Ελλαδα

Προετοιμάζοντας τα παιδιά μας για το μέλλον με Χρώματα της Καλοσύνης

Αξίζουν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να γίνουν πιο ανεκτικά, αποδεκτά και ευγενικά

32014-72458.jpg
A.V. Guest
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προετοιμάζοντας τα παιδιά μας για το μέλλον με Χρώματα της Καλοσύνης

Η Ντανιέλ ντε λα Φουέντε, Ιδρύτρια και CEO της ΜΚΟ Amal Alliance, γράφει για το σχολικό πρόγραμμα κοινωνικο-συναισθηματικής εκπαίδευσης «Χρώματα της Καλοσύνης»

Παρακινημένη από τη ρήση του Ρούσβελτ, ότι δεν μπορούμε πάντα να προετοιμάζουμε το μέλλον για τα παιδιά μας, μπορούμε όμως πάντα να προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για το μέλλον, πριν από μερικά χρόνια αποφάσισα να ιδρύσω έναν μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό οργανισμό με άξονα το παιδί και όραμα την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον ειρήνης και αμοιβαιότητας, που θα παραγάγει με τη σειρά του ανάλογες κοινότητες στο μέλλον. Κάπως έτσι γεννήθηκε η Amal Alliance, θεμελιώδες εργαλείο για την οποία είναι η κοινωνικο-συναισθηματική μάθηση (SEL), που, χωρίς ποτέ να υποτιμά την αξία της γνώσης, την ενισχύει μάλιστα, καλλιεργώντας όμως εξίσου τις κοινωνικές, ψυχικές και σωματικές δεξιότητες του παιδιού μιλώντας τη δική του γλώσσα: το παιχνίδι.

Ο οργανισμός μας ενέκυψε από την πρώτη στιγμή στα λιγότερο προνομιούχα παιδιά (όπως οι μεταναστευτικοί-προσφυγικοί πληθυσμοί) και στις ανάγκες τους, η μεγαλύτερη όμως πρόκληση που αντιμετώπισε στη δράση του ήταν η ίδια πρόκληση που δοκίμασε ολόκληρη η ανθρωπότητα με την πανδημία του Covid-19. Μια συνθήκη που για τα παιδιά ιδίως υπήρξε εξαιρετικά «αμήχανη», αναχαιτίζοντας βίαια τη ροή της κοινωνικοποίησής τους, δημιουργώντας ψυχικά τραύματα που χρειάζονταν την πιο τρυφερή επούλωση. Κι αυτός έγινε ο στόχος μας: η (επαν)ένταξη του παιδιού στη συλλογικότητα με όρους καλοσύνης και αρμονικής συνύπαρξης. Για να τον υπηρετήσουμε, επιστρατεύσαμε λοιπόν τα ανάλογα επιστημονικά εργαλεία και, με καμβά τα πιο ζωηρά χρώματα, αυτά του ουράνιου τόξου, δημιουργήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χρώματα της Καλοσύνης».

Τα «Χρώματα της Καλοσύνης» είναι μια πρωτοποριακή λύση εκπαιδευτικής τεχνολογίας (Ed Tech) κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης, που έχει στόχο να βελτιώσει τις κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες και την ευημερία των παιδιών αξιοποιώντας την τεχνολογία, χωρίς να υποκαθιστά τα πολύτιμα στοιχεία της διδασκαλίας στην τάξη. Για τον σκοπό αυτό παρέχει προκατασκευασμένα μαθήματα-παιχνίδια που βελτιώνουν την ψυχική υγεία των παιδιών –αλλά και των εκπαιδευτικών–, ενσταλάζοντας σημαντικές δεξιότητες ζωής, όπως η ενσυναίσθηση, η κριτική σκέψη, η συναισθηματική ανθεκτικότητα, η πολιτισμική κατανόηση και η αποτελεσματική επικοινωνία, με την πεποίθηση ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι εξίσου σημαντική με την ακαδημαϊκή ικανότητα.

Το 2022, τα «Χρώματα της Καλοσύνης» ήρθαν στην Ελλάδα ως πιλοτικό πρόγραμμα, με δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ΜΚΟ να λαμβάνουν μέρος, και το εργαστήριο EASEL Lab του Harvard Graduate School of Education αξιολόγησε το πρόγραμμα, δείχνοντας στατιστικά σημαντική αύξηση στις δεξιότητες των παιδιών. Έτσι, από τον Σεπτέμβριο του 2022 το υπουργείο Παιδείας ζήτησε τα «Χρώματα της Καλοσύνης» να επεκταθούν σε εθνικό επίπεδο μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΙΕΠ. Έκτοτε, τα «Χρώματα της Καλοσύνης» είναι διαθέσιμα στη δημόσια εκπαιδευτική πλατφόρμα -για χρήση στο σχολείο αλλά και από τους γονείς στο σπίτι– με περίπου 200 σχολεία να τα υιοθετούν. Κατά τα έτη 2022-2023, το MIT SOLVE’s LEAP κατέγραψε τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα κλιμακώθηκε στο αρχικό του στάδιο, δημιουργώντας έναν οδηγό ώστε και άλλα εθνικά σχολικά συστήματα να μπορούν να ακολουθήσουν αυτή την καινοτομία της Ελλάδας στην εκπαίδευση.

Σε ένα περιβάλλον ακραίας βίας ανηλίκων και με τον σχολικό εκφοβισμό σε έξαρση, η ανάπτυξη των κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών αυτονόητα επεκτείνεται πολύ πέρα από τη σχολική αίθουσα, επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της ζωής τους. Οι δεξιότητες αυτές συνιστούν δομικά στοιχεία υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, επιτρέποντας την αποτελεσματική επικοινωνία, την ενσυναίσθηση και την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων, ενθαρρύνοντας αρμονικές σχέσεις με συνομηλίκους, εκπαιδευτικούς και την οικογένεια. Τα παιδιά μας αξίζουν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να γίνουν πιο ανεκτικά, αποδεκτά και ευγενικά. Ας προσφέρουμε λοιπόν μια παλέτα καλοσύνης στους πολίτες τού αύριο!

Η Ντανιέλ ντε λα Φουέντε, Ιδρύτρια και CEO της ΜΚΟ Amal Alliance, γράφει για το σχολικό πρόγραμμα κοινωνικο-συναισθηματικής εκπαίδευσης «Χρώματα της Καλοσύνης»
Η Ντανιέλ ντε λα Φουέντε, Ιδρύτρια και CEO της ΜΚΟ Amal Alliance,

Βρείτε τα ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του ΙΕΠ (Υπουργείο Παιδείας) στον σύνδεσμο https://elearning.iep.edu.gr/study/mod/folder/view.php?id=90914&lang=fr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ