Ελλαδα

Καπουτζίδης: «Σε σωστή κατεύθυνση όσα είπε ο πρωθυπουργός - Δεν πάμε να αλλάξουμε τη φύση»

Πώς σχολιάζει ο σεναριογράφος τις δηλώσεις Μητσοτάκη για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γιώργος Καπουτζίδης
Ο Γιώργος Καπουτζίδης σχολιάζει τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών © NDP PHOTO

Γάμος ομοφύλων και τεκνοθεσία: Ο Γιώργος Καπουτζίδης για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο

Ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε σήμερα (11.1) για το νομοσχέδιο που αναμένεται τον Φεβρουάριο σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Ο ηθοποιός και σεναριογράφος σχολίασε ότι αυτό που είναι πιο σημαντικό από όλα όσα ακούγονται ή γράφονται τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα, είναι το γεγονός ότι το νομοσχέδιο προχωρά «ή φαίνεται ότι θα προχωρήσει σύντομα». 

Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα», ο Γιώργος Καπουτζίδης αναφέρθηκε στο παράδειγμα που έφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ομόφυλο ζευγάρι με παιδί, το οποίο κινδυνεύει να μεταφερθεί σε ίδρυμα εάν η μητέρα του που πάσχει από καρκίνο, φύγει από τη ζωή, γιατί νομικά η σύντροφός της δεν είναι γονιός του παιδιού. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από το ότι όλα έχουν λυθεί με το σύμφωνο συμβίωσης», είπε ο Γιώργος Καπουτζίδης, σχολιάζοντας ότι το ζητούμενο είναι η ισονομία.

Γιώργος Καπουτζίδης
Γιώργος Καπουτζίδης © NDP

«Υπάρχουν οικογένειες – γιατί ξεκίνησε από αυτές τις οικογένειες – οι οποίες ειλικρινά ταλαιπωρούνται 15, 16, 17, 18 χρόνια περιμένοντας ένα χαρτί το οποίο να μπορεί να καλύψει το παιδί τους. Και να καλύπτει και τους ίδιους. Και αυτή τη στιγμή αυτό το χαρτί φαίνεται ότι είναι πιο κοντά από ποτέ. Αυτό είναι η νούμερο ένα είδηση και το πιο σημαντικό από αυτά που συνέβησαν χθες» δήλωσε σε άλλο σημείο ο Γιώργος Καπουτζίδης και πρόσθεσε: «Στο τέλος της μέρας, δηλαδή, αυτό μετράει. Μπορεί να περίμενα να ακούσω κάτι παραπάνω ή κάτι καλύτερο ή έναν λόγο πιο υποστηρικτικό για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, γιατί έχουμε ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ και έχουμε ακούσει πολλές χυδαιολογίες, πολλές βρισιές, πολλά υποτιμητικά, πολλά προσβλητικά και πολλά μειωτικά σχόλια από πολύ κόσμο το τελευταίο διάστημα και ήλπιζα λίγο να βοηθήσει στο να μπει ένα τέλος σε αυτό. Ίσως βέβαια επειδή ήταν κάπως μετριοπαθής και ήρεμος, ίσως να βοηθήσει τελικά και να θέλησε να ρίξει τους τόνους και είπε κιόλας ότι σκοπός είναι να συνεννοηθούμε. Άρα, μπορεί και τελικά με μια δεύτερη ανάγνωση να το πετύχουμε και αυτό».

Γιώργος Καπουτζίδης για τεκνοθεσία: «Εδώ δεν πάμε να αλλάξουμε τη φύση»

«Και να πούμε και κάτι άλλο, επειδή ακούμε πολλές φορές η φύση λέει αυτό, λέει το άλλο. Εδώ δεν πάμε να αλλάξουμε τη φύση, δεν θα πάει κανένας με τον σύντροφό του και θα πει γεια σας, έχουμε δύο σπερματοζωάρια, θέλω να κάνουμε παιδί. Με ένα σπερματοζωάριο και ένα ωάριο γίνεται πάντα το παιδί. Αυτό δεν θα αλλάξει. Αυτό ορίζει η φύση και έτσι θα συνεχίσει να γίνεται. Η φύση όμως δεν δημιούργησε τον γάμο. Ο γάμος είναι ένα κατασκεύασμα το οποίο το έφτιαξε ο άνθρωπος και φτιάχνοντάς το αποφάσισε κάποιους ανθρώπους να τους αποκλείσει από αυτό» επισήμανε ο Γιώργος Καπουτζίδης.

«Η ισονομία είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Δεν το θέλουν οι άνθρωποι οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι τον γάμο γιατί ντε και καλά θέλουν όλοι να πάνε να παντρευτούν. Την ισονομία θέλουμε. Όταν με αντιμετωπίζεις, όταν μου δίνεις λιγότερα δικαιώματα ως άνθρωπο, πάει να πει ότι με αντιμετωπίζεις ως έναν κατώτερο πολίτη. Και αν με αντιμετωπίζεις εσύ ως κράτος ως κατώτερο πολίτη, δίνεις το οκέι και στους πολίτες σου να με αντιμετωπίζουν ως κατώτερο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα. Βρισιές, χυδαιότητες, επιθέσεις, δολοφονικές επιθέσεις, όλα αυτά προκύπτουν επειδή το ίδιο το κράτος μας έχει τοποθετήσει στη βήτα κατηγορία πολιτών», είπε ο σεναριογράφος. 

Γιώργος Καπουτζίδης: «Δεν χρειαζόμαστε την ψήφο των ακροδεξιών κομμάτων»

Σχετικά με το ενδεχόμενο κόμματα να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο σεναριογράφος σχολίασε ότι ναι μεν όλα τα κόμματα πρέπει να συνεργαστούν, όμως «δεν χρειαζόμαστε την ψήφο των της ακροδεξιάς». 

«Δεν είναι σωστό αυτό καθόλου και πρέπει να βοηθήσουμε τον Πρωθυπουργό. Και όντως ο Πρωθυπουργός έχει πρόβλημα μέσα στο κόμμα του και το μπράβο που του αξίζει είναι, μπορεί εγώ να φάνηκα λίγο λιγότερο ενθουσιώδης στην αρχή για αυτά που άκουσα, ότι μολονότι γνωρίζει ότι έχει πρόβλημα μέσα στο κόμμα του, ωστόσο το προχωράει. Όλοι πρέπει να το ψηφίσουν. Πρέπει να συνεργαστούν τα κόμματα και πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτό. Και είναι πολύ σημαντικό να το ψηφίσουν όλοι και θα συμπεριλάβω και το ΚΚΕ. Υπάρχουν τρία ακροδεξιά κόμματα, δεν τα χρειαζόμαστε. Εγώ ειδικά δεν θέλω καθόλου την ψήφο τους. Πραγματικά καθόλου, να πούνε όχι, δεν με αφορά καθόλου. Θα ντραπώ αν γυρίσει κάποιος και πει ναι. Αλλά όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να συνεργαστούν. Πρέπει να κατανοήσουν ότι πάνω από μικροπολιτικά συμφέροντα, πάνω από ποσοστά, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, μιλάμε για την αξιοπρέπεια. Μιλάμε για τα πράγματα τα οποία έχουν στερηθεί, σημαντικά πράγματα, ουσιώδη, οξυγόνο για έναν άνθρωπο και που στερείται ο ΛΟΑΤΚΙ Έλληνας πολίτης αυτά τα πράγματα και πρέπει να ψηφίσουν Ναι. Ούτως ή άλλως, όπως συνηθίζω να λέω, η σημαία μας είναι πολύχρωμη, η ΛΟΑΤΚΙ σημαία που έχει τα χρώματα του ουράνιου τόξου, οπότε χρειαζόμαστε όλα τα χρώματα και το πράσινο και το μπλε και το κόκκινο, το πορτοκαλί και όλα» ανέφερε ο κ. Καπουτζίδης.

Σχετικά με την επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον Πρωθυπουργό το συγκεκριμένο ζήτημα, στην οποία αναφέρθηκε δημόσια πρόσφατα ο Γιώργος Καπουτζίδης, επισήμανε πως όπως ξεκίνησε ο λόγος του κ. Μητσοτάκη χθες για το συγκεκριμένο ζήτημα, ήταν «σαν συνέχεια αυτής της συζήτησης. Γιατί στην ουσία, αυτό το οποίο είχαμε συζητήσει από τότε, είχε πει ότι αυτό θα ήθελα όντως να το κάνω στη θητεία μου. Και από τότε ακόμα φαινόταν ότι γνώριζε τα ζητήματα και φαινόταν από τότε ακόμα ότι είχε ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα με τις οικογένειες και τα παιδιά που υπήρχαν ήδη. Στην ουσία, ήταν, έτσι όπως ξεκίνησε ο λόγος του, σαν συνέχεια αυτής της συζήτησης. Δεν με κάλεσε για να τον συμβουλεύσω. Δεν είμαι σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Είχα κάνει ένα ερώτημα κάποτε, γιατί είμαι ο άνθρωπος με τα λιγότερα δικαιώματα και από μόνος του θέλησε να μου απαντήσει».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ