Ελλαδα

Επιστροφή στις τάξεις σήμερα για τους μαθητές - Σε ποιες περιοχές δεν θα ανοίξουν τα σχολεία

Τα παιδιά και πάλι στις αίθουσες εν μέσω covid και ιώσεων - Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαθήτριες με μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια διαλείμματος στο σχολείο τους
Μαθήτριες με μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια διαλείμματος στο σχολείο τους © Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σχολεία: Ανοίγουν σήμερα με οδηγίες για covid και ιώσεις - Σε ποιες περιοχές θα μείνουν κλειστά λόγω κακοκαιρίας

Επιστροφή στις σχολικές αίθουσες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, με αυστηρές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, αφού κορωνοϊός και ιώσεις «σαρώνουν». Η κορύφωση των κρουσμάτων αναμένεται περί τα τέλη Ιανουαρίου και οι ειδικοί ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκαν - κυρίως - κατά την περίοδο των εορτών.

Ήδη μία εβδομάδα πριν ανοίξουν τα σχολεία, ο ΕΟΔΥ έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. «Σύμφωνα με τις από 04-01-2024 οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), και προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται η τήρηση των ακόλουθων βασικών μέτρων από εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy92h3xeom5l)

Σχολεία: Ανοίγουν με οδηγίες για covid - Ποια μένουν κλειστά

Στην εγκύκλιο αναφέρονται αναλυτικά όλα τα προτεινόμενα μέτρα που έχουν ως εξής:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών (Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό). Πριν και μετά την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, το γεύμα, τη χρήση της τουαλέτας. Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων. Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων– τήρηση φυσικών αποστάσεων.
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό. Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
  • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπωςSARS-CoV-2, ιό γρίπης ήRSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
Μαθητές και καθηγήτρια σε σχολείο φορούν μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό
Άνοιγμα σχολείων με κορωνοϊό και οδηγίες του ΕΟΔΥ© EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Σχολεία: Τι θα γίνει με τις απουσίες λόγω κορωνοϊού

Ακόμη, δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η εγκύκλιος για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω νόησης από τον COVID-19. Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος2023-24.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR)».

Σχολεία: Ποια παραμένουν κλειστά λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου έπληξε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στις σχολικές μονάδες, που δεν επιτρέπουν την επαναλειτουργία τους από σήμερα (8.1)

Όπως έχει ανακοινωθεί, τα σχολεία όλων των βαθμίδων (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), όπως επίσης και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά στη Ζάκυνθο με απόφαση της δημοτικής αρχής. Όπως έγινε γνωστό θα ελεγχθούν εντός της ημέρας όλες οι σχολικές δυνάμεις, μετά και τις ζημιές που έχουν προκληθεί τουλάχιστον σε ένα νηπιαγωγείο, στο Κερί.

Έλεγχοι και εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται σε εξέλιξη και στην Πυλαία, όπου μένουν κλειστά για λόγους ασφαλείας το 4ο Δημοτικό Σχολείο και το 2ο Νηπιαγωγείο λόγω πτώσης δένδρων στην περίφραξή τους, αλλά και καταστροφές στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Όλες οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται στον χώρο για την αποκατάσταση των ζημιών και συνεργάζονται με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την αποκατάσταση του δικτύου φυσικού αερίου. Ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη επισημαίνει ότι θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις ανάλογα με την πορεία των εργασιών αποκατάστασης.

Οι θυελλώδεις άνεμοι δεν άφησαν αλώβητο ούτε το δημοτικό σχολείο Μολύβου στη Λέσβο. Προκλήθηκαν ζημιές στη στέγη και θα παραμείνει κλειστό με απόφαση της δημοτικής αρχής.

Κλειστά θα παραμείνουν τέλος τα σχολεία όλων των βαθμίδων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και των τριών Δήμων, λόγω της παρέλασης του Καστοριανού Καρναβαλιού.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy918cc6gd0x)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ