Ελλαδα

Ουρές στο λαϊκό προσκύνημα για τον Βασίλη Καρρά - Δείτε εικόνες

Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά τον σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα σκυμμένη πάνω από το φέρετρο του Βασίλη Καρρά κατά τη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος στη Θεσσαλονίκη
Συγκίνηση στο λαϊκό προσκύνημα στον Βασίλη Καρρά στη Θεσσαλονίκη © ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ / EUROKINISSI

Βασίλης Καρράς: Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα - Δείτε εικόνες από τη Θεσσαλονίκη

Πλήθος κόσμου βρίσκεται έξω από τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, όπου πριν από λίγη ώρα ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα στον Βασίλη Καρρά, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών την παραμονή των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, ήδη από τις 8 το πρωί, φίλοι και θαυμαστές του λαϊκού καλλιτέχνη έφτασαν στην εκκλησία όπου θα τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα. Πολίτες κρατούν στα χέρια τους λευκά λουλούδια. 

Πλήθος κόσμου αποχαιρετά τον Βασίλη Καρρά στο λαϊκό προσκύνημα
Πλήθος κόσμου αποχαιρετά τον Βασίλη Καρρά στο λαϊκό προσκύνημα © ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ / EUROKINISSI
Πολίτες σχηματίζουν ουρά στο λαϊκό προσκύνημα για τον Βασίλη Καρρά
Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά σήμερα τον Βασίλη Καρρά © thesstoday.gr
Πολίτες σχηματίζουν ουρά στο λαϊκό προσκύνημα για τον Βασίλη Καρρά
Πολίτες σχηματίζουν ουρά στο λαϊκό προσκύνημα για τον Βασίλη Καρρά © thesstoday.gr
Πολίτες σχηματίζουν ουρά στο λαϊκό προσκύνημα για τον Βασίλη Καρρά
Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά σήμερα τον Βασίλη Καρρά © thesstoday.gr

Ο Βασίλης Καρράς πέθανε το απόγευμα της παραμονής Χριστουγέννων σε ηλικία 70 ετών μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο, ενώ ο τραγουδιστής νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες με κορωνοϊό στο νοσοκομείο. Η κηδεία του θα γίνει, σύμφωνα με την επιθυμία του, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας στις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης. Επιθυμία της οικογένειάς του είναι αντί στεφάνων να ενισχυθεί ο Σύλλογος «Φλόγα» Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxxzbqy9rhbd)

Τα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη θα παίζουν μόνο τραγούδια του Βασίλη Καρρά για τρεις ημέρες

Η Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης πρότεινε στα μέλη της, τριήμερο αφιερωμένο στη μνήμη του Βασίλη Καρρά, με τα δικά του τραγούδια του μόνο να ακούγονται στα καταστήματά τους έως την Τετάρτη, ως ένδειξη πένθους για το χαμό του δημοφιλούς λαϊκού τραγουδιστή.

«Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Άρχοντα, η εστίαση Θεσσαλονίκης αποφάσισε και ενημερώνει τα μέλη της, σε όσα καταστήματα είναι εφικτό Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη να παίζουμε ΜΟΝΟ Βασίλη Καρρά» αναφέρει η Ένωση στη σχετική λιτή ανακοίνωσή της και καταλήγει: «Καλό ταξίδι Άρχοντα».

Βασίλης Καρράς - Ο «Άρχοντας» δεν είναι πια εδώ

Ο Βασίλης Καρράς υπήρξε πρωταγωνιστής στην ελληνική λαϊκή μουσική σκηνή για χρόνια. Σε ηλικία 16 ετών έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο νυχτερινό κέντρο «Πρόσφυγας» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων.

Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων τον κέρδισε το τραγούδι. Οι δίσκοι του έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι, ενώ η μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία ήταν ο δίσκος «Μ’ έχεις Κάνει Αλήτη», που σημείωσε πωλήσεις πάνω από 180.000 αντίτυπα, σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή.

Είχε συνεργαστεί με συνθέτες και στιχουργούς, όπως ο Δημήτρης Ρακιτζής, ο Φοίβος, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Αλέκος Χρυσοβέργης και ο Σπύρος Γιατράς, η Εύη Δρούτσα, ο Πάνος Φαλάρας, ο Χρήστος Δάντης, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Ηλίας Φιλίππου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Χρήστος Νικολόπουλος και πολλοί άλλοι.

Είχε κάνει ντουέτα με πολλούς τραγουδιστές όπως η Μαριάνθη Κεφάλα, οι Πυξ Λαξ, η Κωνσταντίνα, η Άντζελα Δημητρίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Νίκος Ζωιδάκης, η Καίτη Γαρμπή, η Δέσποινα Βανδή, η Έλλη Κοκκίνου, η Ειρήνη Μερκούρη, η Πάολα, ο Παντελής Παντελίδης καθώς και με τον Γιώργο Κακοσαίο.

Επίσης υπήρξε συνθέτης και στιχουργός σε πολλές μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Ο Βασίλης Καρράς μέσα από τις συνεντεύξεις του

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» τον Μάιο του 2021 είχε βρεθεί ο Βασίλης Καρράς, και είχε μιλήσει με συγκίνηση την περιπετειώδη διαδρομή του. Είχε αναφερθεί στα δύσκολα παιδικά του χρόνια, τα μεροκάματα στο αμαξοστάσιο και στην πρώτη βραδιά που είχε τραγουδήσει στην ταβέρνα της γειτονιάς του. «Εισέπραξα πίκρα, πόνο, στεναχώρια και μεγάλες χαρές. Μέχρι να σε βάλει ο κόσμος στο σπίτι του, τότε γίνεσαι μεγάλος. Έχω πιάσει τον εαυτό μου να πετάει και τον πρόλαβα στο τσακ. Όταν είσαι αυτός που είσαι, στην καθημερινότητά σου, όλα τα κερδίζεις. Κανενός ξεκίνημα δεν είναι απλό. Τους πρώτους δίσκους τους έβγαζα μόνος μου, τους πρώτους δέκα δίσκους.

Με έπιασε η αστυνομία με τον αδερφό μου να κολλάμε αφίσες και μόλις είδαν ποιος είμαι κατάλαβαν. Έκανα τρεις δουλειές, ήμουν μουτζούρης αυτοκινήτων και το σαββατοκύριακο τραγούδαγα. Το 1978 με έφερε ο Μίμης Πλέσσας σε εταιρία και λέει εγώ θα γράψω τα μισά τραγούδια και θα τον στηρίξουμε. Λένε μόλις κλείσαμε λαϊκό τραγουδιστή, τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο. Ξαναγύρισα πίσω περιμένοντας να χτυπήσει η πόρτα. Η πόρτα όμως δεν χτυπάει αν δεν χτυπήσεις εσύ.

Το 1959 είμαι 8 – 9 χρονών και είχε βγει “Το τελευταίο βράδυ μου” του Καζαντζίδη και το έχω μάθει απέξω. Πήγα και έσπασα ένα μπολ στο σπίτι και το έκανα ηχείο. Φωνάζω τους φίλους μου και κάνουμε μπάντα. Έρχεται η μάνα μου, ξύλο, όσο πιο πολύ με βάραγε, τότε περισσότερο ήθελα να γίνω τραγουδιστής. Η μαμά μου τραγούδαγε παραδοσιακά πάρα πολύ ωραία. Έκανα αμέτρητες δουλειές στη ζωή μου, έπειτα έχασα τον πατέρα μου στα 17, ήταν οικοδόμος και η μητέρα μου καθαρίστρια. Πήγαινα στα σπίτια που καθάριζε η μητέρα μου να τη βοηθήσω και δεν ήθελε, στεναχωριόταν. Η πρώτη επαγγελματική ενασχόληση ήταν όταν ένα βράδυ, πάμε σε ένα ταβερνάκι με την παρέα μου και αρχίσαμε να τραγουδάμε όλοι μαζί και είναι ένας μουσικός και μου λέει δεν έρχεσαι τα Σάββατα να λες κανένα τραγουδάκι. Λέω ντρέπομαι. Ήταν ένα μαγαζί που χώραγε 150 άτομα και έλεγαν λαϊκά και ποντιακά. Στην πρεμιέρα ήρθε όσος κόσμος έρχεται και σήμερα στις πρεμιέρες μου. Ήρθε όλη η γειτονιά, έκλεισε ο δρόμος. Δεν μπόρεσαν να μπουν στο μαγαζί. Εκεί άρχισα να νιώθω τη φλόγα.

Το 1976 άφησα την άλλη δουλειά. Έκανα τέσσερις εμφανίσεις τη βραδιά, άλλαζα ρούχα μέσα στο αυτοκίνητο. Ήταν δύσκολος ο δρόμος ν’ ανοίξει από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Το είχα βάλει στόχο να τα καταφέρω και είμαι σε ένα γραφείο μέσα, έχω φάει ένα πούλημα καλό, μεγάλο παραμύθι, εγώ είπα όμως δεν πειράζει. Έρχεται ένας τύπος που μου άρεσε η φάτσα του. Λέω ποιος είναι αυτός. Είχε ένα μαγαζί στο τέρμα της Πατησίων. Του λέω ποιον έχεις μέσα, τον Τζίμη Πανούση μου λέει και τελειώνει αύριο. Ωραία λέω, ξεκινάμε τη Δευτέρα. Κάνω 15 μέρες εκεί και πήραν άλλη τροπή τα πράγματα και άρχισα να κατεβαίνω στην Αθήνα.

Όταν ήρθα εδώ, έφαγα πάρα πολύ μεγάλο πόλεμο. Δηλαδή δεν γράφονται σε βιβλίο. Να φανταστείς ότι αναγκάστηκα να βάλω φρουρά στο σπίτι μου. Εγώ τι δουλειά έχω με την φρουρά που δεν πείραξα άνθρωπο στη ζωή μου για να βάλω δύο τρία άτομα; Λες γιατί, αφού δεν μπήκα στα πόδια κανενός. Πέρασα τρία χρόνια πάρα πολύ δύσκολα μέχρι που αναγκάστηκα να πουλήσω το σπίτι μου και να πάω σε διαμέρισμα για να ησυχάσω».

Μιλώντας στην εφημερίδα Espresso σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε πει: «Βεβαίως και έχω περάσει κατάθλιψη, γι’ αυτό και απείχα από τις πίστες για δύο χρόνια. Έβαλα πολλά πράγματα σε τάξη και πρώτα απ’ όλα τον εαυτό μου, γιατί δεν είναι σωστό να χρεώνουμε μόνο λάθη στους άλλους. Φταίει καμιά φορά και η δική μας συμπεριφορά. Μπορεί κι εγώ να απογοήτευσα κάποιους ανθρώπους αλλά κι εγώ απογοητεύτηκα πολλές φορές».

Μετά από ένα δύσκολο χειρουργείο και έχοντας χάσει αρκετό βάρος ο Βασίλης Καρράς έκανε μια από τις τελευταίες του δημόσιες εμφανίσεις ήταν στην πρεμιέρα του Νίκου Κουρκούλη τον περασμένο Ιούνιο, όπου είχε πει στους δημοσιογράφους: «Επιστρέφουμε στη δισκογραφία και γενικά στη ζωή. Ετοιμάζουμε μία συναυλία για καλό σκοπό, δώσαμε τα χέρια και θέλει πάρα πολλή δουλειά και πολλή στήριξη από τους τοπικούς φορείς. Θα είναι μία συναυλία προς το τέλος μου, ένα όμορφο κλείσιμο στην καριέρα μου. Καμιά φορά οι καλλιτέχνες πεθαίνουν πάνω στο σανίδι».

Η τελευταία προσθήκη στο ρεπερτόριο των διαχρονικών επιτυχιών του Βασίλη Καρρά, που έχουν αγαπηθεί από τους θαυμαστές του όλα αυτά τα χρόνια, είναι το τραγούδι «Για Πάρτη Της» που κυκλοφόρησε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού.

5+1 αξέχαστα τραγούδια του Βασίλη Καρρά 

  • Νύχτα Ξελογιάστρα (1989)
Βασίλης Καρράς~Νύχτα Ξελογιάστρα Live Ιερά Οδός 2018
  • Απορώ αν αισθάνεσαι τύψεις (1991)
Vasilis Karras - Aporw an aisthanesai typseis
  • Τηλεφώνησέ Μου (1996)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΡΑΣ - ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΟΥ (Official Videoclip DVD Rip HD)
  • Κωνσταντίνα, Βασίλης Καρράς “Το Δηλητήριο” (1996)
Κωνσταντίνα, Βασίλης Καρράς "Το Δηλητήριο"
  • Φαινόμενο (1999)
Vasilis   Karras   --    Fainomeno   [[  Official   Video  ]]  HQ
  • Τα χιλιόμετρα (2005)
Βασίλης Καρράς - Τα χιλιόμετρα - Official Video Clip

Διαβάστε επίσης »»» Η τελευταία τηλεοπτική παρουσία του Βασίλη Καρρά που συγκίνησε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ