Ελλαδα

«Μπλόκο» αγροτών στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Αταλάντης - Συναντήθηκε με αγρότες στη Βόνιτσα ο πρωθυπουργός

Κάθοδος 300 τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγρότες: Κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας
Φωτογραφία Αρχείου © EUROKINISSI

Αγρότες: Κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας - Από παρακαμπτήριες οδούς πραγματοποιείται  η κυκλοφορία

Νέες κινητοποιήσεις των αγροτών στη χώρα, καθώς έκλεισαν την Έθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Αταλάντης και στα δύο ρεύματα.

Περίπου 50 τρακτέρ και 70 άτομα «έστησαν» τα οχήματά τους στις λωρίδες της Εθνικής Οδού και η κυκλοφορία πλέον γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cysvjg8so4h5)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με αγρότες στη Βόνιτσα

«Είμαστε ανοικτοί σε ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε εδώ για να τα συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού, να κάνουμε το καλύτερο», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους αγρότες σε συνάντηση που είχε μαζί τους στην Βόνιτσα. Παράλληλα επισήμανε την βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στον Πρωτογενή Τομέα, γι’ αυτό όπως τόνισε, «Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία της χώρας τόσο περισσότερους πόρους θα έχουμε για να στηρίξουμε τον Πρωτογενή Τομέα». Μάλιστα ως παράδειγμα ανέφερε την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πέρυσι.

«Μπλόκο» αγροτών στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Αταλάντης - Συναντήθηκε με αγρότες στη Βόνιτσα ο πρωθυπουργός
© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Αγρότες είχαν στήσει μπλόκο στην είσοδο της Βόνιτσας, από τις 11:00 το πρωί με τρακτέρ, εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους και με βασικά αιτήματα τη μείωση του κόστους παραγωγής, τις αποζημιώσεις και έργα υποδομής .

Οι αγρότες που βρέθηκαν στη Βόνιτσα, περίμεναν τον πρωθυπουργό για να του παραθέσουν τα αιτήματα τους, τα οποία χαρακτηρίζουν πιεστικά για την επιβίωση τους. Ο Πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης είπε στον πρωθυπουργό «εμείς παραμένουμε εδώ στα μπλόκα γιατί είναι αγώνας επιβίωσης ο αγώνας μας. Είναι αγώνας για να κρατήσουμε τα χωράφια μας».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cysuvq3s6i2x)

Κινητοποιήσεις των αγροτών ενόψει Agrotica

Την κάθοδό τους με τριακόσια τρακτέρ από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας στο Νότιο Τόξο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, έχουν ήδη «κλειδώσει» για αύριο και ενόψει των εγκαινίων της 30ης Agrotica οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, με στόχο να στείλουν ηχηρό μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, αλλά και το κέντρο αποφάσεων στις Βρυξέλλες, ότι ο πρωτογενής τομέα «πεθαίνει» και η επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια των ευρωπαίων καταναλωτών, τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση. Αυτά επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης.

Όπως διευκρίνισε, μέχρι τις 10.30 το πρωί, τα τριακόσια τρακτέρ που θα φτάσουν στην πόλη από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις - από το λιμάνι, το Δερβένι και τα Μουδανιά- , θα έχουν τοποθετηθεί και σταθμεύσει επάνω στο πεζοδρόμιο, στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της Agrotica, ήτοι μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου. Εξήγησε δε ότι η τοποθέτησή τους θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει ελεύθερη δίοδος προκειμένου να περνούν οι επισκέπτες της έκθεσης και όχι μόνο.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτείνουμε το ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτείνουμε το ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη», επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας: «η κινητοποίησή μας έχει συμβολικό χαρακτήρα και γίνεται με στόχο να δείξουμε ότι ανεξάρτητα των πολιτικών πεποιθήσεων που καθένας από εμάς έχει, όλοι μας είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιβίωση και βιωσιμότητά μας».

Μάλιστα, σημείωσε: «στη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής μας στην Agrotica, καλούμε όλα τα μέσα, πολιτικούς και πολίτες να μας επισκεφθούν και να ενημερωθούν για το τι πραγματικά συμβαίνει με τον πρωτογενή τομέα». Ο ίδιος πρόσθεσε: «είναι δικαιολογημένο και καλώς βρίσκεται ο κάμπος της Θεσσαλίας στο επίκεντρο, αλλά τα προβλήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα οξύνονται για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους και η επιβίωση είναι θέμα χρόνου να "γκρεμιστεί"».

Μεταξύ των καλλιεργητών που θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους στο Νότιο Τόξο της έκθεσης, συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι του πρωτογενή τομέα από τις Σέρρες, την Ημαθία, την Πιερία, τον Λαγκαδά, τη Χαλκιδική και την Επανομή.

Τονίζεται δε, ότι πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα έρθουν με τα αγροτικά οχήματά τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, αν και ακόμη και δεν έχει οριστικοποιηθεί η ώρα υλοποίησής του. «Επειδή πραγματοποιούνται και άλλες κινητοποιήσεις στην πόλη, από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η δική μας δράση δεν θα επιτείνει την κυκλοφορία στην πόλη», επισήμανε ο κ. Χατζηπαραδείσης και πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας θα ξεκαθαρίσει η ακριβής ώρα πραγματοποίησής του.

Στο μεταξύ, αύριο το πρωί έχουν δώσει ραντεβού στην γέφυρα της Θέρμης οι μελισσοκόμοι της Μακεδονίας, οι οποίοι με τα οχήματά τους θα κατέβουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.

Επισημαίνεται ότι για αύριο δεν αποκλείεται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Ημαθίας να κλείσουν συμβολικά το οδόστρωμα επί της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ δεν αποκλείεται και οι αγρότες από την Επανομή, να επιχειρήσουν εκ νέου την κάθοδό τους προς τον κόμβο αεροδρομίου. Στις Σέρρες όσοι δεν αφιχθούν στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη, ενώ τονίζεται ότι στην Καστοριά, την Εορδαία, τη Νάουσα και σε άλλες περιοχές έχουν στηθεί μπλόκα αγροτών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ