Ελλαδα

Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τις μάσκες σε κλειστούς χώρους και νοσοκομεία

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To κοκτέιλ αναπνευστικών ιώσεων δοκιμάζει τις αντοχές του ΕΣΥ για 4η χρονιά
To κοκτέιλ αναπνευστικών ιώσεων δοκιμάζει τις αντοχές του ΕΣΥ για 4η χρονιά © EUROKINISSI

Κορωνοϊός: Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τις μάσκες - Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης

Σήμερα (29/12) θα γίνει από τον ΕΟΔΥ, η ανακοίνωση για τις συστάσεις αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα λόγω της έξαρσης του κορωνοϊου και άλλων ιογενών λοιμώξεων.

O Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην ΕΡΤ, θα συστήνεται η χρήση της μάσκας σε νοσοκομειακές υπηρεσίες, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων «εκεί δηλαδή που έχουμε ευάλωτο πληθυσμό», αλλά και σε άλλες περιστάσεις με συγχρωτισμό όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σχετικά υψηλός.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy05a9jeq8ep)

Η υποπαραλλαγή JN.1

Την ίδια ώρα έχει προκύψει ένα νέο στέλεχος του Covid-19, το JN.1, το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε ως «υπομονάδα ενδιαφέροντος». Η υπομονάδα JN.1 του COVID αποτελεί το 39% έως το 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) την Παρασκευή. Οι προβλέψεις του οργανισμού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι η υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί πιο ευρέως στις ΗΠΑ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxzybc27u0ih)

Τζανάκης: «Θερίζουν» οι ιογενείς λοιμώξεις στα παιδιατρικά νοσοκομεία 

Την ανησυχία του για την εκτόξευση όλων των ειδών των αναπνευστικών ιών που αναμένεται μετά τις γιορτές εξέφρασε το πρωί της Πέμπτης (28.12) ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Όπως τόνισε συνεχίζει να επικρατεί στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς «θερίζουν» οι ιογενείς λοιμώξεις.

Μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Νίκος Τζανάκης επεσήμανε πως «υπάρχει πανσπερμία ιώσεων με πρωτοκαθεδρία του κορονοϊού και της γρίπης που προκαλούν αρκετές νοσηλείες και εισαγωγές συνήθως ατόμων μεγάλης ηλικίας, που δεν έχουν προβεί στον απαραίτητο εμβολιασμό τους, που θα τους προφύλασσε από αυτή τη νοσηλεία και την εισαγωγή στο νοσοκομείο».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxzp6sr8nsw9)

«Αν είχε γίνει το εμβόλιο μπορεί να είχαμε λιγότερες μολύνσεις, περίπου 50% κάτω αλλά σίγουρα θα είχαμε ένα ποσοστό εισαγωγών πολλές φορές πιο κάτω, σε ένα ποσοστό 60-70% να γλιτώναμε τις νοσηλείες» σημείωσε.

Αναφερόμενος στον κορονοϊό ο Νίκος Τζανάκης υπογράμμισε: «Καθημερινά γίνονται περίπου 1.200 συνταγές αντιικών φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα κατέληγαν στο νοσοκομείο πιθανότατα αν δεν συνταγογραφούντο τα αντιικά για τον κορονοϊό. Τον Νοέμβριο αυτές οι συνταγές ήταν περίπου 300. Οι θερμοκρασίες είναι καλές, αλλά συγχρωτιζόμαστε αυτή την εποχή όπου πάμε».

«Όλα αυτά συμβάλλουν στο να αναπτυχθούν και να μεταδοθούν οι ιοί σε μεγάλη κλίμακα. Αναμένεται μετά τις γιορτές να έχουμε εκτόξευση όλων των ειδών των αναπνευστικών ιών και θα πρέπει όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν. Όσοι είναι σε ευπαθείς ομάδες καλό είναι όταν βγουν από το σπίτι να φορέσουν μάσκα» δήλωσε κλείνοντας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ