Ελλαδα

«Διαβολοβδομάδα»: Η σκληρότερη εκπαίδευση των ΟΥΚ - «Είναι μια προσομοίωση πολέμου»

Ποια είναι η πιο δύσκολη ημέρα και γιατί κάποιοι δε θυμούνται τίποτα από αυτήν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο.Υ.Κ - Διαβολοβδομάδα: Η σκληρότερη εκπαίδευση στο στρατό
Ο.Υ.Κ - Διαβολοβδομάδα: Η σκληρότερη εκπαίδευση στο στρατό © ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI

Ο.Υ.Κ - Διαβολοβδομάδα: Η σκληρότερη εκπαίδευση στο στρατό - Ποια είναι η πιο δύσκολη ημέρα 

Η εκπομπή «Αυτοψία» παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης (18.01) τη «διαβολοβδομάδα» των ΟΥΚ, της πιο επίλεκτης μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού. Για πρώτη φορά, τηλεοπτική κάμερα κατέγραψε την πιο πολυσυζητημένη διαδικασία εκπαίδευσης στον ελληνικό στρατό. 

Ο Αντώνης Σρόιτερ ακολούθησε για μία εβδομάδα μια από τις καλύτερες ομάδες ειδικών δυνάμεων στον κόσμο, αυτή των Υποβρύχιων Καταστροφών, καταγράφοντας όλη τη διαδικασία και τις δοκιμασίες που περνούν για έξι μερόνυχτα, χωρίς ύπνο, με ελάχιστο φαγητό και βρεγμένα ρούχα, μέσα στο κρύο.

ΟΥΚ: Η αποστολή είναι ένας προσομοιωτής μάχης

O σχολάρχης ανέφερε για την τελευταία εβδομάδα στη σχολή: «Είναι ένας προσομοιωτής μάχης. Οι εκπαιδευτές είναι οι εχθροί και οι εκπαιδευόμενοι έχουν αναλάβει την αποστολή. Αναλαμβάνουν να πάρουν μια απόφαση για το πώς θα επιστρέψουν στην πατρίδα για να πάρουν μια νέα αποστολή και έχουν δύο επιλογές: η μια είναι να πάνε κοντά στα παράλια, αλλά αφού τους έχουν ανακαλύψει, εκεί θα είναι ελικόπτερα, σκυλιά και άνθρωποι και το λογικό θα είναι ο θάνατος. Η δεύτερη είναι να σκεφτούν ανορθόδοξα και να σωθούν».

Η διαβολοβδομάδα ξεκινάει μεσάνυχτα, την ώρα που οι εκπαιδευόμενοι κοιμούνται. Από την Κυριακή μέχρι την Παρασκευή, 24 ώρες το 24ωρο οι εκπαιδευόμενοι μένουν άυπνοι και ξεπερνούν τα όριά τους με σωματική καταπόνηση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyi7nkh7nh49)

«Βλέπουν οράματα λόγω της αϋπνίας, κάποιοι δεν την θυμούνται την διαβολοβδομάδα»

Όπως εξηγεί στην εκπομπή μια νοσηλεύτρια «μέσα σε αυτές τις ημέρες βλέπεις ανθρώπους να μιλάνε χωρίς να υπάρχει κανείς απέναντί τους, να βλέπουν οράματα λόγω αϋπνίας, βλέπεις εγκαύματα από την αλμύρα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τη θυμούνται καθόλου την εβδομάδα αυτή όταν τελειώνει και άλλοι που τραυματίστηκαν, αλλά επίσης δεν το θυμούνται στο τέλος».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyi83mq3i0vl)

Η πιο δύσκολη ημέρα των ΟΥΚ

Όπως εξηγεί ο εκπαιδευτής, το πιο δύσκολο βράδυ είναι αυτό μετά την 3η ημέρα: «Βρισκόμαστε στις 70 ώρες, είναι άυπνοι, δεν έχουν φάει, έχουν πιει ελάχιστο νερό και προσομοιάζουμε την κατάσταση αποστολής που η τροφή είναι δυσεύρετη. Από αυτή τη στιγμή και μετά ξεκινούν οι παραισθήσεις, αναμνήσεις, δικά σου πρόσωπα, παραλίες, εστιατόρια. Εκεί πρέπει να εγκλωβίσεις τον στόχο σου και να πηγαίνεις. Πρέπει να μπουν σε μια ρουτίνα ότι δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο παρά να συνεχίσεις την πορεία».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyi86chiiqnt)

Όπως εξηγεί εκπαιδευτής στη φάση αυτή, γίνεται ανάκριση «σε καταφύγιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν υπάρχει φωτισμός, μόνο βράχια και όπως μπήκαν μέσα υποτίθεται για να ολοκληρώσουν την αποστολή, τους εντόπισε ο εχθρός. Ένας ένας θα περνάει από ανάκριση στην οποία δεν πρέπει να πει κάτι πέραν από όσα τους έχουμε υπαγορεύσει: τον βαθμό και το όνομά τους».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyi87vb077a1)

Την 5η ημέρα πολλοί έχουν αδυναμία συνεννόησης ενώ καλούνται να μπουν στο νερό κρατώντας με το ένα χέρι τη βάρκα και με το άλλο ξηρά τροφή και να φάνε μέσα στο νερό.

Τα μεσάνυχτα μπαίνοντας στην έκτη ημέρα πρέπει να γράψουν έκθεση σε 10 λεπτά για να γράψουν την εμπειρία τους από την διαβολοβδομάδα. Μάλιστα, καλούνται να ζωγραφίσουν ένα... χριστουγεννιάτικο δέντρο για να δουν την η ικανότητα τους να συγκεντρωθούν μετά από όλα όσα έχουν ζήσει.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyi8js7neywh)

Πώς τελειώνει η «διαβολοβδομάδα»

Η διαβολοβδομάδα ολοκληρώνεται ενώπιων ανώτερων αξιωματικών και της πολιτικής ηγεσίας. Η τελευταία δοκιμασία είναι μια απόβαση κάτω από εχθρικά πυρά ενώ το τέλος των έξι δύσκολων ημερών σηματοδοτεί μια βουτιά από βατήρα 12 μέτρων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyi8khawgly9)

Σημειώνεται πως ενδεικτικό της δυσκολίας είναι πως στα 70 χρόνια της σχολής των ΟΥΚ, οι επιτυχόντες δεν ξεπερνούν τους 3.300!

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyi7vbbmeu7t)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ