεγάλο μέρος της χώρας. Προοδευτικά τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου όπου κατά τόπους αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής. Γρήγορα θα επηρεαστούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τμήματα των Κυκλάδων, ενώ από τις απογευματινές ώρες τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν στα Δωδεκάνησα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz2cnonalkk9)

Επίσης, βροχές και καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται μέχρι το απόγευμα στα Επτάνησα και στα δυτικά ηπειρωτικά, με σημαντικά ύψη βροχή κατά τόπους. Επισημαίνεται ότι οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα βορειοανατολικά όπου το χαλάζι ενδέχεται να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης και την εκδήλωση λασποβροχών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 3 έως 14 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 16, στην Ήπειρο από 7 έως 15, στη Θεσσαλία από 7 έως 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 17-19 βαθμούς, στα Επτάνησα από 11 έως 16, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου από 12 έως 16 βαθμούς και στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 13 έως 17-19 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοανατολικοί με εντάσεις 6-7 μποφόρ και τοπικά 8 μποφόρ, αλλά το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 4-5 μποφόρ, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου θα διατηρηθεί ισχυρό νοτιοανατολικό ρεύμα μέχρι το βράδυ. Στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ και στην αρχή της ημέρα τοπικά 6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους με πιθανότητα για τοπικά ισχυρά φαινόμενα, αλλά το πρωί ο καιρός θα βελτιωθεί και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Αυξημένες θα είναι μέχρι τις πρωινές ώρες οι συγκεντρώσεις σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά 7 μποφόρ, αλλά από το πρωί θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 17-18 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες, αλλά προοδευτικά ο καιρός θα βελτιωθεί. Αυξημένες θα είναι μέχρι το μεσημέρι οι συγκεντρώσεις σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 16 βαθμούς.

Ο καιρός σήμερα 12 Φεβρουαρίου - Η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα, στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής και στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, πρόσκαιρα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τις βόρειες Κυκλάδες και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα.
Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι έντασης 8 και τοπικά 9 μποφόρ στο Αιγαίο, με βαθμιαία εξασθένηση.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά από τις πρωινές ώρες στη δυτική Ελλάδα, στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής και στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, πρόσκαιρα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τις βόρειες Κυκλάδες και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα. Εξασθένηση των φαινομένων προβλέπεται από το μεσημέρι στη δυτική Ελλάδα και στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και βαθμιαία από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα δυτικά και βόρεια τους 14 με 16 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα ανατολικά και νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, βαθμιαία και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια έως 6 με 8 μποφόρ, βαθμιαία από τα δυτικά θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά τις πρωινές ώρες, βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά, γρήγορα θα εξασθενήσουν και βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 με 8 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες. Τα φαινόμενα, τα οποία νωρίς το πρωί στις βόρειες Κυκλάδες θα είναι κατά τόπους ισχυρά, βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι 7 με 8 και στις Κυκλάδες πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ, βαθμιαία απο τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία και στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μετά το μεσημέρι και στα Δωδεκάνησα, από αργά το απόγευμα στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 και στα Δωδεκάνησα έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα θαλάσσια έως 6 με 8 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ