Ελλαδα

Νεκρός 8χρονος από στρεπτόκοκκο - Νοσηλευόταν σε ΜΕΘ

Μεταφέρθηκε στο Αγλαΐα Κυριακού με πονόλαιμο και υψηλό πυρετό

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρεπτόκοκκος: Νεκρό 8χρονο αγόρι που νοσηλευόταν σε ΜΕΘ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΙΔΩΝ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΙ ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ" ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στρεπτόκοκκος: Νεκρός 8χρονος που νοσηλευόταν σε ΜΕΘ

Στο θάνατο οκτάχρονου αγοριού μέσα στη ΜΕΘ από στρεπτόκοκκο, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί νεκροψία – νεκροτομή, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος με δήλωσή του.

Επισημαίνει τη «διαχρονική έλλειψη ΜΕΘ Παίδων στα νοσοκομεία της χώρας», αναφέρει ότι χθες «Ένα αγόρι 8 ετών στις 5π.μ.συνοδεία των γονέων του επισκέφθηκε με υψηλό πυρετό το εφημερεύον παιδιατρικό νοσοκομείο. Του έγινε τεστ και ήταν θετικό στο στρεπτόκοκκο. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό έκαναν τα πάντα. Διεκομίσθη αμέσως για νοσηλεία στη ΜΕΘ. Η επιδείνωση ραγδαία. Το πρωί κατέληξε. Μεγάλη προσοχή λοιπόν οι γονείς και να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη.

 Πέρυσι το χειμώνα αναδείξαμε το μείζον διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ Παίδων στα νοσοκομεία της χώρας. Ευτυχώς δεν έχουμε δει ακόμα διασωληνωμένα παιδιά εκτός ΜΕΘ. Έχουμε όμως τακτικότατες διακομιδές παιδιών σε σοβαρή κατάσταση σε μεγάλες αποστάσεις. Και οι διακομιδές σε μεγάλες αποστάσεις όπως είδαμε πέρυσι και τώρα με τον αστυνομικό στο νοσοκομείο Νίκαιας, δεν είναι πάντα ασφαλείς. Λειτουργούν συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας 50 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά, όπως και πέρυσι. Σε μεγάλες περιφέρειες είναι μηδενικές ή ανεπαρκείς και έτσι έχουμε συχνές διακομιδές διασωληνωμένων παιδιών».

Επίσης ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως: «Το πιο έντονο πρόβλημα βρίσκεται στη Βόρειο Ελλάδα που διαθέτει μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης που είναι πάντα γεμάτες. Διασωληνωμένα παιδιά από Έβρο, άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, από Θεσσαλία, από Ήπειρο διακομίζονται στην Αττική ή Πάτρα.. Η Ήπειρος δεν έχει καμία κλίνη ΜΕΘ Παίδων. Η Θεσσαλία καμία κλίνη ΜΕΘ Παίδων. Υπάρχει σχεδιασμός που τρέχει για τη λειτουργία 7 κλινών ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Έκκληση να λειτουργήσουν άμεσα. Η Ανατολική Μακεδονία δεν έχει καμία κλίνη ΜΕΘ Παίδων.

Η Στερεά Ελλάδα αν και είναι κοντά στην Αττική καμία κλίνη ΜΕΘ Παίδων. Τα νησιά πλην Κρήτης καμία κλίνη ΜΕΘ Παίδων. Συνολικά λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 6 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, 6 κλίνες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοοκομείο Ηρακλείου και 30 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στην Αττική ως εξής: 10 κλίνες στο Αγίας Σοφίας, 8 κλίνες στο Αγλαΐα Κυριακού, 6 κλίνες στο Παίδων Πεντέλης και 6 κλίνες στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο. Συνολικά 50 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στα νοσοκομεία της χώρας. Από την Θράκη έως την Αττική λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης που είναι πάντα γεμάτες.

Σαφώς η έλλειψη κλινών ΜΕΘ Παίδων θα πρέπει να προβληματίζει τώρα που βρισκόμαστε στη καρδιά του χειμώνα Λύση είναι ο άμεσος σχεδιασμός προκειμένου να λειτουργήσουν μονάδες ΜΕΘ Παίδων σε όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της περιφέρειας. Με τις 50 συνολικά κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα δεν φαίνεται ότι θα δούμε παιδιά διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ, θα έχουμε όμως διακομιδές από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη οι οποίες κρύβουν κινδύνους σε περιπτώσεις παιδιών που είναι βαριά».

Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τον στρεπτόκοκκο

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Πώς μεταδίδεται 

  • Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
  • Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
  • Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
  • Από υγιείς φορείς του βακτηρίου

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Πώς μπορεί να εκδηλωθεί

Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός.

Συμπτώματα και επιπλοκές

Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.

Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι για να νοσήσουν

Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Ωστόσο πιο ευάλωτοι στο βακτήριο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού.

Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια φαρυγγοαμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Ωστόσο υπάρχουν κάποια εμβόλια υπό μελέτη εναντί του βακτηρίου.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης της λοίμωξης

Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:

  • Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
  • Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
  • Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
  • Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
  • Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής

Πώς μπορεί να διαγνωστεί μια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο;

Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς. Για παράδειγμα η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα μπορεί γρήγορα να διαγνωσθεί με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος καθώς επίσης και με ένα ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου, γνωστό ως step test.

Ποια είναι η θεραπεία

Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Πότε πρέπει να αναζητήσω βοήθεια

Ο πυρετός που επιμένει, η έντονη κυνάγχη, η δυσκαταποσία, ο πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα, η έντονη καταβολή είναι συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.

H διεισδυτική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α επιτηρείται στην Ελλάδα;

H διεισδυτική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α δεν επιτηρείται στην Ελλάδα, όπως επιτηρείται σε κάποιες άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Αγγλία.

Τους τελευταίους μήνες αναφέρεται μία αύξηση στα συγκεκριμένα περιστατικά (iGAS) σε κάποιες χώρες σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ενώ αναφέρονται και θανατηφόρα κρούσματα. Το ECDC, ο WHO και το CDC παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και συστήνουν επαγρύπνηση τόσο των αρμοδίων φορέων όσο και του κοινού για αναζήτηση άμεσης ιατρικής φροντίδας σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ECDC πιθανολογείται ότι η αύξηση των κρουσμάτων διεισδυτικής νόσου από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α συσχετίζεται με την πρόσφατη αύξηση της κυκλοφορίας πολλών αναπνευστικών ιών, όπως ο ιός της γρίπης και ο RSV ιός, καθώς η συλλοίμωξη ιών με τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ευνοεί την εκδήλωση διεισδυτικής νόσου. Για το λόγο αυτό η εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων πρόληψης αποτελούν την καλύτερη ασπίδα στην πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ