Ελλαδα

Σε ποιες περιοχές της χώρας είναι υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Οδηγίες για το πώς να τις τοποθετήσετε σωστά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε ποιες περιοχές της χώρας είναι υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες
Σε ποιες περιοχές της χώρας είναι υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες © Casey Horner/ Unsplash

Κεντρική Μακεδονία - χιόνια: Yποχρεωτικές αντιολισθητικές αλυσίδες - Πώς να τις τοποθετήσετε

Σε ισχύ τέθηκε, με αποφάσεις των κατά τόπους Διευθύνσεων Αστυνομίας, ο υποχρεωτικός εφοδιασμός με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες, όλων των οχημάτων που κινούνται σε δρόμους των νομών Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής, λόγω της εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων και μέχρι την εξομάλυνσή τους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyjithyve7yh)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, πρόκειται για τα εξής σημεία: Σε όλο το οδικό δίκτυο των νομών Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας και Σερρών, στους Δήμους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας στην Ημαθία, όπως και στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού που διέρχεται από τον ίδιο νομό, αλλά και στους Δήμους Πολυγύρου και Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική.

Από το μέτρο εξαιρούνται τα οχήματα που διαθέτουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα), δηλαδή φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και χαρακτηριστικό Μ+S.

«Η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πώς τοποθετούμε σωστά τις αλυσίδες στις ρόδες του αυτοκινήτου

Με την κακοκαιρία να είναι προ των πυλών και τους μετεωρολόγους να ενημερώνουν για χιόνια ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες  είναι απαραίτητες σε κάθε αυτοκίνητο για την αποφυγή ατυχημάτων και την ασφάλεια των πολιτών.

Ο Χρήστος Γιαννούκας, σύμβουλος οδικής ασφάλειας, έδειξε στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN τον σωστό τρόπο για να τοποθετήσουμε τις αλυσίδες χιονιού στις ρόδες του αυτοκινήτου μας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyj9yx6tq7ll)

Αναλυτικά, ο ίδιος χρησιμοποίοησε συμβατικές αλυσίδες, που δεν ήταν μπλεγμένες και είπε: «Κρατάω με το δεξί μου χέρι το κίτρινο χρώμα, που είναι ο οδηγός της αλυσίδας. Από μπροστά προς τα πίσω, πίσω από τον τροχό όπως βλέπουμε, περνάω την αλυσίδα από πίσω. Στη συνέχεια, πιάνω τις δύο άκρες στα συρματόσχοινα, τα ενώνω, δηλαδή τα ασφαλίζω, και όπως τα έχω ενώσει, έρχομαι και ασφαλίζω τα σημεία ένωσης, στην εγκοπή, στο κόκκινο χρώμα».

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Σπρώχνω προς τα πίσω το συρματόσχοινο, έτσι ώστε η αλυσίδα να αγκαλιάσει τον τροχό. Σφίγγω καλά, να μην ακουμπάει η καστάνια στο ελαστικό για να μην το φθείρει. Περνάω μέσα από τον κρίκο τον προεγκατήρα και αντιδιαμετρικά ασφαλίζω. Στη συνέχεια, κινούμε το αυτοκίνητο για 20-30 μέτρα, τραβάμε καλά και μαζεύουμε τα μπόσικα που λέμε».

Ποιο είναι το πρόστιμο για τις αλυσίδες

Υπενθυμίζεται, ότι κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, κάθε όχημα θα πρέπει να εφοδιασμένο με χιονοαλυσίδες, ή κουβέρτες κ.λπ. Σε αντίθετη περίπτωση, σε περίπτωση ελέγχου, προβλέπεται πρόστιμο.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η τήρηση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων μέσων (χιονοαλυσίδες, κουβέρτες, κλπ) είναι υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες Αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν ετοιμότητα από τους οδηγούς.

Οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρόστιμο είναι 80 ευρώ. Ειδικότερα, όπως ορίζεται σε ΦΕΚ, το πρόστιμο είναι 80 ευρώ και αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται, το πρόστιμο είναι 200 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ