Ελλαδα

Πώς «διαβάζει» η Αντιτρομοκρατική τη βομβιστική ενέργεια στο κέντρο της Αθήνας

Η σύμπραξη παλαιών και νέων ομάδων, η συγκυρία της «αφύπνισης» και η σχέση με την βόμβα στα ΜΑΤ

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής η βόμβα στη Σταδίου
Στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής η βόμβα στη Σταδίου ©Nikos Libertas/ SOOC

Η βόμβα στη Σταδίου μπορεί να μην έχει ίδιο μηχανισμό με εκείνη της επίθεσης στα ΜΑΤ, ωστόσο η Αντιτρομοκρατική θεωρεί ότι πίσω και από τις δύο ενέργειες κρύβονται τα ίδια πρόσωπα

Καρέ – καρέ αναλύουν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας οι αστυνομικοί στα εγκληματολογικά εργαστήρια αναζητώντας το παραμικρό ίχνος των τρομοκρατών που τοποθέτησαν την βόμβα στο κέντρο της Αθήνας.

Αποκλεισμένο το σημείο της έκρηξης
Αποκλεισμένο το σημείο της έκρηξης ©Nefeli Nomikou / SOOC

Πώς έδρασαν οι τρομοκράτες που έβαλαν την βόμβα στο κέντρο της Αθήνας

Η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης, ήταν κατά προσέγγιση 3 έως 5 κιλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών, για αυτό άλλωστε υπήρξαν ζημιές σε τζαμαρίες στο υπουργείο Εργασίας έως και τον 7ο όροφο, καθώς και σε γειτονικά κτίρια.

Η τρομοκρατική επιχείρηση ήταν καλά οργανωμένη και περιείχε το στοιχείο του αιφνιδιασμού, αναφέρουν αστυνομικοί που συμμετέχουν στις έρευνες.

Το διπλό τηλεφώνημα ωστόσο, που έγινε στην «εφημερίδα των Συντακτών», δείχνει ότι ο άνδρας που πήρε τηλέφωνο δεν ήταν σίγουρος πως είχε εξηγήσει σωστά το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί ο μηχανισμός. Συνεπώς, φοβήθηκε για παράπλευρες απώλειες, σε περίπτωση που οι αστυνομικοί ήλεγχαν μόνο τον χώρο του υπουργείου Εργασίας, για αυτό τον λόγο κάλεσε εκ νέου και διευκρίνισε πως η βόμβα έχει τοποθετηθεί στα κάγκελα, απέναντι από το υπουργείο.

Έρευνες στο σημείο της έκρηξης
Έρευνες στο σημείο της έκρηξης ©Nefeli Nomikou / SOOC

Πώς «διαβάζει» η Αντιτρομοκρατική την βομβιστική ενέργεια

Η προμήθεια της εκρηκτικής ύλης είναι ένα από τα πιο βασικά ζητούμενα για τους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Τόσο η γιάφκα των τρομοκρατών, όσο και από πού προμηθεύτηκαν την ποσότητα της εκρηκτικής ύλης είναι δύο σημαντικά ζητήματα για την περαιτέρω έρευνα των αρχών, για τα οποία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις διαρροές, δεν υπάρχουν απαντήσεις.

Ο σωματότυπος του ανθρώπου που έχει καταγραφεί να αφήνει την τσάντα με την βόμβα στα κάγκελα, παραπέμπει σε άτομο νεαρής ηλικίας. Οι αστυνομικοί θεωρούν πως η σύμπραξη παλαιών -ανενεργών έως σήμερα- τρομοκρατών και νέου αίματος, είναι δεδομένη. Στην πλειοψηφία των τρομοκρατικών οργανώσεων που εμφανίστηκαν στη χώρα μας και οι οποίες εξαρθρώθηκαν, πάντα υπήρχε ένας συνδετικός κρίκος της παλαιάς με τη νέα γενιά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cywi9610n3hl)

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής 

Το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας θα χρειαστεί ημέρες έως ότου αναλυθεί από τους ειδικούς, μιας και πρόκειται για δεκάδες βίντεο. Η Αντιτρομοκρατική προχώρησε στην άρση τηλεφωνικού απορρήτου για μια σειρά υπόπτων οι οποίοι εξετάζονται από τις αρχές για την σχέση τους με την επίθεση, τις κινήσεις αλλά και τις επαφές τους τον τελευταίο καιρό.

Πώς σχετίζεται με την βόμβα στα ΜΑΤ

Έτσι και αλλιώς, τα …ραντάρ των αστυνομικών ήταν ανοικτά από την επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί πριν από 1,5 μήνα στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί.

Εκείνη η τρομοκρατική επίθεση δεν δείχνει να έχει κοινά σημεία, ως προς την κατασκευή του μηχανισμού και την εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις.

Ωστόσο, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν πως πίσω από τις δύο επιθέσεις οι δράστες είναι οι ίδιοι. Απλά χρησιμοποίησαν διαφορετικά ονόματα για να δείξουν ότι υπάρχει μια «κινητοποίηση» του αντάρτικου πόλης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cywafofceqox)

Προβληματίζει η συγκυρία της «αφύπνισης» 

Η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, εντελώς τυχαία, έρχεται σε μια χρονική περίοδο που υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ένας άνθρωπος που το όνομα του έχει ταυτιστεί με τις εξαρθρώσεις των σημαντικότερων τρομοκρατικών ομάδων που έδρασαν στη χώρα μας από την μεταπολίτευση και έπειτα.

Ωστόσο, υπάρχει έντονος προβληματισμός για την επανεμφάνιση των τρομοκρατών σε μια χρονική περίοδο που η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση γενικότερα στην εγκληματικότητα και ειδικότερα στο καθημερινό μικροέγκλημα και την παραβατικότητα ανηλίκων.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Μάλιστα έχει τονίσει πως θα υπάρξει άμεση κάλυψη των όποιων αναγκών προκύψουν, σε προσωπικό και μηχανήματα, προκειμένου να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων.

Ζημιές από την έκρηξη έως τον 7ο όροφο του υπουργείου Εργασίας
Ζημιές από την έκρηξη έως τον 7ο όροφο του υπουργείου Εργασίας ©Nefeli Nomikou / SOOC

Χρυσοχοΐδης: Δεν θα επιτρέψουμε να αναβιώσει η τρομοκρατία

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για σοβαρή και βαριά εγκληματική ενέργεια στο κέντρο της πόλης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση [της τρομοκρατίας] να αναβιώσει, δεν θα το επιτρέψουμε».

«Κάποιοι επικίνδυνοι προχώρησαν σε μια ενέργεια που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι σημειώθηκε στο κέντρο της πόλης, την ώρα που κυκλοφορούσαν παιδιά για διασκέδαση [σ.σ. η βόμβα εξερράγη στις 01:29 μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου].

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε οι δράστες τέτοιων εγκληματικών ενεργειών να οδηγούνται στην Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Έχουμε υπερδιπλασιάσει κάποιες ομάδες κατά της εγκληματικότητας, τις ΟΠΚΕ, οι οποίες πλέον διατάσσονται στην Αττική, στην Θεσσαλονίκη, ώστε να πολεμήσουμε τη μεσαία και βαριά εγκληματικότητα. Αυτή τη στιγμή, γίνονται έλεγχοι σε κρίσιμα σημεία από βαριά οπλισμένους αστυνομικούς για να αντιμετωπίσουν το βαρύ έγκλημα», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ