- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους
Τα Χριστούγεννα περασμένων δεκαετιών μάς περιμένουν να τα ανακαλύψουμε στο «Advent Calendar»
Το Τμήμα Επικοινωνίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους μετράει αντίστροφα τις μέρες έως τα Χριστούγεννα με ένα νέο ψηφιακό Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο
Το νέο «Advent Calendar» του Τμήματος Επικοινωνίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) μετράει ανάποδα το χρόνο μέχρι τα Χριστούγεννα και τη Γέννηση του Ιησού. Για κάθε μέρα μέχρι τις 25 Δεκέμβρη, τα ΓΑΚ μας παρουσιάζουν υλικό από τα αρχεία τους, που σχετίζεται με την εορταστική περίοδο.
Το νέο ψηφιακό Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο του Τμήματος Επικοινωνίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ)
Στο νέο ψηφιακό Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο του Τμήματος Επικοινωνίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) υπάρχει ένα απόκομμα από μία ιστορική πλέον εφημερίδα ή ένα περιοδικό, με τις παλαιότερες καταχωρήσεις να προέρχονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 και την εφημερίδα «Έθνος». Όλες οι καταχωρήσεις βρίσκονται στο πνεύμα των εορτών και μας θυμίζουν τα Χριστούγεννα του παρελθόντος.
Οι παλαιότερες καταχωρήσεις, από τη δύσκολη δεκαετία του 1930, έχουν αποκόμματα από το «Έθνος», που ανήκουν τη Συλλογή Βλαχογιάννη και αντιπαραθέτουν τον τρόπο με τον οποίο γιορτάζουν τη Γέννηση του Ιησού οι πλούσιοι και οι φτωχοί. Το παιδάκι από την πλούσια οικογένεια καμαρώνει το στολισμένο δέντρο, ενώ τα φτωχά παιδιά (στο Βερολίνο) τρώνε όλα μαζί σε ένα συσσίτιο. Από την ίδια συλλογή υπάρχει επίσης μία καταχώρηση από το περιοδικό «Βόρεια Ήπειρος», που μιλάει για τις παραδοσιακές τηγανίτες της παραμονής των Χριστουγέννων και ένα Πρωτοχρονιάτικο φωτογραφικό ρεπορτάζ του «Έθνους», από το 1937.
Στη συνέχεια, βλέπουμε δύο ευχητήριες κάρτες. Η πρώτη είναι από το 1938 και η δεύτερη από το 1941 και οι δύο απεσταλμένες από τον Γεώργιο ΣΤ’, βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, και τη σύζυγό του, βασίλισσα Ελισάβετ, στον βασιλιά της Ελλάδος Γεώργιο Β’. Η πρώτη κάρτα είναι από το αρχείο των τέως Βασιλικών Ανακτόρων (που τώρα φυλάσσεται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους) και έχει μία ζωγραφιά της Παναγίας με τον Ιησού βρέφος στην αγκαλιά της, ενώ η δεύτερη έχει μία φωτογραφία, όπου απεικονίζεται το βρετανικό βασιλικό ζεύγος με τις δύο κόρες του, τη μετέπειτα βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, Ελισάβετ και την αδερφή της Μαργαρίτα.
Ύστερα μεταφερόμαστε σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, στα τέλη του 1950, με καταχωρήσεις από το περιοδικό «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Νεότητος» και την Εβδομαδιαία Εγκυκλοπαιδική Επιθεώρηση «Θησαυρός». Ο «Θησαυρός», εξαιρετικά δημοφιλής εκείνη την εποχή, είχε ποιήματα, διηγήματα, παραμύθια για παιδιά και θεματικές ζωγραφιές, όλα σχετικά με τις γιορτές των Χριστουγέννων, που την εποχή μετά τους πολέμους και τις κακουχίες είχαν μεγάλη πέραση στο αναγνωστικό κοινό. Τα περισσότερα αποκόμματα είναι από τη συλλογή των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Εκτός από ένα όμορφο ταξίδι στον χρόνο, το νέο ψηφιακό (αντίστροφο) Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο των Γενικών Αρχείων του Κράτους, είναι και ένας θησαυρός γνώσης για όσους αγαπούν το αρχειακό υλικό και τον Τύπο γενικότερα. Είναι ένα μικρό Χριστουγεννιάτικο δώρο για μικρούς και μεγάλους, ιδανικό για τις μέρες του Δεκέμβρη που διανύουμε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ποιους δρόμους εντοπίζονται δυσκολίες
Ένα έργο 2.000 ετών που μετέφερε νερό στην Αθήνα ξαναζωντανεύει λόγω της λειψυδρίας
Ισχυρή καταιγίδα πλήττει αυτή την ώρα την πόλη
«Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τα πρωτόκολλα διαδικασίες»
Πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα του Σαββάτου
«Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις» σχολίασε ο καθηγητής
Αύριο θα φωτίσει τον ουρανό
Μετά από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων
Ανοιχτά τα εμπορικά αύριο Κυριακή
Όσα συζητήθηκαν στα πάνελ σε video, highlights και εικόνες
Ποια φαγητά ξεχώρισαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.