Ελλαδα

Ο αγιασμός των υδάτων μέσα από φωτογραφίες - Πώς γιόρτασε τα Θεοφάνια η Ελλάδα

Πλήθος κόσμου σε λιμάνια και λίμνες - Θαρραλέοι όσοι βούτηξαν

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνδρας κολυμπά για να πιάσει τον Σταυρό τα Θεοφάνια
Άνδρας κολυμπά για να πιάσει τον Σταυρό τα Θεοφάνια © EUROKINISSI

Θεοφάνια 2024 στην Ελλάδα: Ο αγιασμός των υδάτων και οι θαρραλέοι που βούτηξαν στη θάλασσα

Θεοφάνια σήμερα (6.1) και σε κάθε άκρη της χώρας, γίνεται η τελετή για τον αγιασμό των υδάτων και την κατάδυση του Τίμιου Σταυρού. Πολίτες κάθε ηλικίας με σύμμαχο τον -για την ώρα - καλό καιρό, βρέθηκαν σε λιμάνια, λίμνες και κολπίσκους για να δουν από κοντά και να συγχαρούν όσους θαρραλέους βούτηξαν στα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό. 

Αγιασμός των υδάτων στο Ρέθυμνο
Αγιασμός των υδάτων στο Ρέθυμνο © ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφθηκε το Ρέθυμνο για τον εορτασμό των Θεοφανίων.  «“Φώτα, ολόφωτα” σήμερα και ο εορτασμός της βάφτισης του Χριστού εκφράζει διαχρονικά την ανάγκη της πνευματικής αναγέννησης του ανθρώπου, την έξοδο στο φως της αλήθειας και της αλληλεγγύης. Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι, τέτοια γιορτινή μέρα, κοντά στους νησιώτες μας, σε μια ιστορική πόλη της Κρήτης, το Ρέθυμνο, κοιτίδα και σταυροδρόμι των σπουδαιότερων πολιτισμών της Μεσογείου. Από το ενετικό λιμάνι του εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και καλή φώτιση!», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Στο Ρέθυμνο για τον αγιασμό των υδάτων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Στο Ρέθυμνο για τον αγιασμό των υδάτων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου © ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στον Αγιασμό των Υδάτων στα Χανιά, από όπου θέλησε να στείλει «ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας και προόδου», τονίζοντας πως «καθώς βρισκόμαστε στην αυγή του 2024 έχουμε το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Οι δυσκολίες προφανώς δε λείπουν από τις μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις στη γειτονιά μας μέχρι την εισαγόμενη ακρίβεια θα βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπισή τους.

Ταυτόχρονα, θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη καθημερινότητα για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες. Με μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα δημιουργώντας καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, με μία ποιοτική δημόσια παιδεία, μία καλή υγεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, με περισσότερη ασφάλεια σε όλες τις γειτονιές της πατρίδας μας. Επίσης, θα βρισκόμαστε πάντα σε επιφυλακή και για τα εποχιακά προβλήματα, τις εποχιακές κρίσεις όπως η έξαρση της γρίπης και του κορωνοϊού. Για αυτό προστατευόμαστε και εμβολιαζόμαστε. Κυρίως προστατεύουμε τους πιο αδύναμους και ευάλωτους συμπολίτες μας. Θέλω και πάλι σήμερα εδώ από τα ηλιόλουστα Χανιά να ευχηθώ σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα απανταχού της γης καλή φώτιση, καλή χρονιά, με υγεία, χαρά σε εσάς και τους αγαπημένους σας», ανέφερε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy7hzmbsnz3t)

Στην Αθήνα, η τελετή του αγιασμού των υδάτων τελέστηκε στη Δεξαμενή, παρουσία του νέου δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα και του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy7gecc3v43d)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος στο πρώτο μεγάλο λιμάνι της χώρας τον Πειραιά, η τελετή του Αγιασμού των υδάτων χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πειραιώς & Φαλήρου κ. Σεραφείμ και παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Στις 11:00 το πρωί, στον προβλήτα απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς, έγινε η τελετή Αγιασμού των υδάτων ενώ άνδρες του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων βούτηξαν και έπιασαν τον Σταυρό.

«Είναι μια μεγάλη μέρα για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία η ημέρα του Αγιασμού των υδάτων» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης. «Οι Ελληνες απανταχού γιορτάζουν με μεγαλοπρέπεια αυτή την ημέρα που μας ενώνει και μας κάνει πιο δυνατούς. Εύχομαι στην Ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία στην ακτοπλοΐα στα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και στους Ελληνες ναυτικούς, ήρεμες θάλασσες» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «θα είναι πάντα δίπλα τους για να λύνει τα προβλήματά τους με πρακτικό και άμεσο τρόπο. Όχι πολλά λόγια αλλά πράξεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy7hn2v5j9r5)

Με λαμπρότητα και παρουσία αρκετού κόσμου λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο νησί της Ρόδου η τελετή καθαγιασμού των υδάτων για τον εορτασμό των Θεοφανίων, ενώ ανάλογες τελετές πραγματοποιήθηκαν και σε όλα τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Στη Ρόδο παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και παρουσία αρκετού κόσμου που είχε κατακλύσει την παραλία Μανδρακίου η θεία λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου ξεκίνησε νωρίς το πρωί, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ο Μέγας Αγιασμός εντός του ναού. Στη συνέχεια, ακλούθησε πομπή για τη συνέχιση της τελετής. Αρκετοί ήταν οι τολμηροί που και φέτος έπεσαν στα παγωμένα νερά προκειμένου να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό που ανέσυρε ο Γιώργος Μηλιός.

Στα ποτάμια, τα λιμάνια και στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, έγινε με λαμπρότητα ο Αγιασμός των Υδάτων, στην Ήπειρο παρουσία πλήθους κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών που επέλεξαν για τον εορτασμό των Θεοφανίων προορισμούς στην περιοχή.

Στα Ιωάννινα, τα Θεοφάνια γιορτάστηκαν με κάθε επισημότητα. Μετά τη θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, η πομπή έφτασε στη λίμνη Παμβώτιδα και ακολούθησε ο Αγιασμός των Υδάτων. Τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, από τη θρυλική γέφυρα Κοράκου στην ορεινή 'Αρτα μέχρι την Κόνιτσα, το Ζαγόρι, το γεφύρι της Πλάκας τα Τζουμέρκα γέμισαν με κόσμο για να βιώσουν τον Αγιασμό των Υδάτων με τον παραδοσιακό ηπειρώτικο χρώμα.

Παμβώτιδα- Αγιασμός των υδάτων

Posted by Epirus Post on Saturday, January 6, 2024

Στην Κόνιτσα για 1η φορά η κατάδυση του Σταυρού έγινε στον Αώο ποταμό από το πέτρινο γεφύρι, στις 11:30, μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας στους ενοριακούς Ναούς. Στο Ανατολικό Ζαγόρι στο πέτρινο γεφύρι Καμπέρ Αγά, βούτηξαν στο Ζαγορίτικο ποταμό, για το Σταυρό ,ενας πατέρας με την 13χρονη η κόρη του .Το κορίτσι, έπιασε το Σταυρό.

Στον ποταμό Άραχθο στο ιστορικό γεφύρι έγινε στην 'Αρτα, ο Αγιασμός των Υδάτων. Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφανεία στην Ηγουμενίτσα και ο Αγιασμός των Υδάτων έγινε στο παλιό λιμάνι.

Στο λιμάνι της Πρέβεζας, βούτηξαν 9 τολμηροί κολυμβητές για να πιάσουν τον Σταυρό που έριξε στη θάλασσα, στο λιμάνι, ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος. Ο τυχερός που έπιασε πρώτος τον Σταυρό έλαβε την ευλογία.

Θεοφάνια 2024 στην Ελλάδα: Εικόνες από αγιασμό των υδάτων

Τα Θεοφάνια γιορτάστηκαν με λαμπρότητα σε όλη την Ελλάδα. Δείτε φωτογραφίες από τον αγιασμό των υδάτων. 

Στιγμιότυπα από την τελετή αγιασμού των υδάτων στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Θαρραλέοι όσοι βούτηξαν για τον αγιασμό των υδάτων © EUROKINISSI
Στιγμιότυπα από την τελετή αγιασμού των υδάτων στη Θεσσαλονίκη
Οι κολυμβητές πάνω σε πλοίο αναμένουν να πέσουν στη θάλασσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να πιάσουν τον Σταυρό © EUROKINISSI
Στιγμιότυπα από την τελετή αγιασμού των υδάτων στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπα από την τελετή αγιασμού των υδάτων στη Θεσσαλονίκη © EUROKINISSI
Νεαρός έπιασε τον Σταυρό στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Νεαρός έπιασε τον Σταυρό στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης © EUROKINISSI

Αγιασμός των υδάτων στην παραλία του Μπάτη
Αγιασμός των υδάτων στην παραλία του Μπάτη © EUROKINISSI
Αγιασμός των υδάτων στη Δεξαμενή
Αγιασμός των υδάτων στη Δεξαμενή © EUROKINISSI
Άνδρας κολυμπά για να πιάσει τον Σταυρό τα Θεοφάνια
Άνδρας κολυμπά για να πιάσει τον Σταυρό τα Θεοφάνια © EUROKINISSI
Άνδρας έπιασε τον Σταυρό στο λιμάνι του Πειραιά και δέχεται συγχαρητήρια
Άνδρας έπιασε τον Σταυρό στο λιμάνι του Πειραιά και δέχεται συγχαρητήρια © EUROKINISSI
Στιγμιότυπο από τον αγιασμό των υδάτων
Στιγμιότυπο από τον αγιασμό των υδάτων © EUROKINISSI
Ο αγιασμός των υδάτων μέσα από φωτογραφίες - Πώς γιόρτασε τα Θεοφάνια η Ελλάδα
Ο αγιασμός των υδάτων μέσα από φωτογραφίες - Πώς γιόρτασε τα Θεοφάνια η Ελλάδα
Ο αγιασμός των υδάτων μέσα από φωτογραφίες - Πώς γιόρτασε τα Θεοφάνια η Ελλάδα
Ο αγιασμός των υδάτων μέσα από φωτογραφίες - Πώς γιόρτασε τα Θεοφάνια η Ελλάδα
Ο αγιασμός των υδάτων μέσα από φωτογραφίες - Πώς γιόρτασε τα Θεοφάνια η Ελλάδα
Ο αγιασμός των υδάτων μέσα από φωτογραφίες - Πώς γιόρτασε τα Θεοφάνια η Ελλάδα
Ο αγιασμός των υδάτων μέσα από φωτογραφίες - Πώς γιόρτασε τα Θεοφάνια η Ελλάδα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ