Ελλαδα

Εισαγγελέας για Πισπιρίγκου: «Δηλητηρίαζε το παιδί - Νοσηλευόταν και είχε το νου της στον Δασκαλάκη»

«Καταπέλτης» για την κατηγορούμενη μητέρα - Αναμένεται η πρότασή της

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Καταπέλτης» η Εισαγγελέας για την κατηγορούμενη μητέρα
«Καταπέλτης» η Εισαγγελέας για την κατηγορούμενη μητέρα © ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Εισαγγελέας για Πισπιρίγκου: Όσα είπε στην αγόρευσή της για τον θάνατο της Τζωρτζίνας 

Για ένα παιδί με «οχυρωμένη καρδιά» όταν έφυγε από το Ωνάσειο έκανε λόγο η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, αναφερόμενη στην υπόθεση της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη από την κατηγορούμενη μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της δίκης με σχεδόν 89 συνεδριάσεις και με την εξέταση περίπου 60 μαρτύρων, δήλωσε έτοιμη να αγορεύσει επί της ενοχής ή μη της Ρουλας Πισπιρίγκου, αναλύοντας τους λόγους για τη θέση της.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyntb21j3m8h)

«Είναι η ώρα να μιλήσει και η Δικαιοσύνη για την υπόθεση αυτή, γιατί μέχρι τώρα έχουν μιλήσει μόνο οι άλλοι ειδικοί ή μη». Με τα λόγια αυτά άρχισε την αγόρευσή της σήμερα (25.01) η εισαγγελέας της έδρας.

Δίκη Πισπιρίγκου: Η εισαγγελέας για την καρδιά της μικρής Τζωρτζίνας

«Η καρδιά της Τζωρτζίνας μετά το Ωνασειο ήταν μια πλήρως λειτουργική και μελετημένη καρδιά. Οι γιατροί δεν πήγαν στα τυφλά. Από την τοποθέτηση του απινιδωτή και μετά η καρδιά της Τζωρτζίνας ήταν πλήρως ελεγχόμενη από τους γιατρούς. Όμως για να δουλεύει η καρδιά χρειάζεται εκτός από ρεύμα και οξυγόνο. Το οξυγόνο εξασφαλίζεται με ΑΜΠΟΥ ή διασωλήνωση αν αυτό χρειαστεί. Όλοι οι μάρτυρες έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στα κλινικά συμπτώματα. Αυτά θα οδηγήσουν τον καρδιολόγο, τον γενετιστή ή τον παιδίατρο. Αν υπήρχε σημάδι για πρόβλημα καρδιάς δεν θα περίμεναν οι γιατροί το γενετιστή να τους πει» τόνισε.

Αναφορικά με την «ανεξήγητη ανακοπή», τόνισε: «Το καρδιογράφημα του παιδιού ήταν φυσιολογικό όταν εισήχθη στη ΜΕΘ μετά την ανακοπή» είπε και πρόσθεσε «τόσο δυνατό ήταν αυτό το παιδί».

Επικαλούμενη τις αναφορές του επικεφαλής της ΜΕΘ Ανδρέα Ηλιάδη εξήγησε πως «εάν στα τέσσερα πρώτα λεπτά ξεκινήσει η ΚΑΡΠΑ μπορεί να κρατηθεί στη ζωή …»

«Η καθυστέρηση μπορούσε να έρθει μόνο από τη μητέρα που δεν έδωσε την πληροφορία για το τι προηγήθηκε του τινάγματος που περιγράφει … Οι γιατροί δεν περίμεναν ότι θα έχουν αυτό το αποτέλεσμα της εγκεφαλοπάθειας γιατί έπαθε την ανακοπή μέσα στο νοσοκομείο. Το συμπέρασμα είναι ότι η ΚΑΡΠΑ δεν έλαβε χώρα μέσα στα 4 - 6 λεπτά. Η μητέρα δεν είχε ενημερώσει γιατί αν τους είχε ειδοποιήσει αμέσως θα ήταν εκεί μέσα σε 2- 3 λεπτά και το παιδί δεν θα είχε εμφανίσει οίδημα» είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον γονιδιακό έλεγχο που έγινε στο παιδί .

«Αυτά που γνωρίζουν οι γενετιστές στην Τζωρτζινα τα έψαξαν και ο έλεγχος ήταν αρνητικός» τόνισε και συμπλήρωσε «δεν ανιχνεύτηκαν μεταλλάξεις στα γονίδιά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο».

Εισαγγελέας για την εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο και τις αντιδράσεις Πισπιρίγκου

Όπως εξήγησε η εισαγγελέας η δίκη αυτή δεν έχει δύσκολα νομικά ζητήματα, αλλά ιατρικά, ενώ σχολίασε το χαρακτηρισμό της δίκης ως «εμβληματική» λέγοντας: «Δεν ξέρω γιατί αυτός ο χαρακτηρισμός, μόνο ίσως γιατί αφαίρεσε τη ζωή της κόρης της». Επεσήμανε επίσης ότι: «Αυτό που θα μας οδηγήσει στην ενίσχυση του τεκμηρίου αθωότητας ή στην ανατροπή του είναι ό,τι έχει ακουστεί εδώ. Κύριο μέλημα απόδειξη ουσιαστικής αλήθειας».

Για την εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο την 8η Απριλίου του 2021 λόγω σπασμών , όπως υποστηρίζει η κατηγορούμενη, η εισαγγελέας τόνισε: «Η κλινική εξέταση ήταν άψογη στις 8 Απριλίου. Αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο. Στο νοσοκομείο ήξεραν το ιστορικό της οικογένειας και ήθελαν να εξεταστεί πλήρως».

Κατά τη διεξοδική αγόρευσή της η εισαγγελέας αναφέρθηκε στις συνθήκες νοσηλείας του κοριτσιού στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας στις 11 Απριλίου 2021 αλλά και στη στάση της κατηγορούμενης μητέρας εντός του νοσοκομείου.

«Ξαφνικά χωρίς κάποιο πρόδρομο σημάδι το βρίσκουν οι γιατροί, ωχρό με μυδρίαση. Η κατηγορούμενη δεν έχει βγει έντρομη στο διάδρομο να φωνάξει. Ή δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει ή έχει αντιληφθεί και δεν φωνάζει. Κανένας γιατρός δεν θυμάται που βρισκόταν την κρίσιμη ώρα η μητέρα. Αν ήταν το κυρίαρχο πρόσωπο, είχε φωνάξει ήταν σε πανικό θα τη θυμούνταν. Δεν ακούστηκε η κυρία κατηγορουμένη. Ούτε ούρλιαξε, ούτε φώναξε παρότι είδε το παιδί της να παθαίνει ό,τι και το πρώτο που πέθανε και είναι ψύχραιμη. Δεν καλεί σε βοήθεια με τον ενδεδειγμένο τρόπο ώστε να ενεργοποιηθεί η αλυσίδα διάσωσης.

Είναι ευτύχημα που επανήλθε η Τζωρτζίνα και και κανείς δεν μπορεί να στερήσει από κάποιον τη ζωή, επειδή μπορεί να αντιμετωπίσει νευρολογικά προβλήματα και συγχαίρω τον κ. Χασαπόπουλο, είναι άνθρωπος με Α κεφαλαίο», σημείωσε η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας «καυτηρίασε» μάλιστα τη στάση της υπεράσπισης να αφήσει αιχμές κατά του ιατρού αναισθησιολόγου Ι. Χασαπόπουλου που έκανε ΚΑΡΠΑ στο παιδί επί 50 λεπτά, παρότι στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι μετά τα 20 λεπτά μπορεί να επιφέρει εγκεφαλικές βλάβες.

«Ο κ. Χασαπόπουλος μας είπε ότι μόλις κατάλαβε ποιο παιδί ήταν, έγινε μια έκρηξη μέσα στο μυαλό του, επειδή ήξερε ότι έχουν χαθεί άλλα δυο παιδιά. Αλίμονό μας αν ζητάμε από τους γιατρούς να σταματούν επειδή δεν θα είναι ο τέλειος άνθρωπος, ποιος έχει πει ότι οι άνθρωποι ΑΜΕΑ δεν είναι τέλειοι άνθρωποι; Το πάθος του ήταν να ζωντανέψει την Τζωρτζίνα, δεν κρατούσε ρολόι. Πώς πετάμε λάσπη σε αυτόν τον άνθρωπο και να λέμε κακώς ξεπέρασες τα 20 λεπτά ΚΑΡΠΑ. Μετά από σχεδόν 50 λεπτά βλέπει το παιδί να αποκτά ρυθμό. Η Τζωρτζίνα ήταν ηρωίδα, πολύ δυνατό παιδί. Σε αυτή τη δίκη εγώ προσωπικά κατάλαβα πόσο σημαντική και δύσκολη είναι η ΚΑΡΠΑ. Τι να σκεφτείς; Το μόνο που ήθελε ο ιατρός ήταν να επαναφέρει την Τζωρτζίνα. Εγώ τον συγχαίρω. Επανέφερε στη ζωή το παιδί», τόνισε η εισαγγελέας.

Η εισαγγελέας για τον Μάνο Δασκαλάκη

Η εισαγγελέας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της αγόρευσή της στις σχέσεις της κατηγορουμένης με τον Μάνο Δασκαλάκη. «Το ζευγάρι είχε μια ομαλή ζωή με σκαμπανεβάσματα. Ο κ. Δασκαλάκης χαρακτήρισε την κατηγορούμενη ως μια άψογη μητέρα και μάλιστα ότι εκείνη φρόντιζε τη Τζωρτζίνα μετά την εγκεφαλοπάθεια. Είχαν πολλές περιόδους διάστασης που απομακρυνόταν και επέστρεφε από την οικογενειακή κατοικία.»

«Το παιδί το είχε "δηλητηριάσει" κατά του πατέρα του. Είναι ένα παιδί που έχει δει τα αδέλφια του να φεύγουν, η μητέρα του της λέει τα πάντα για τον πατέρα του και αναρωτιόμαστε γιατί είναι σε αυτήν την κατάσταση; Όλο αυτό το χρονικό διάστημα στο Καραμανδάνειο έχει προκύψει ότι το ζευγάρι ήθελε να χωρίσει.

Η κα κατηγορουμένη και ενώ έχει χάσει ήδη δυο παιδιά κάνει αναρτήσεις και ψάχνει αν φοράει τη βέρα του, αν έχει αλλάξει κάτι στο fb, αν ο κ. Δασκαλάκης είναι έξω, κυκλοφορεί, ενώ το παιδί της νοσηλεύεται.

Εκείνη έχει το νου της αν δηλώνει παντρεμένος ή όχι. Η κατηγορούμενη έχει βάλει το παιδί της να ζητά να δει τον μπαμπά της, το μαγνητοφωνεί το παιδί να το λέει ενώ είναι στα επείγοντα. Λέει ευθαρσώς στο παιδί της να μην τη φέρνει σε δύσκολη θέση. Αναρωτιόμαστε γιατί το παιδάκι πεταγόταν στον ύπνο του; Γιατί οι γιατροί μιλούσαν για παιδοψυχολόγο; Το πρώτο τηλεφώνημα που κάνει το πρωί πριν πάει στο Καραμανδάνειο είναι στο δικηγόρο της. Είναι δυνατόν; Να σκέφτεσαι πρώτα το δικηγόρο και μετά τον πατέρα;

Σε ποια ζυγαριά μπαίνει ο πατέρας και η θεία για το ποιος θα καθίσει με το παιδί; Εκείνη τη χρονική στιγμή που η κα κατηγορουμένη επιλέγει τη θεία για να αφήσει πίσω για να πάρει ρούχα, την ενδιαφέρει η Τζωρτζίνα, οι εξετάσεις; Και όλα αυτά δύο εβδομάδες μετά το θάνατο της Ίριδας. Και αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να φύγεις να πάρεις ρούχα και πιτζάμες.

«Κάθε φορά που θα χωρίζουμε θα έχουμε μία απώλεια» της λέει ο κ. Δασκαλάκης. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση έρχεται η ανακοπή της Τζωρτζίνας. Οι σχέσεις του ζευγαριού αποκαταστάθηκαν άμεσα και είναι ξανά μαζί», τόνισε η εισαγγελέας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ